שתף קטע נבחר

עורכי דין מתחצפים לשופטים: אני לא עובד אצלך

בשנה האחרונה חלה עלייה של 35% במספר התלונות של שופטים שהוגשו לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין. המקרה השכיח: סגנון דיבור בוטה ומעליב של הפרקליט כלפי השופט. ויש גם שופטים שהם מתלוננים סדרתיים

עלייה דרמטית במספר התלונות שהוגשו על ידי שופטים נגד עורכי דין לוועדת האתיקה של מחוז תל-אביב והמרכז בשנת 2009. מתלונות שהוגשו לוועדת האתיקה על ידי שופטים נגד עורכי דין נחשפו ביטויים חריפים במיוחד מצד עורכי דין נגד שופטים.

 

 

"יש לי חדשות לאדוני. אני לא עובד אצל אדוני," אמר עורך דין לשופט בדיון. בתגובה הגיש השופט תלונה לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין. לפי תלונה נוספת, פנה עורך דין לשופט בדיון: "מהשאלות של כבודו רואים שהוא לא קרא את התיק. אולי כדאי שנצא להפסקה כדי שביהמ"ש יקרא את התיק וניתן יהיה לנהל את הדיון כמו שצריך".

 

במקרה נוסף כעס עורך דין על שופט, משום שלדעתו גיבש עמדה בתיק עוד לפני ששמע את כל העדים. עורך הדין אמר: "אני מבין שחבל על הזמן של כולנו, מכיוון שמשפט אמיתי לא יהיה פה. אז אולי נעבור ישר לערעור".

 

עו"ד אחר לא היה מרוצה מכך שהשופט התערב בחקירה נגדית של העד, וטען שההתערבות מסייעת לעד. בתגובה איים השופט לחייב אותו בהוצאות אישיות. תגובת עוה"ד הייתה: "אצל בית משפט זה כנראה תחביב להטיל הוצאות אישיות".

 

עורך דין נוסף, שלא היה מרוצה מהחלטה שהשופט הכתיב לפרוטוקול, פלט: "המזכירה של השופט מנסחת משפטים בצורה הרבה יותר מובנת ממנו".

 

בסך הכל הוגשו כ-2,400 תלונות שהוגשו לוועדת האתיקה של מחוז ת"א והמרכז בלשכה - עלייה של כ-400 תלונות לעומת 2008 (עלייה של 20%). התלונות הוגשו על ידי שופטים, לקוחות ועורכי דין כנגד עורכי דין. 115 מהתלונות ב-2009 הוגשו על ידי הרשות השופטת והנהלת בתי המשפט, לעומת 83 ב-2008.

 

כל תלונה נבדקת לגופה ללא משוא פנים

"אם בעבר היססו שופטים לפנות לוועדת האתיקה, לאחרונה הם פונים באופן תכוף יותר. ייתכן שהדבר נובע מהגברת המודעות לכלי זה, או שאולי יש קשר לירידה ברמת המקצוע ובתרבות הדיון", מציין עו"ד אפרים נוה, ראש ועדת האתיקה של מחוז ת"א והמרכז.

 

עו"ד נוה מוסיף כי יש גם תלונות של שופטים ללא בסיס ממשי. "לעתים נוצר הרושם כי הוגשו מתוך סכסוך אישי או כפעולת תגמול על תלונה של עורך הדין נגד אותו שופט אצל נציב תלונות השופטים. כל תלונה נבדקת לגופה באובייקטיביות וללא משוא פנים". גורם בוועדת האתיקה מציין: "יש שופטים שמרבים להגיש תלונות לוועדת האתיקה וכאנקדוטה הומוריסטית. אחד מהם אף זכור כמתלונן סדרתי".

 

לדבריו, כשמדובר בתלונות הרשות השופטת, מנסה ועדת האתיקה לפתור תחילה את המחלוקת על-ידי התנצלות כנה של עורך הדין. התלונה נגנזת אם השופט מקבל את ההתנצלות, אבל לעורך הדין נרשמת הערה לפיה הוא מתבקש להקפיד כי התנהלות מסוג זה לא תישנה.

 

בשנת 2009, למשל, גזר שופט ביהמ"ש השלום בת"א, חנן אפרתי, על העיתונאי יעקב העליון שנת מאסר בפועל על בעילה אסורה בהסכמה של קטינה בת 14. עו"ד רונאל פישר, סנגור העליון, אמר בתום הדיון כי "הכרעת הדין היא המעשה המגונה היחיד בכל הדבר הזה." פישר נאלץ לכתוב מכתב התנצלות, והשופט אפרתי ויתר על דרישתו כי יועמד לדין משמעתי.

 

 

הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלק מהשופטים מסתפקים בהתנצלות
צילום: index open
מומלצים