שתף קטע נבחר

זירת הקניות

"לא צריך להתפיל כל כך הרבה"

דו"ח של ארגוני הסביבה: ישראל רוצה להתפיל כמות מים גדולה מאוד ומתעלמת מהמחיר הסביבתי - צריכת חשמל מוגברת, פליטת גזי חממה ונזק לטבע. אפשר להתפיל פחות, לחסוך יותר - במים ובכסף - ואפילו יישארו מים לטובת הנחלים המתייבשים

ניתן לחסוך מיליוני קוב מים, שני מיליארד שקלים וגם לשקם את נחלי ישראל - על ידי שינוי בניהול משק המים ובלימת מפעל ההתפלה המסיבי. כך טוען מסמך מדיניות חדש שגיבשה החברה להגנת הטבע ושמונה ארגוני סביבה נוספים.

 

במסמך, אותו כתב הכלכלן הסביבתי גדי רוזנטל, נטען כי אפשר להשיג את ההתייעלות הזו על ידי ידי אימוץ גישה "ירוקה" למשק המים – גישה שתצמצם את היקפי ההתפלה המתוכננים, תרסן את הצריכה הביתית וגם תשקם את מקורות המים הטבעיים שמצבם הורע מאוד במשך השנים.

 

עוד על התפלה והסביבה:

 

הארגונים, ביניהם "אדם טבע ודין", צלול ומגמה ירוקה, טוענים במסמך כי ישראל צועדת לכיוון של "התפלת יתר" – שהיקפיה בשנת 2030 יעמדו על כ- 1,120 מיליון מ"ק. הארגונים מציעים להסתפק בכמות של כ–720 מיליון מ"ק, שתושג הן על ידי התפלה אך גם על ידי ייבוא מים.

 

"העלות האמיתית של מפעל ההתפלה מורכבת גם ממחירים סביבתיים, לא רק ממחיר הקמת המתקנים. בין השאר התפלה כוללת את המחיר של ייצור החשמל, מס על גזי חממה שנפלטים ופגיעה בסביבה הימית וברצועות החוף", הבהיר מחבר הדו"ח, רוזנטל.

 

המסמך יוגש בקרוב לשר התשתיות, עוזי לנדאו, כשבוע לפני הגשת מסקנותיה של ועדת החקירה הממלכתית לנושא משק המים. עיתוי הפרסום תוֹאם גם ליום המים הבינלאומי, שיצוין בימים הקרובים. הארגונים מקווים גם שמסקנותיו ישולבו בתוכנית האב למשק המים, אותה מגבשים ברשות המים מזה זמן.

 

אפשר לחסוך יותר בבית

הארגונים מערערים על נתוני הצריכה הרשמיים של רשות המים, וטוענים כי ניתן לעמוד ביעדי צריכה נמוכים יותר. רשות המים חוזה שצריכת המים הצפויה ב-2030 (שפירים וקולחים) תעמוד על 3025 מיליון מ"ק. לטענת הארגונים, אם תאומץ הגישה הסביבתית, ניתן לעמוד ביעדי צריכה של 2660 מיליון מ"ק בלבד - הפרש של 365 מיליון מ"ק בשנה.

 

בנושא הצריכה הביתית (פרטית, ציבורית, גינון, דלף ואיבודים) ממליצה הקואליציה לאמץ יעד של 83 מ"ק לנפש לשנה וזאת במקום יעד של 115 מ"ק לנפש בשנה כפי שמתכננת רשות המים, הצמצום יביא לחיסכון של 330 מיליון מ"ק בצריכה הביתית ב-2030.

 

את החיסכון במים שיושג במסגרת המדיניות המוצעת, ממליצים מחברי המסמך לתעל לטובת הטבע. הוא יאפשר להפסיק את קידוחי החירום, המזיקים לטענתם למקורות המים הטבעיים, ובנוסף להזרים כמויות מים נדיבות יותר בחזרה אל הנחלים המתייבשים. כך למשל, במקום יעד של 50 מיליון מ"ק מים שיושבו לטבע ולנחלים בתוכניות רשות המים ממליצים ארגוני הסביבה להזרים 180 מיליון מ"ק. 

 

כמו כן ממליצים מחברי המסמך לשנות את מבנה רשות המים ולכלול בה ייצוג רב יותר של גופים סביבתיים וחברתיים, כנציגי ציבור. מהלך זה נחוץ כדי להגביר את השפעת הציבור על קבלת ההחלטות במשק המים, שכיום מנוהלת בעיקר על ידי נציגי משרדי הממשלה והרחק מעינו של הציבור.

 

רכז הים והחופים בחברה להגנת הטבע, משה פרלמוטר, ציין כי המלצות אלה נחוצות נוכח משבר המים החמור בו נתון משק המים. "לאחר עשרות שנים של פיתוח התיישבות משגשגת ומפעלי מים גדולים, אשר הביאו לשאיבות יתר אדירות ממדים מהמאגרים הטבעיים, נותרו המערכות הטבעיות, ובראשם הנחלים, פגועים והרוסים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר להתפיל פחות
צילום: מור דגן
גם הטבע צריך מים. נחל כזיב
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים