אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

פולמוס

קהילת גשר. מזכרת בתיה צילום: ג'ניפר צ'רני
קהילת גשר. מזכרת בתיה צילום: ג'ניפר צ'רני
 
 


התמונות שעשו לנו את השנה
 

החינוך החרדי שמאחורי כל ממ"ד

עליזה לביא קראה שלא לנטוש את החינוך הממלכתי-דתי לטובת מערכות מסתגרות. בן לנדאו סבור שהסרת החומות בין תלמידי ישראל היא התשובה להתבדלות. ולמה אי אפשר לעשות זאת במסגרת החינוך הממלכתי-דתי?

בן לנדאו
פורסם: 07.03.10, 10:37

תחושה אמביוולנטית ליוותה אותי תוך כדי קריאת המאמר ב-ynet יהדות של ד"ר עליזה לביא הקורא לא לנטוש את החינוך הממלכתי-דתי לטובת מערכות מסתגרות יותר.

 

מצד אחד, הרגשתי הזדהות עמוקה עם המסר הכללי, אם הרצון לשמור על הציונות הדתית כמקום שיודע לשלב תורה ועבודה, מסורת ומודרנה, שמירת מצוות והשתלבות בכל תחומי החיים המודרניים. אין ספק שקריאה זו חשובה, ראויה, ורלוונטית מאוד בימים אלה בהם הציבור הדתי לאומי נראה כמחפש את דרכו.

 

ההתנתקות, הצטמקותה של המפד"ל על כל גלגוליה ופיצוליה, חוסר אפשרות, עד היום, להתאחד בין תתי-פלגים של המחנה ועד פרשת הרב מוטי אלון, כל אלה מעמיקים את המשבר בו נמצא ציבור שידע ימים מפוארים הרבה יותר. אך משבר זה הוא גם הזדמנות לבחון עמדות, לחשוב מחדש על הזהות הדתית המודרנית ועל מקומה בחברה שבה הדיכוטומיה בין דתיים וחילונים פחות נוכחת מאשר פעם.

 

החשיבה על החינוך של הדור הבא מתנהלת, אם כן, על רקע השאלות הקיומיות האלה ומאמרה של עליזה לביא בהחלט תורם להעמיק את השיח ולחדד את החשיבות של חינוך ממלכתי, שמחנך את בוגריו לקיים זהות דתית יחד עם היותו של התלמיד אזרח נאמן, המקיים את אמירתו המפורסמת של רבי עקיבא לפיה "ואהבת לרעך כמוך, זה כלל גדול בתורה".

 

מאידך, המסקנה האופרטיבית אליה מביא המאמר, החזרה או ההישארות בחינוך הממלכתי-דתי, יסודה בטעות שהתחרשה עם קום המדינה. החמ"ד כמוהו כמו אחיו החינוך הממלכתי הוא האנטי-תזה לחינוך ממלכתי באמת. העובדה שחלק מהאוכלוסיה לא יכול ולא רוצה להיכנס לבית ספר למרות שייכותו לזרם שמכנה את עצמו ממלכתי מעידה על הבעיה.

 

כשניסה בן גוריון לבטל את כל הזרמים שהיו קיימים בחינוך לפני קום המדינה, נראה היה שהוא נחל הצלחה גדולה שכן לא המשיכו להתקיים אלא שני זרמים במסגרת החינוך הנמצא תחת סמכותה של המדינה. אולם אין זה היה אלא ניצחון מדומה: שני זרמים אלה התקיימו באדישות כמעט מוחלטת אחד כלפי השני. כל אחד פיתח מערכת ערכים, תרבות, שפה, דפוסי חשיבה שלא ניסה להתחשב במשנהו.

 

סכנת ההתבדלות

וזוהי הסכנה שטמונה לחמ"ד. מהרגע שהגבול שורטט, כמו אומר: הם שם ואנחנו פה, מהרגע שהכריזו על כך שילדים דתיים לא יכולים ללמוד עם ילדים חילונים, השביל שמביא להתבדלות טוטלית כבר סומן באור זוהר. ביסודי, הילדים קטנים מדי מכדי להבין את המורכבות של אורח חיים שונה משלהם. בגיל ההתבגרות, הס מלהזכיר. וכך מגיעים לצבא עם צורך לנפץ המון סטיגמות שהצטברו במשך השנים עם קבוצה שלמה שהתלמידים לא פגשו אי פעם בצורה מעמיקה. אלא אם כן מחליטים שכדאי לשרת במחלקות נפרדות וכן הלאה.

 

אפשר, כמובן, לחנך לסובלנות בכל זאת. אך ערך זה הופך ללא מודגש אם בכלל קיים, במערכת החינוך ונתון לגמרי לחסדי הדוגמה האישית בכל משפחה. בכך כל בית ספר ממלכתי דתי טומן בחובו בית ספר בדלני ומסתגר בפוטנציה.

 

מה הוא, אם כן, הפיתרון לבעיה זאת? האם ניתן לעצור את הניכור בין דתיים לחילונים או שמא אנחנו נידונים

להתרחק כל הזמן אלא מאלה ולהפוך את "כל ישראל ערבים זה לזה" לסיסמה ריקה מתוכן? הרוחות הסוערות בציונות הדתית סביב שאלה זו, במיוחד כשמדובר בחינוך, מוצאות הד בציבור הרחב כשהחברה שלחמו עליה האבות המייסדים של המדינה פינתה את מקומה לחברה שמודעת הרבה יותר לגוונים המרכיבים אותה.

 

וכך תופס תאוצה החינוך במעורב, אשר מבקש, תוך מתן מקום ליותר מקבוצת זהות אחת להחדיר זהות מוצקה ופתיחות לאחר במקביל לבוגריה. הסרת החומות שמפרידות בין תלמידי ישראל היא התשובה האמיתית והרצויה להתבדלות ולסגירות שמאיימות על הציונות הדתית ועל הציבור בכלל.

 

בן לנדאו חבר קהילת "גשר מזכרת בתיה"

 


תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as19-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©