שתף קטע נבחר

מה נשתה הלילה הזה: יינות לליל הסדר

לא משנה אם אתם מארחים או מתארחים, לקראת ליל הסדר הממשמש ובא אתם בטח צריכים להצטייד ביין טוב. שגיא קופר בחר תריסר יינות מומלצים - מ-35 ועד 180 שקלים לבקבוק

בימים האחרונים הסתכלתי על היינות אותם טעמתי בחודשים האחרונים, ושאלתי את עצמי האם יש מהם כאלה שכדאי להמליץ עליהם לחג הפסח. הבשורה הטובה היא שיש כמה וכמה כאלה, גם במחירים סבירים וגם מתוצרת הארץ.

 

היות והפעם אנחנו בעניין של תמורה למחיר חגיגי, אז רובנו מוכנים להשקיע משהו כמו 60 עד 120 ש"ח לבקבוק. לנוחות מי שמארחים מסיבה שלמה הבאתי גם כמה יינות זולים, לצד יינות יקרים יותר, כמו הבלאק טוליפ 2006 המרשים והבנימינה חושן "יהלום" האלגנטי, שיתאימו לאלה שרוצים להרשים ולהתרשם.

 

שתי נקודות חשובות: הראשונה היא שלא כל היינות ברשימה זו כשרים. למי שמעירים, כדאי שיידעו שיש הרבה מאוד אנשים שחוגגים את ליל הסדר מבלי להקפיד על כשרות. עוד נקודה לדגש היא צבע היין. למרות ההעדפה הקלאסית של היינות האדומים, בעיקר בארוחות חג, החלטתי להביא הפעם כמות גדולה יחסית של יינות לבנים. מרק, דגים (ממולאים או לא), תבשילים חמים - כל אלה יברכו אתכם אם תציעו לצידם יין לבן. בבקשה, אל תתעלמו מההמלצה הזאת, וקנו לפחות בקבוק או שניים של יין לבן. תהיו נחמדים ואלת סדר-פסח תאיר לכם פנים.


ואל תשכחו להשאיר משהו לאליהו הנביא (צילום: סי די בנק)

 

1. Bellingham שנין בלאן-ויונייה 2009

יין נפלא, קל, נעים וכיפי. תנו כפיים למנות הראשונות, לעוף הממולא ולכוס שאיתה תקבלו את האורחים שיגיעו מרחוק; קררו היטב. בסביבות 35 ש"ח.

 

2. דלתון שיראז D 2008

שיראז יפה, עוצמתי ומתובל עם "עישון" נעים. יין יפה ועגול, אם גם קצת מתחנף. בהחלט יין לארוחת ערב מרובת משתתפים: אף אחד לא יתלונן ולכולם הוא יתאים, שזה דבר מאוד חשוב. תיהנו לשתות אותו עם האוכל, וגם לא יכאב לכם בכיס – עודף מ-60 ש"ח.

 

3. Riscal 1860

זהו בלנד מודרני של יקב מאוד ספרדי ומאוד "ריוחני" - מרקס דה ריסקל. 85% טמפרניו והשאר סירה ומרלו. הענבים מקסטייה אי לאון. היקב מיישן את היין כחצי שנה בחביות חדשות, אמריקאיות, ומייעד את היין לשתייה כשהוא צעיר. זהו תמיד יין שיש בו מורכבות מפתיעה ביחס למחיר שלו, עם גוונים של יין "מתיישן" – טבק, אנימליות ודברים טובים אחרים. יין לבשר קצת שמן יותר. הבציר הנוכחי הוא 2007, והמחיר הוא בערך 60 ש"ח, ואפילו פחות.

 

4. Col D'Orcia Sant'antimo 2008

הזן פינו גריג'יו (Pinot Grigio) הוא כבר מזמן המילה הבאה בארצות הברית, אך אצלנו הוא משום מה עדיין "לא כאן". זהו זהו יין איטלקי, בעל גוון מאוד צלול וחיוור. האף מפתיע: ארומות של נקניק - מרטדלה, לא פחות. פה עדין-עדין, חלק מאוד ומפתה. שמנוני קצת. עוקצני. יין מאוד טוב, שנותן תמורה מצוינת למחירו, במיוחד אם מסתכלים על יינות ישראליים במחיר הזה: 69 ש"ח. נפלא.

 

5. גוש עציון ריזלינג 2008

מכיל 10% גווירצטרמינר. 12.7%. האף מאוד בושמתי, בו הגווירצ קצת משתלט על העניינים בתחילה ואחר כך נרגע. בפה מורגש אפקט טאני קצת שמקורו בחומצה המאלית שיש ביין. זהו ריזלינג מעט מינרלי, ובעיקר בסיומת, שבה יש חמיצות לימונית טובה עם הרבה תפוח ירוק. יין מעניין, שיכול להיות שיחזיק כמה וכמה שנים, כמו יינות ריזלינג טובים. כ-70 ש"ח.

