שתף קטע נבחר

בגיל 100 - פרס ישראל לירדנה כהן

הכוראוגרפית החוגגת השנה את יום הולדתה ה-100, תקבל את פרס על מפעל חיים על תרומתה למחול והאמנות בישראל. "מפעל חייה היא מורשת רחבת היקף ראויה להערכה", כתבו השופטים

פרס ישראל למפעל חיים יוענק ביום העצמאות הקרוב לרקדנית ולכוריאוגרפית, ירדנה כהן, במלאת 100 להולדתה. מאז נעוריה שוקדת כהן על פיתוח המחול הישראלי תוך התבססות על המורשת הארץ ישראלית והמורשת המקראית. השפעתה הרבה ניכרת בשורת התלמידים שהעמידה ובהם, בין היתר, כלת פרס ישראל, יהודית ארנון, מייסדת ומנהלת להקת המחול הקיבוצית, כלת פרס ישראל, רנה ירושלמי.

 

למרות גילה המתקדם, ירדנה כהן, ממשיכה עדיין ללמד והקימה בשנה החולפת חמש סדנאות לסטודנטים באוניברסיטת חיפה ובסמינר הקיבוצים, זאת במקביל לשיעורים שהיא נותנת באולפנה למחול.  


ארנון. חבה הרבה לפועלה של ירדנה כהן (צילום: מרב יודילוביץ')

 

"מפעל חיים של אדם אינו נמדד אך ורק בהישג יחיד, כי אם במעגלי ההשפעה ההולכים ומתרחבים סביבו כאדווה" נימקו חברי ועדת הפרס בראשות השופט בדימוס, מאיר שמגר. "ירדנה כהן, האמנית,

הותירה חותם בל ימחה באמנות ובתרבות של ימינו. מפעל חייה הוא מורשת רחבת היקף הראויה להערכה, הוקרה וציון לדורות הבאים.מכל הבחינות האפשרויות, אין מתאימה וראויה יותר מאשה צנועה זו, לפרס ישראל שראוי לה ומתכבד בה.

 

"כהן היא אישיות ייחודית בעלת זכויות רבות בפיתוח שפת המחול הישראלית היונקת מהגיוון הרב תרבותי שהמקום מציע. רבים וטובים חייבים לה את התפתחותם האישית והמקצועית כיוצרים, רקדנים, כוריאוגרפים, במאים, מוזיקאים ומטפלים באמצעות השיטה שפיתחה כמחול מחלים".

 

כהן נולדה בחיפה בשנת 1910. אמה, מרים, היתה מחנכת ומורה. אביה, פנחס, היה מראשוני חוקרי הטבע והחי בארץ ומייסד המוזיאון הזואולוגי בחיפה. בשנת 1930 זכתה במלגת לימודי מחול באקדמיה למוזיקה ולאמנות המחול בוינה. את לימודיה סיימה בהצטיינות ועברה לעיר הגרמנית, דרזדן, שם למדה אצל הרקדנית והכוריאוגרפית, גרט פאלוקה, מחלוצי המחול המודרני. בשנת 1933 עם עלייתו של היטלר לשלטון, חזרה ירדנה הביתה לחיפה שם החלה ללמד תנועה בבית הספר לבנות, "מזרחי".

 

"כהן נושמת את שפתה ונופיה של ארץ ישראל מילדותה. עבודתה האמנותית התוותה דרך למחול הישראלי", כתבו השופטים. "באמצעות גישתה למחול המקורי האותנטי, סללה דרכים לקירוב לבבות בין יהודים מעדות שונות, שעלו ארצה מהמזרח והמערב, לבין תושבי הארץ הערבים והדרוזים".

 

מתחילת שנות החמישים היתה שותפה לרב שיח של מחול מקורי בהשתתפותן של רקדניות ויוצרות מובילות כמו דבורה ברטונוב, גרטרוד קראוס, שרה לוי תנאי והאחיות אורנשטיין. באותה התקופה הוזמנה במקביל על ידי מנהלת האקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים, חסיה לוי אגרון, לקיים סדנאות לתלמידיה.

 

"ראוי לציין את תרומתה הגדולה של ירדנה כהן כחלוצת המחול המחלים", הדגישו השופטים אשר ציינו במקביל את שיתופי הפעולה שלה עם פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ומחנכים אשר הפנו אליה ילדים ובני נוער רבים לטיפול באמצעות מחול ותנועה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירושלמי. תלמידתה של כהן
צילום: מרב יודילוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים