שתף קטע נבחר

מדריך קנייה: איך בוחרים נטבוק מודרני?

שוק הנטבוקים של 2010 הוא הרבה יותר מאתגר מזה של 2009. יש הרבה דגמים חדשים וחלקם גם באמת מחדשים משהו - בגודל המסך, בהאצה הגרפית, בזמן הסוללה או בתכונות התקשורת. איך תדעו מה מתאים לכם? המשיכו לקרוא

שוק הניידים הזעירים, ה"נטבוקים", הפך לשוק המחשוב הצומח ביותר בעולם כמעט מהרגע הראשון - הכרזת ה-Eee PC ביוני 2007.

 

בשנתיים וחצי האחרונות ראינו מאות דגמים של מחשבים כאלה, מעשרות יצרנים, עם הרבה ווריאציות על העיצוב הבסיסי. אבל בסופו של דבר, בואו נודה בזה - ההבדלים ביניהם היו די מינוריים.

 

רוב הנטבוקים ששווקו בישראל, גם ב-2009, היו דגמי 10.1 אינץ' מבוססי Atom N וערכת השבבים האינטלית, שהריצו Windows XP. לאחד היה זמן סוללה קצת ארוך יותר, לאחר היה מעבד 1.8GHz במקום 1.6GHz, והשלישי הגיע בגימור קצת שונה.

 

אבל 2010 נראית, כבר עכשיו, כשנה שבה קטגוריית ה-Netbooks תהפוך מעניינת. במדריך שלפניכם, תלמדו לא רק מהם השיקולים השונים לבחירה בנטבוק היום, אלא גם קצת על הטכנולוגיות שישלטו בשוק בשנה הקרובה.

 

ההבדלים בין הנטבוקים

קרוב למאה דגמים של מחשבי נטבוק משווקים היום בישראל. רשימת המאפיינים שנביא בהמשך, נועדה בעיקר לעשות לכם סדר כדי שיהיה לכם קל להתמקד ולהגיע להשוואה פשוטה בין מספר קטן של מוצרים שמתאימים לכם ביותר

 

ישנן כל מיני חיות מוזרות בקטגוריה הזו - נטבוקים בעלי עיצוב ופונקציונליות של Tablet PCs (טיפ: המחיר הוא בגודל המסך ו/או במשקל); דגמים מעוצבים ומתוכשטים; דגמים סופר-קלים (פחות מ-800 גרם) עם מסכים בגודל שמונה אינץ' ופחות ועוד כהנה וכהנה. אנחנו נתמקד במוצרים הפופולריים יותר נכון להיום ובמגמות שנראות מבטיחות יותר להמשך השנה.

 

מה צריך לבדוק?

המסך. רוב מכריע הנטבוקים המשווקים היום מגיעים עם מסך בגודל אלכסון של 10.1 או 10.2 אינץ'. בחודשים האחרונים הגיעו לשוק מספר דגמים עם מסכי 11.6 אינץ' ו-12.1 אינץ'. הם חלקם לא כבדים בהרבה ולא יקרים משמעותית, ולעומת זאת הרבה יותר מתאימים לעבודה ממושכת.

 

נטבוקים עם מסך גדול יותר?

 

מצד שני, בגדלים האלה יש עדיין פחות מבחר ורוב הדגמים לא חזקים במה שקשור לביצועים. הם גם קצת פחות נוחים לנשיאה בגלל הגודל. במילים אחרות - לא מתאימים לכל אחד.

 

רזולוציה. לרוב דגמי ה-10.1 יש היום מסכים ברזולוציה של 1024x600 פיקסלים. משווקים עדיין כמה דגמים עם רזולוציה אנכית קטנה יותר והיא מאד לא נוחה - ביותר מדי מקרים משהו נשאר מחוץ למסך. בדגמים ה"גדולים" נכנס במהירות השימוש ברזולוציות גבוהות יותר (כמו 1366x768 פיקסלים או 1280x800 פיקסלים) שפותחות הרבה אפשרויות.

 

המשקל. רוב המוצרים בקטגוריה שוקלים 1.1 עד 1.5 ק"ג, ורוב דגמי ה-10.1 אינץ' שוקלים 1.2-1.4 ק"ג. למרות שההפרש נראה קטן, הוא עשוי להיות משמעותי אם אתם רוצים להסתובב כל היום עם המחשב שלכם. אם אתם מתקשים למצוא את נתון המשקל במפרט, הניחו שיש לכך סיבה.