 

6. עגור בלנקה 2009

עוד יין מאזור ירושלים. פתאום שמתי לב שהרבה יינות ברשימה שלי באים משם... מעניין. בכל מקרה: ממסך חביב ביותר של ויונייה וריזלינג מבית היוצר של שוקי ישוב. יין קל ונעים, עם הרבה ארומות מתקתקות, וטעמים חביבים מאוד של משמש ותפוז. אהבתי את האופן שבו הוא התחבר בקלות למרק דגים מתובל מצד אחד, ולטעמים חמצמצים של סלט אבוקדו מצד שני. כ-70 ש"ח.

 

7. רקנאטי ריזרב פטיט סירה זינפנדל 2007

יין לאוכל? קבלו יין לשתייה. נעים, בשרני, מאוזן בתכלית - עץ ופרי. שני הזנים האלה עושים חגיגה מודרנית, שלמה, בפה. זהו יין כל כך קלאסי כבר בנוף הישראלי, שנראה שתמיד היה כאן. "אל תשאירו אותו לבד", כי ישתו לכם... 89 ש"ח.

 

8. יקבי רמת הגולן הייטסויין 2007

יין הקינוח היוקרתי של יקבי רמת הגולן: פרי דבשי, מתוק וצעיר. מאוד עמוס. הפה עגול, מאוד מתוק ועם זאת מתובל ואפילו חריף. מאוד טעים ופירותי בשלב הזה, פרחוני, לדר ומשמש מאוד בולט. יין מאוד יפה. 110 שקלים.

 

9. יקבי עמק האלה קברנה פרנק 2007

על היין הזה כתבתי אך בתחילת החודש: 118 ש"ח יקנו לכם כאן יין פשוט מעולה, מהטובים שטעמתי כאן בזמן האחרון. הוא יין אדום-סגול אטום כמעט, בעל גוונים ארומתיים בשרניים ממש, עם פירות סגולים - קצת שזיף, ולצידם רק מעט שבמעט ירקרקות של עשבי תיבול. זהו קברנה פרנק עגול, קטיפתי, בעל טאנינים עדינים ותיבול של פלפל שחור מעודן. יין למנה עיקרית-בשרית. קררו אותו טיפה וקיבלתם יין אלגנטי, מעניין ולא שתלטני - שאפו.

 

10. יתיר קברנה סוביניון 2006

ירקרק בארומה הראשונה. אחר כך יוצא פרי כהה - פירות יער, ואיתו משהו ציאנידי: שקדים מרים ומרציפן. פה עגול, קטיפתי. הוא בעל גוף קליל ואוורירי, שעושה אותו נעים מאוד. היין מאד השתפר והתבגר מאז שטעמתי אותו באמצע 2009. קנייה טובה. אפשר לשמור עוד שנתיים-שלוש אם רוצים שיתבגר, או לשתות עכשיו אם רוצים ליהנות מהפן האוורירי שלו. 130 ש"ח.

 

11. סוסון ים מונק 2007

100% פטיט סירה מכרם בעל, ללא השקיה, אבל עם המון נשמה ואהבה, שמתרכזים כאן להמון המון פרי: הרבה גוף, הרבה פירות יער והרבה יין. המחיר במכירה העתידית היה 100 ש"ח, ומי שלא קנה - הפסיד. היין חייב דקנטר של חצי יום מראש לפחות או שנתיים נוספות בבקבוק כדי להתבטא, עם כל עוצמת הפרי הזאת והטאנינים; הם לא גסים, אבל עדיין מכסים במשהו על היין, שיש לו עוד הרבה מה לומר. בערך 160 ש"ח. זה לא זול, אני יודע.

 

12. ברקן שיראז סופירייר 2006

יין לחובבי היין. כמעט כל הפרי מגיע מקריית ענבים, עם השלמות קטנות (10%) של קברנה סוביניון ו-4% מרלו מהגליל העליון. מאוד ארומתי, בעל אף מודרני, כבד למדי. הרבה מאוד אנימליות, על רקע של עץ - קפה, מוקה ומשהו של חבית הרינגים. מעט ירקרק באף, בצורה לא חזקה מדי. עוד: נעל ספורט, יסמין ופרחים מתוקים. פה מאוד טאני, מפולפל, "קשה" והדוק. לא מאוד שמן או רחב, אלא בעל גוף אלגנטי. שיראז טוב - לא בומבסטי, במחיר של 180 ש"ח בערך.

 

וכדי שיהיה חג שמח - שתו במתינות.

 

שגיא קופר עורך את אתר היין והאלכוהול "בקבוק "

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קברנה פרנק של עמק האלה
שיראז של דלתון
פטיט סירה זינפנדל של רקנאטי
מומלצים