שתף קטע נבחר
צילום: הילה דוד

אל תמנעו מהעסק להרוויח - קחו אמהות לניהול

מעסיקים שמראיינים אמהות שמתאימות למשרה שואלים אותן שאלות על הסידורים לילדים - ואת האבות לא. בסוף זה פוגע גם בהן וגם במעסיקים המגדירים רק משרות זוטרות כ"משרות אם". מדוע? כי הם מפסידים מנהלות מוצלחות והעסק מפסיד כסף

אחד המשפטים שגדלתי עליהם בילדותי היה "אל תשפטי מישהו עד שתהיי בנעליו" (יחד עם עוד כמה שאחסוך מכם, אל אף שלא נחסכו ממני). האם המגייסות הנשים אכן עומדות במשפט הזה, כשהן בתהליך של גיוס והשמה לתפקיד מסוים, והמועמדת היא אישה?

 

 

התחלתי לחשוב על הסוגיה הזו לאחר שילדתי את בתי השלישית. התחלתי לשאול את עצמי איך אני מתייחסת, ואיך מעסיקים מתייחסים, למועמדת לעבודה בתפקיד מסוים, שיש לה ילד קטן בבית, ועוד יותר מזה – כמה ילדים קטנים.

 

הרבה פעמים אני שומעת מעסיקים שמראיינים מועמדות ראויות, טובות, מתאימות – שיש להן ילדים קטנים – שואלים אותן שאלות על הסידורים לילדים (כדי להיות בטוחים שהיא תמיד תוכל תבוא לעבודה), או שמקפידים לסכם איתן על הגדרת שעות מדויקת ונוקשה. אבל הבעיה לא מתחילה ולא נגמרת באותם מעסיקים. היא ממשיכה גם אצלנו, נשים במקצועות הגיוס, ההשמה ומשאבי אנוש - בכך שאנחנו שואלות ומבררות עם נשים דברים שלא נשאל ולא נברר עם גברים.

 

עד כמה בן הזוג תומך?

למשל, נדבר איתן על שעות העבודה שבהן הן זמינות (וגברים לא יישאלו את השאלה הזו). על סידור לילדים (איזה גבר נשאל בראיון אם הילד שלו במשפחתון או עם מטפלת?).

איך משלבים את הבית והמשפחה עם הקריירה (גם זו לא שאלה בכלל כשזה נוגע לגברים). ועד כמה בן הזוג תומך. וכל זה כשאנחנו יודעות שאמהות זה הקורס הכי טוב שיש בניהול זמן, ושנשים אלופות בשילוב של עבודה, קריירה, ילדים, בית.

 

השאלות הללו ממשיכות להישאל גם ב-2010, כי המציאות מראה שהן רלוונטיות: נשים באמת רוצות לשלב עבודה ואמהות. הן לא מוכנות לוותר על אף אחד מהתחומים. ואגב, אם אני כמגייסת לא אעלה את שאלת השעות הזמינות לעבודה, ואת שאלת השילוב בין עבודה למשפחה – הן יעלו את זה. כי זה חשוב להן.

 

אין מנהלות? תרוויחו פחות

העניין הוא שככה כולם מפסידים: מעסיקים שמגדירים רק משרות זוטרות כ"משרות אם" מבחינת שעות העבודה, מפסידים את הנשים האיכותיות שרוצות קריירה משמעותית יותר. הם גם מפסידים אפשרות להגדיל את רווחי החברה שלהם, כי מחקרים מראים שחברות שבהן יש נשים מנהלות – מרוויחות ומצליחות יותר. מצד שני, נשים מוכשרות ובעלות יכולת, שמקבלות על עצמן "משרת אם", מפסידות כי הן מתפשרות על תפקיד פחות משמעותי. ונשים שבוחרות להשקיע את כולן בקריירה, נתקלות בשיפוט שלילי לגבי איכות האמהות שלהן.

 

הגיע הזמן שמעסיקים יחשבו על הגדרת משרות בכירות יותר כמשרות אפשריות גם לאמהות. להבין שאפשר להספיק הרבה מאוד גם כשימי העבודה נגמרים ב-16:00. להגדיר שלא קובעים ישיבות אסטרטגיות אחרי 16:00. לאפשר לענות על מיילים גם בערב מהבית במקום לצפות מהעובדים לנקות שולחן לפני שיוצאים הביתה. להגדיר יום או יומיים בלבד בשבוע שבהם נשארים מאוחר.

 

עובד מאושר תורם לחברה

מדוע? כי מימוש עצמי בקריירה, לצד מימוש של חיי הורות ומשפחה, זה ערך שכבר הוכיח את עצמו אינספור פעמים במקומות עבודה שמקפידים לאפשר לעובדים שלהם איזון. כך שבחברות שמבנה העבודה בהן גמיש ומאפשר, כולם ירוויחו – לא רק האמהות (וילדיהן).

 

הגיע הזמן לדעתי שמעסיקים יחשבו על בניית משרות בכירות יותר שיתאימו לאמהות. משרות זוטרות הן משרות-אם. אבל יותר מעסיקים מבינים ש-work-life זה חשוב לשביעות הרצון של העובדים, ועושים אותם עובדים יותר טובים.


פורסם לראשונה 12/03/2010 02:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
אף אחד לא שואל את העובדים הגברים
צילום: index open
מומלצים