שתף קטע נבחר

שטייניץ: המשבר באירופה עלול להשפיע גם עלינו

שר האוצר אמר בסקירתו בפני ועדת הכספים, כי משרדו מגבש תוכנית חירום להתמודדות עם גל שני של משבר כלכלי עולמי. בנוגע לפערים החברתיים אמר שטייניץ, כי מנתוני הביטוח הלאומי שיפורסמו בקרוב עולה כי ב-2009 קטנו ממדי העוני

שר האוצר, יובל שטייניץ, גילה הבוקר (ב') כי משרדו נערך להכין תוכנית חירום כדי לקדם אפשרות של התמודדות עם גל שני של משבר כלכלי עולמי. השר אמר את הדברים לוועדת הכספים בסקירתו הרבעונית למצב המשק. השר אמר: "אנחנו מודאגים מהתפתחויות שליליות אפשריות, ולא נחים על זרי הדפנה של ההישגים בשנה שעברה".

 

שטייניץ הדגיש: "איש לא יודע מה ילד יום. אנחנו עדיין בתקופת אי ודאות, והמשבר באירופה עלול להשפיע על ארה"ב והעולם ולהגיע גם אלינו. לכן אנחנו באיזור הסיכון. המשך הצמיחה תלוי בהתפתחויות בעולם ולכן הזהירות מתחייבת". שטייניץ כיוון את דבריו לתלות של הייצוא הישראלי במצב הכלכלי של השוק האירופי.

 

השר ציין את ההתאוששות המהירה שרשם המשק הישראלי ברבעונים האחרונים של 2009. השנה החלה עם צמיחה שלילית של 3.1% ברבעון הראשון, ומשם זינקה לצמיחה חיובית של 1.2% ברבעון השני ו-3% ברבעון השלישי עד 4.4% בסוף 2009.

 

עם זאת, הזכיר השר את מצבן הבעייתי עדיין של הכלכלות בארה"ב ובעיקר באירופה. הוא ציין, כי הצמיחה השלילית באיחוד האירופי עמדה בתחילת 2009 על 9.6%, ברבעון השני עדיין נרשמה באירופה צמיחה שלילית של 0.4%, שעברה ברבעון השלישי לצמיחה חיובית של 1.6% אולם ירדה שוב לצמיחה חיובית של 0.4% בלבד, ברבעון האחרון.

 

גפני חלק שבחים לשטייניץ

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, הזהיר בראשית הישיבה, כי הוא עלול לעזוב את ראשות ועדת הכספים אם יתפתח המשבר הפוליטי בין הסיעות החרדיות לליכוד על רקע חוק הגיור.

 

גפני חלק, עם זאת, שבחים לשר האוצר, ואמר כי הוא רואה בו כמי שהוביל את המשק ליציאה המוצלחת מהמשבר. גפני אמ, כי חייבים לחלוק לו את המחמאה הזו, כיוון שאם התוצאות היו שליליות כולם היו מאשימים רק אותו.

 

שטייניץ ציין, כי החלטת האוצר שלא להעניק רשת ביטחון לטייקונים מנפיקי האג"ח הקונצרניות על חשבון משלמי המסים הצילה למעשה את שוק האג"ח, בכך שהאוצר אפשר לשוק להסתדר לבד, כפי שהיה הלכה למעשה.

 

בתגובה לביקורת שנשמעה בוועדה על כך שישראל עומדת בפני משבר חברתי גרוע מזה הכלכלי, ועל כך שהצמיחה איננה מצמצמת את הפער החברתי, אמר שטייניץ, כי אין ניגוד בין הצמיחה לבעיה החברתית. לדבריו, היעד הראשון של המדיניות הכלכלית היה לבלום את האבטלה - ויעד זה אכן הושג והוא היה בעל השפעת רוחב גדולה.

 

עם זאת אמר שטייניץ, כי הדגש של האוצר בעתיד יהיה שמחזור הצמיחה הבא יביא לצמצום הפערים וזאת גם באמצעות טיפול שורש בשוק העבודה, על ידי צמצום מספר העובדים הזרים והגדלת שיעור ההשתפות של החרדים והערבים המעגל העבודה.

 

על כך הגיב יו"ר הוועדה, גפני, ואמר: "החרדים רוצים ללכת לעבודה, אבל הממשלה לא מעניקה להם כלים".

 

שטייניץ: נצמצם הפערים בשכר

שר האוצר נכנס לעימות מילולי קולני עם ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה) שתקפה אותו באומרה: "הכלכלה איננה מצגת של גרפים ואוסף נתונים. מה עשית לשיפור מצבם של העניים, ש-50% מהם הם עובדים שכירים?".

 

בתגובה שטייניץ חזר על המנטרה של צמצום מספר העובדים הזרים, ובעקבות זאת התפרצה יחימוביץ' לדבריו ושאלה מדוע הוא מתעלם ממצבם הקשה ושכרם העלוב של מאות אלפי עובדי הקבלן. שטייניץ השיב, כי הפערים בשכר אכן לא מקובלים עליו ואמר כי צמצום פערים אלה יהיה חלק ממדיניותו.

 

התקפה נוספת וגורפת של חברי הוועדה היתה על החלטה להעביר תקציב דו שנתי נוסף, לשנים 2012-2011. שטייניץ אמר בתגובה, כי התקציב הדו שנתי חוסך לממשלה מיליוני שעות עבודה, וכי הצלחת המודל בישראל הניעה את בנק ישראל לתמוך בו גם להבא לאחר שהתנגד לו בתחילה. לדבריו, גם בעולם זוכה הרעיון להצלחה ואפילו קרן המטבע הבינלאומית שוקלת להמליץ עליו לשאר המדינות.

 

שטייניץ הוסיף, כי לפי הידוע לו הביטוח הלאומי מעריך כי ב-2009 קטנו ממדי העוני והפערים החברתיים, וכי הנתונים המלאים יימסרו בקרוב על ידי המוסד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ
צילום: ניר לנדאו
מומלצים