שתף קטע נבחר

הירי למושב: "חלק נכנס למיגונית, חלק השתטח"

מיגונית במרחק 50 מטר - ובכל זאת, אולי בגלל השקט בתקופה האחרונה, רבים מהפועלים הזרים בחממות בנתיב העשרה לא תפסו מחסה מפני הרקטה שקטלה את חברם התאילנדי. חברו לעבודה: "עצוב לי מאוד שככה הוא סיים את החיים שלו"

כ-50 מבין עשרות הפועלים הזרים המועסקים במושב נתיב העשרה מטופלים כעת על-ידי עובדים סוציאליים, לאחר שהוגדרו נפגעי חרדה בעקבות פגיעת רקטת הקסאם בחממות היישוב היום (ה') בצהריים - שהרגה אחד מהם, פועל תאילנדי. אחת השאלות המרכזיות שצצו ועלו, היא מדוע רבים מהפועלים לא רצו למיגונית הסמוכות עם הישמע אזעקת "צבע אדום" לפני נפילת הרקטה - למרות שידעו היטב על הסכנה וקיבלו הנחיות ברורות בנושא.

 

במרחק כ-50 מטר בלבד ממקום הנפילה נמצאת מיגונית, ולדברי ראש מועצת חוף אשקלון, יאיר פרג'ון, היה לעובדים זמן רב להגיע לשם. לטענתו, מרגע שנשמעה מערכת ההתרעה ועד הנפילה חלפו כשתי דקות. הפועלים עצמם הודו כי היו מודעים להנחיות, אולם גם הם וגם התושבים באזור אמרו כי ההתרעה נשמעה רק 20 שניות לפני הפיצוץ. קצין הביטחון של המושב, יוסי שניאור, העריך בשיחה עם ynet כי בגלל השקט היחסי השורר בתקופה האחרונה, בחרו חלקם להתעלם מהאזעקה, ונשארו בחממות.

 

"זה האזור הכי מסודר בכל מתחם החממות, וכנראה שהעובדים פשוט לא רצו למקום המיגון", אמר ל-ynet שייקה שקד, בעל חממות סמוכות למקום הנפילה, שביתו נפגע בעבר מפצצות מרגמה. "זה כנראה עניין של חוסר מזל. לצערי הרב, בניגוד לתחושה שיש לציבור, אין פה שקט מוחלט - יש פצמ"רים וקסאמים. הצמד הקודם, אולמרט וברק, הצליחו לייצר פה שקט, מה שלא מצליחים ביבי וברק. חיכו כל הזמן עד שיישפך פה דם, ועכשיו נהרג פה מישהו. העובדים שלנו מאוד מבוהלים, וגם אנחנו מבוהלים לא פחות".


פועלים מבוהלים סמוך למקום נפילת הרקטה (צילום: צפריר אביוב)

 

בעקבות האסון, הובאו לאזור החממות אוטובוסים שהעבירו את העובדים הזרים מהמקום. רובם היו מבוהלים מאוד, וכעת הם מטופלים על-ידי עובדים סוציאליים מהמועצה האזורית שהגיעו למקום, בראשות מנהל המחלקה, מעוזיה סגל. הם מסתייעים במתורגמנים שהובאו למקום.

 

כעת גם התעורר מחדש חששם של החקלאים באזור מפני אובדן כוח העבודה הזר, שכן בעבר אסרה ממשלת תאילנד על תושביה לעבוד באזורי הסיכון הללו - ורק לאחר מאמצים רבים, שבו העובדים התאילנדים להגיע לאזור. 

 

"זה רע מאוד לכולם"

החממה שנפגעה שייכת לחברה הולנדית, שמגדלת גידולים שונים, ובבעלותה נמצאות חממות נוספות באזור. בחממות שנפגעו בנתיב העשרה, גודלו חצילים. מועסקים בהן עשרות עובדים זרים - רובם מתאילנד ומנפאל, ועוד כמה ממדינות נוספות.


חיילים בין חממות נתיב העשרה, היום (צילום: AFP)

 

אלפי גרין, בן 27 מנפאל, הכיר היטב את ההרוג. הוא עובד עמו זה כארבע שנים במקומות שונים בישראל, והיום הוא נשמע מבוהל ממאוד. לדבריו, להרוג יש משפחה בתאילנד: "עצוב לי מאוד שככה הוא סיים את החיים שלו".

 

"אני יודע שצריך לרוץ ולתפוס מקום מוגן, ואם אין מקום מוגן, אז להשתטח על הרצפה", אמר גרין ל-ynet. "אנחנו יודעים ומכירים את ההוראות.

אני מנסה להסביר לחברים שלי מה שקרה היום. זה מפחיד מאוד. כולנו הגענו לפה בשביל לעבוד ולהביא כסף למשפחות שלנו. הרבה חודשים לא היו פה דברים כאלה כמו האירוע שקרה פה היום, והיום שמענו את ה'צבע אדום' והתחלנו לרוץ. חלק נכנסו למיגוניות וחלק השתטחו על הרצפה". הוא לא הבחין בהרוג באותו רגע, ולא ידע להסביר מדוע לא תפס מחסה.

 

"אנחנו עובדים כבר הרבה שנים בעבודות כאלה וזה לא מה שהיינו רוצים לראות", הוסיף. "זה לא מצב נורמלי. זה רע מאוד לכולם, לא רק לנו, לעובדים, גם לאלה שגרים פה. מאז מה שקרה אני שואל את עצמי 'למה?', ואני לא מצליח לקבל תשובה. יש לי המון שאלות אחרי מה שקרה פה היום. זה פשוט נורא, וחוסר מזל נוראי".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד הפועלים במושב, היום
צילום: צפריר אביוב
שרידי הרקטה בין שרידי החממה
צילום: צפריר אביוב
מומלצים