שתף קטע נבחר

זירת הקניות

לנדאו: נסגור לפלסטינים את הברז

על פי נתוני רשות המים, ישראל מעבירה לפלסטינים מים בכמות כפולה מכפי שהתחייבה בהסכמים. שר התשתיות אמר שאם הפלסטינים לא יקימו מתקנים לטיפול בשפכים, ישראל תעביר רק את הכמות המינימלית. לדבריו, טיפול בשפכים יאפשר חיסכון במים להשקייה, וגם ימנע זיהום של הנחלים, שחלקם זורמים לשטח ישראל

שר התשתיות עוזי לנדאו, מאיים להפחית את כמות המים שמעבירה ישראל לרשות הפלסטינית בגלל זרימת שפכים משטחי הרשות לישראל, ומשום שהפלסטינים לא מקימים מתקנים לטיהור השפכים - כדי לנצלם כקולחים להשקייה חקלאית.

 

בכנס של איגוד המים בכפר המכביה אמר לנדאו כי כל עוד יימשך המצב, לא תעביר ישראל לפלסטינים מים מעבר לכמות המינמלית לה היא מחוייבת במסגרת ההסכמים. לדבריו, גם משרד החוץ מעורב בסוגיה.

 

במסגרת הסכמי המים בין ישראל לרשות הפלסטינית משנת 1995, התחייבה ישראל לספק לפלסטינים 28.6 מיליון מ"ק בשנה - מהם 5 מיליון מ"ק בשנה לעזה. בפועל, מנתוני רשות המים עולה כי ישראל העמידה לרשות הפלסטינים, באספקה ישירה ובהיתרי קידוח בארות חדשים, למעלה מ-65 מיליון מ"ק בשנה - יותר מכפליים הכמות לה היא מחוייבת.

 

לנדאו אמר שישראל דורשת מזה זמן שהפלסטינים יקימו מתקני טיהור שפכים, אך הם אינם עושים זאת. יתרה מזאת, במשרד התשתיות ציינו כי הפלסטינים התחייבו להקים מתקנים שכאלה בהסכמים מ-95, ושהמדינות התורמות הקצו כספים במיוחד למטרה זו.

 

סוגיית טיהור השפכים בשטחי הרשות היא בעיה שעולה שוב ושוב לדיון. מנתונים שפרסם לאחרונה ארגון "בצלם" עולה, שהיישובים הפלסטיניים בגדה מייצרים כ-56 מיליון מ"ק שפכים בשנה - כ-62 אחוז מכלל שפכי הגדה. רוב השפכים הללו - בין 90 ל-95 אחוז - אינם מטופלים כלל ורק מתקן אחד לטיהור מתפקד היום ביישוב פלסטיני (אל בירה).

 

ברשות המים ציינו כי בשל כך, החקלאות הפלסטינית מושקית באופן כמעט מוחלט במים שפירים - ולא במי קולחין כפי שנהוג ברוב משק המים בישראל. השקיית השדות החקלאיים במי קולחין - מי שפכים שעברו טיהור - עשויה להביא לחיסכון משמעותי במים. ישראל נחשבת למדינה המובילה בתחומה בנושא, שמצליחה להשיב למעלה מ-70 אחוזים ממי השפכים שלה לטובת השקיה חקלאית.   

 

העדר הטיפול בשפכים, והעובדה שהם מוזרמים ברובם לשטחים פתוחים ומתנקזים לערוצי נחלים, גורמת לשורה של בעיות סביבתיות. הזרמת השפכים הגולמיים לטבע יוצרת מפגעים סביבתיים, ועלולה גם לזהם את מאגרי מי התהום המשרתים את הפלסטינים ואת ישראל. בנוסף, השפכים הזורמים בערוצי הנחלים גורמים בהמשך גם לפגיעה בטבע שבשטח ישראל - לעיתים גם בערוצי נחלים ששוקמו בעמל רב והשקעה ניכרת.

 

כך למשל, שפכי העיר קלקיליה המוזרמים לנחל קנה (אגן נחל ירקון), ושפכי טול כרם ושכם שמוזרמים לאגן נחל אלכסנדר. בשני המקרים הללו מטפלת ישראל בשפכים במכוני טיהור שפכים בתחומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזרמת שפכים לנחל. ארכיון
צילום: עידו ארז
מומלצים