שתף קטע נבחר

תושבי אזור חריש מפגינים: "מחטף בעיר החרדית"

בעוד הממשלה מתכנסת לאישור ועדת מנכ"לים שתקים את העיר, מוחים עשרות מתושבי ואדי ערה על ההתעלמות מההחלטה לצמצם את העיר ל-50-60 אלף תושבים, ולא 150 אלף כמו בתוכנית של השר אטיאס. ברק: מתנגד למתווה המוצע

כמה עשרות מתושבי אזור ואדי ערה חוסמים הבוקר (יום א') את מחלף ברקאי, בו מתחברים כביש 65 וכביש 6, במחאה על התוכנית להקמת עיר חרדית בחריש, המונחת על שולחנה של הממשלה. לטענתם, התוכנית המובאת לאישור אינה כוללת את הסייגים שקבעה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, שם הוחלט לצמצם את התוכנית המקורית לעיר קטנה יותר. "אנחנו חוששים ששר השיכון מנסה לעשות מחטף ולעקוף את החלטת המועצה הארצית", אמר הבוקר ראש המועצה האזורית מנשה, אילן שדה. 

 

 

היום תובא לאישור הממשלה החלטה להקים ועדת מנכ"לים בראשות מנכ"ל משרד השיכון, שתקדם את הקמת העיר.

בהצעה עצמה לא מוזכרת אפילו במילה החלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שקבעה, בתום מאבקים ממושכים והתנגדויות מצד התושבים, שבעיר יוכלו להתגורר כ-50-60 אלף תושבים בלבד ולא 150 אלף תושבים כפי שניסה לקדם שר השיכון מש"ס, אריאל אטיאס. התוכנית זוכה לגיבוי ודחיפה גם מצד יו"ר מפלגתו של אטיאס, שר הפנים אלי ישי, שאף ביקר במקום.

 
חריש משתייך למועצה האזורית קציר-חריש, המתקיימת לצד מועצת מנשה, האחראית על יתר היישובים היהודיים בוואדי ערה (המהווים מיעוט אל מול הרוב הערבי באזור, המתרכז בערים אום אל-פחם, כפר קרע וערערה). היישוב הכושל שהחל את דרכו כהיאחזות נח"ל הפך קיבוץ בשנות ה-80 - אך ננטש לאחר עשור. כעבור כמה שנים הוקם מחדש כיישוב קהילתי, אך בשנים שחלפו הוא התקשה "להתרומם", ולמרות השקעות של משרד השיכון, פיתוחו נכשל, ורק אוכלוסייה מועטה וחלשה התיישבה בו. כיום גרים בו כ-1,000 תושבים, שחלקם חברים בגרעין תורני שהוקם לפני כמה שנים. סביב גרעין זה החל להתגבש הרעיון להקים במקום עיר חרדית. 


מחאת תושבי האזור, הבוקר במחלף ברקאי (צילום: אתר panet)

 

בדצמבר האחרון קבעה המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי העיר חריש תורחב על שטח של 1,000 דונם, ובשטח הזה יוקמו דירות שיוכלו לאכלס כ-50-60 אלף תושבים. ההחלטה התקבלה בתחושת הקלה בקרב תושבי האזור, שבירכו על כך שהעיר תהיה קטנה יחסית ולא ייפגעו שטחים ירוקים. היחיד שהסתייג היה ראש מועצת חריש, איש ש"ס נסים דהן, שהביע תקווה שהעיר עוד תגדל בעתיד.

 

"פתרון ארוך טווח למצוקת דיור של דתיים"

מקריאת ההצעה המונחת על שולחן הממשלה, נראה כי בהחלט ייתכן שתקוותיו של דהן עוד ייענו. מההצעה עולה כי הוועדה תפעל למציאת פתרונות ארוכי טווח "לצמיחתו העתידית של היישוב כפתרון עתידי וארוך טווח למצוקות הדיור מהן סובלת אוכלוסיה בעלת צביון דתי". בחלק בו מפורט הרקע הכללי להקמת העיר, לא מוזכרות, ולו במילה, לא החלטת המועצה ולא ההתנגדויות והמאבקים שליוו את הרעיון להפוך את חריש לעיר חרדית בה יגורו כ-150 אלף תושבים.

 

"בהצעה המוגשת לממשלה, משום מה הושמטה החלטת המועצה הארצית", אומר שדה. "אין הגבלה, רק נכתב שוועדת מנכ"לים צריכה לפעול להקמת העיר חריש,

ולנו ברור לגמרי שמשרד השיכון דוחף לכך שהעיר תהיה בהיקף של 150 אלף תושבים בדיוק כפי ששר השיכון רצה בתחילה".

 

בשבוע שעבר, לאחר שנודע כי בכוונת השר אטיאס להניח על שולחן הממשלה את ההצעה המדוברת, פנה שדה לשרי הממשלה מטעם מפלגת העבודה, וביקש מהם להביע הסתייגות. נענה לו שר הביטחון אהוד ברק, ששלח בעניין מכתב למזכיר הממשלה, שכותרתו "קידום היישוב חריש - הסתייגות".

 

במכתבו כתב ברק: "אני מתנגד להקמת העיר במתווה המוצע. אני תומך בקידום הכנת תוכנית מתאר כלל עירונית, תוכניות מפורטות ותוכניות לביצוע ואישורן הסטטוטורי - וזאת בתוך התחום שאושר על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה". למרות זאת, בהצעת ההחלטה המונחת על שולחן הממשלה, מופיע ברק ברשימת השרים ש"נתנו את אישורם" להחלטה.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאשימים את ש"ס. ההפגנה בברקאי
צילום: אתר panet.co.il
מומלצים