 

המעבד. רוב הנטבוקים שתפגשו יתבססו על מעבדי Atom של אינטל, לרוב מסדרת Atom N. ישנם גם דגמי Atom Z החסכוניים אך חלשים שמציעים זמן סוללה ארוך, ודגמי Atom D ו-Atom 300 שהם כפולי ליבה (שאר דגמי המעבד חד-ליבתיים). גם מהם, אל תצפו לגדולות ונצורות.

 

אם אתם מחפשים ביצועים גבוהים אז עדיף לא לחפש אותם בנטבוק. בכל אופן, אם אתם מתעקשים על נטבוק ועדיין נושא הביצועים חשוב לכם, אז האפשרות הטובה ביותר מבחינתכם היא לרכוש דגם שמבוסס על AMD Neo או VIA Nano. רק הביאו בחשבון שקשה למצוא דגמים כאלה בארץ (שני הנ"ל משולבים בעיקר במחשבי Ultra Thin עם מסכי 13.3 אינץ' ומעלה).

 

דגמים בודדים של נטבוקים עדיין משתמשים ב-VIA C7, מעבד חסכוני וזול אך בעל ביצועים חלשים. אם אתם אוהבים לראות כמה חלונות פתוחים בו-זמנית על המסך תחשבו פעמיים לפני שאתם הולכים על הפתרון הזה.

 

מחשב עם מעבד של VIA?

 

מאיץ גרפי. רוב מכריע של הנטבוקים האינטליים מגיעים עם מאיץ מסוג GMA 900, שבמיטבו מספיק להרצת אפליקציות גרפיות מורכבות יחסית ולהצגת וידאו HD. פתרון נוסף הוא Intel US15W המשודך למעבדי Atom Z החסכוניים. הוא כולל האצת GMA 500 שמציעה ביצועים נמוכים בעשרות אחוזים.

 

דגמי Pineview החדשים של Atom (סדרות N400 ו-D500) הם הראשונים שמגיעים עם מאיץ אינטגרלי (כלומר על השבב עצמו) מסוג GMA 3150, שמציע ביצועים גבוהים בכ-30 אחוז (3DMark06>300) מ-GMA 900.

 

אבל אם אתם רוצים ביצועים גרפיים טובים, אז ממחשב מבוסס AMD Neo (עם האצת Radeon) או nVidia ION תקבלו ביצועים גבוהים פי חמישה עד שבעה מהמקסימום שאינטל מציעה לכם היום. ביצועים שמספיקים (גם אם בקושי) להרצת משחקים.

 

נטבוק עם מעבד גרפי Ion (ומסך 12 אינץ'):

 

זיכרון. רוב הנטבוקים משווקים עם 1GB זיכרון וללא חריצי הרחבה פנויים. ההבדל בביצועים בין 1GB ל-2GB עשוי להיות משמעותי, והחלפת הרכיב הקיים בחדש לא מסובכת מדי לביצוע.

 

מקלדת ומשטח מגע. ביותר ויותר דגמים חדשים ישנן מקלדות Chicklet שטוחות ומופרדות מקשים (כמו במחשבי ה-MacBook). חלק מהאנשים מוצאים אותן כנוחות יותר - אבל אחרים לא יכולים לסבול אותן.

 

אין תחליף להתנסות בלתי-אמצעית כדי לקבוע האם אמצעי הקלט של הנטבוק שאתם רוצים לקנות יהיו נוחים לכם. מה שברור הוא שיש הבדלים משמעותיים בנוחות בין דגמים שונים באותו גודל מסך, ושהמקלדות הגדולות של דגמי ה-11.6/12.1 אינץ' נוחות יותר בשל גודלן (למרות שלדעת חלק מחברי המערכת, ה-Mini של HP מהדור הראשון הוא יוצא דופן בנוחות המקלדת שלו).

 

זמן סוללה. רוב הנטבוקים מציעים זמן סוללה "תיאורטי" של ארבע עד שבע שעות, ועליכם להניח שמדובר בנתון מקסימום ובשימוש רגיל תקבלו 20-30 אחוז פחות. זמני סוללה ארוכים יותר (שמונה עד 11 שעות), מתבססים על שילובים בין דגמי מעבד חלשים, לערכות שבבים חסכוניות ו/או סוללות חזקות יותר.

 

את רוב הנטבוקים ניתן לקבל עם סוללה מסוג אחד בלבד. אם זמן הסוללה חשוב לכם, כדאי לבחור מלכתחילה בדגם שיש עבורו סוללות חזקות ולקנות אותו עם אחת כזו.

