שתף קטע נבחר

יש גם מלוח: מאפינס סלק וגבינת עיזים

לרגל יום המודעות למחלת האפילפסיה החל השבוע, החליטה אלומה בליליוס ללכת על המאכל הכי סגול שיש ולהכין מאפינס סלק וגבינת עיזים. מתכון טעים - עם אג'נדה ואפילו גרסה כשרה לפסח

בשבוע שעבר קבעתי יום צילום עם יולה, הצלמת שמצלמת את התמונות הנהדרות למדור הזה. דיברנו על מה נכין למדור, ואז יולה סיפרה שהיא מתנדבת בארגון אי"ל, ושהשבוע מציינים את המודעות למחלת האפילפסיה. אני חייבת לציין שעד היום לא הבנתי עד הסוף מהי מחלת האפילפסיה, למרות שאני מכירה מספר אנשים שחולים בה, אבל הצעתה של יולה נראתה כמו הזדמנות טובה לדעת יותר.

 

מחלת האפילפסיה היא מחלה נוירולוגית, הבאה לידי ביטוי בניתוקי הכרה, שנמשכים כמה שניות עד מספר דקות. רוב חולי האפילפסיה אשר נוטלים תרופות כמעט ואינם חווים התקפים וחיים את חייהם בשלווה ונטמעים בחברה. משיחותיי עם חולי אפילפסיה בוגרים, קיבלתי את הרושם שהם חיים עם המחלה בשלום ושלרוב יש הפרשים של כמה שנים בין התקף להתקף. הם כן מספרים שהצבא לא תמיד מאפשר גיוס לשירות חובה ורבים נאלצים להילחם עבור זכותם להתגייס לצה"ל, כדי לא להרגיש יוצאי דופן מבני גילם, ובהמשך לאלץ לתת הסברים לאוניברסיטה או למקומות עבודה. גם עם קבלת רישיון נהיגה יש בעיה, והחולים צריכים להביא אישור נוירולוגי שלא היה להם התקף לפחות שנתיים, אחרת נשלל מהם הרשיון.

 

לצערנו יש גם חולים החווים את המחלה בצורה עוצמתית, המבדלת אותם מהחברה, והמצב כמובן בעייתי יותר כשמדובר בילדים. האפילפסיה נתפסת בחברה כמחלה מסוכנת, מדבקת, או כמחלת נפש ופיגור שכלי, והיחס השלילי כלפיה גורם לנידוי חברתי של אלה הסובלים ממנה. למשל, ילדים חולי אפילפסיה לרוב לא מוזמנים לימי הולדת של ילדים רגילים, כי ההורים לא רוצים לקחת אחריות במידה שיהיה לאורח התקף. אי הזמנת הילדים יוצרת כמובן נידוי, תסכולים נפשיים ועוגמת נפש רבה.

 

לפי ארגון אי"ל המצב הוא כה קיצוני, עד שהורים לילדים חולי אפילפסיה אינם מדווחים על מחלת ילדם ולעתים אף מבקשים מהילדים לא לספר על המחלה מפאת הנידוי הצפוי להם. האפילפסיה היא לא מחלה פוטוגנית, וקשה למצוא סלבס בארץ, או בעולם, שיהיו מוכנים להיחשף ולדבר על תופעת האפלייה במקומות עבודה, במערכת החינוך וכו'. 

 

מאחר שהצבע המייצג את המחלה הוא סגול, החלטנו ללכת על המאכל הכי סגול שיש - סלק. יש בו אשלגן, ברזל, זרחן, סידן, נתרן, חלבון ופחממות. הוא מצויין לכדוריות הדם האדומות, מעולה לטיפול בכאבי הראש, כאבי שיניים, מחלות כליות ושלפוחית השתן, צהבת, שומן יתר ואפילו נגד עצירות. את הסלק שילבנו עם מאפינס גבינה ויצא מתכון מעולה לאירוח. המאפינס יכולים להתאים גם לחג הפסח - בכדי להפוך את המנה לכשרה יש להמיר את פירורי הלחם בפירורי קמח מצה.

 

בנתיים אתם מוזמנים להיכנס לאתר של ארגון אי"ל ולספר לסביבתכם שאפילפסיה אינה מחלה מסוכנת. אפילו אלברט איינשטיין סבל ממנה.

  

מאפינס סלק

המרכיבים (ל-30 מאפינס קטנים):

לסלק:

3 סלקים חתוכים לקוביות בגודל 1X1 ס"מ

1 בצל סגול גדול חתוך לקוביות בגודל 1X1 ס"מ

3 גבעולי טימין טרי קצוצים

3 כפות שמן זית

1/2 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור

לבלילה:

3/4 חבילת גבינת חמד מגורדת (אפשר גם חמד 5% שומן וגם 16% שומן)

100 גרם גבינת קשקבל מגורדת או כל גבינה צהובה חריפה אחרת

1/2 1 גביע יוגורט אכותי או שמנת חמוצה

70 גרם חמאה מומסת

4 ביצים

5-4 כפות פירורי לחם

1 כפית אבקת אפייה

1 חבילה גבינת עזים (מסוג "פרומעז") חתוכה לפרוסות


(צילום: יולה זובריצקי)

 

אופן ההכנה:

  1. הסלק: בקערה מערבבים את הסלק עם המלח, הפלפל, שמן הזית והטימין.
  2. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים 15 דקות. 
  3. מוסיפים את הבצל ואופים כ-10 דקות נוספות (הסלק לא צריך לצאת רך אלא חצי מבושל).
  4. הבלילה: שמים בקערה את מרכיבי הבלילה, למעט גבינת הפרומעז ומערבבים. מוסיפים את הסלקים והבצלים האפויים ומערבבים.
  5. משמנים תבנית מאפניס ויוצקים פנימה את הבלילה, כך שתעבור מעט את הפתח. מוסיפים פרוסה דקה של גבינת פרומעז.
  6. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים כ-20 דקות.

 

 

אלומה בליליוס היא שפית וקונדיטורית המציעה שירותי שף פרטי ללקוח וקייטרינג לאירועי בוטיק. טלפון: 054-5333484

 

צילום וסטיילינג: יולה זובריצקי 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסגול - בשביל המודעוּת
צילום: יולה זובריצקי
מומלצים