 

מערכת ההפעלה. מערכות ההפעלה העיקריות שניתן למצוא היום במחשבי נטבוק הן Windows XP, Windows 7, והפצות שונות של לינוקס. לינוקס תיתן לכם את הביצועים הטובים ביותר; Windows 7 נראית הכי טוב ואת XP לא צריך להציג.

 

בהמשך השנה גם נראה הרבה יותר דגמים עם אנדרואיד (שכבר קיימת בדגמים שמשווקים בארץ) ו-Chrome OS. דגמים מסוימים מגיעים עם שתי מערכות הפעלה מותקנות מראש, לשימושים שונים (למשל, מערכת מבוססת לינוקס לגלישה או שימושי מדיה ו-XP בשביל השאר).

 

מחפשים מחשב עם מערכת הפעלה אנדרואיד?

 

אחסון. נטבוקים מגיעים ללא כוננים אופטיים וגם כונני הפלאש (SSD) הם תענוג מפוקפק לעת עתה. מה שתקבלו בדרך-כלל הוא דיסק מגנטי 2.5 אינץ' (בחלק מהדגמים אפשר עד 250/320GB אבל לרוב הנפחים הם 160GB או פחות) וחריץ לכרטיסי זיכרון (בדרך-כלל כזה שתומך ב-SD/MMC ובמקרים מעטים בפורמטים נוספים, שעשויים לעניין אתכם בהתאם למצלמה בה אתם משתמשים, למשל).

 

תקשורת. ברירת המחדל כיום היא אלחוט 802.11b/g ותמיכה ב-Bluetooth. דגמים מעטים מציעים תמיכה בתקן 802.11n המהיר ודגמים מעטים עוד יותר תומכים באופן מובנה בסלולר 3G וכוללים חריץ לכרטיס SIM. טיפ: במזרח אירופה הסוג האחרון מאד פופולרי. חשוב לזכור, שמדובר בגלישה בתשלום, בהתאם לחבילה שנותן הספק.

 

כניסות ויציאות. כמעט כל הנטבוקים מגיעים עם יציאת VGA שלושה שקעי USB, יציאת רשת, שקעי אוזניות ומיקרופון. דגמים מעטים כוללים שקע USB נוסף (או אחד פחות) או יציאת HDMI לווידאו HD.

 

מחיר. המחיר של מחשב נטבוק "10 בסיסי יהיה החל מ-1500 ש"ח בקירוב (קצת פחות אם הוא סיני) ובטווח של 2000-2500 ש"ח אפשר כבר למצוא את רוב הדגמים החדשים. דגמים מבוססי nVidia Ion ו-AMD Neo מתומחרים סביב ה-3000 ש"ח.

 

בארה"ב, מזרח-אירופה ומקומות נוספים בעולם, אפשר למצוא את הדגמים המשווקים בישראל (ורבים שלא) במחירים נמוכים ב-20-30 אחוז ויותר. אם אתם יכולים להסתדר בלי עברית על המקלדת (לחרוט זה יקר, ועם מדבקות זה פחות אסתטי/נוח) ו"מכירים מישהו שנוסע", זו הדרך לחסוך.

 

מה הכי מתאים לכם?

מהו הנטבוק שהכי מתאים לכם? ובכן, זה תלוי קודם כל בצרכים שלכם.

 

דגמים עם צגים קטנים מ-10 אינץ' הם קלים וניידים יותר וגם עולים פחות, אבל מבחינת נוחות שימוש וביצועים הם די נחותים. הדגמים עם זמן הסוללה הארוך (והחומרה החלשה יותר) מצוינים למי שרוצה "רק אופיס ואינטרנט".

 

דגמי המיינסטרים, במיוחד מוצרי ה-11.6 אינץ', מסוגלים (במאמץ) גם להריץ פוטושופ ולהציג וידאו באבחנה גבוהה. הדגמים מבוססי Ion, Neo ו-Nano מציעים ביצועים טובים משמעותית - אם כי לא באותם שימושים - אבל עולים 1000-1500 שקלים יותר.

 

אבל הניסיון מלמד שאצל הרבה אנשים השיקול הכי חשוב הוא - סליחה על הצרפתית - עד כמה הם "מתחברים" למחשב. אם הוא נוח להם, אם הם נהנים להשתמש בו, וכו'. לכן, המידע הכי חשוב לא נמצא במפרט: 

 

הכי טוב לקנות מחשב אחרי שהייתה לכם הזדמנות לשחק איתו קצת ולהתרשם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך לבחור
צילום: יהונתן צור
מומלצים