שתף קטע נבחר

גוגל מתגרה בסין: מפסיקה לצנזר תוצאות

לאחר משבר מתמשך בו לא הצליחה ענקית החיפוש להגיע להסכמות עם שלטונות סין, החליטה גוגל על גישה חדשה - הפניית משתמשיה בסין לשרתים בהונג קונג - בהם אין צנזורה על שירותי החברה

חברת גוגל עדיין לא עוזבת את סין - אולם מבצעת צעד מרחיק לכת שעשוי להוביל לפיצוץ המו"מ. החברה מפנה את משתמשי האתר בגירסתו הסינית - google.cn אל גירסתו בהונג קונג - google.hk, בו לא מצונזרים שירותי גוגל. 
 
בבלוג הרשמי של גוגל נכתב:

"מוקדם יותר היום, עצרנו את צנזורת שירותינו – מנוע החיפוש, גוגל news וגוגל images בגירסה הסינית של האתר. המשתמשים יופנו לגירסת האתר בהונג קונג ויוכלו לחפש בשפתם. העומס על השרתים עשוי לגרום להאטת הפעולה, וחלק מהשירותים לא יהיו זמינים".

 

"אנו רוצים שלאנשים בכל העולם תהיה גישה לשירותינו, ובכללם תושבי סין – אך הממשלה טענה בתוקף כי הצנזורה היא דרישה חוקית שעליה אין מקום לדיון. אנו מאמינים כי גישתנו החדשה היא פיתרון הגיוני – שכן שימוש בגירסת הונג קונג של האתר אינה מפרה שום חוק סיני. אנו מקווים שהממשלה תכבד את החלטתנו, על אף יכולתה לחסום גישה לשירותינו".

 

פריצות וצנזורה

בחודש ינואר הודיעה גוגל כי היא שוקלת את המשך פעילותה במדינה, לאחר ארבע שנות פעילות בה. הגורם הראשון לצעד, על פי הודעה שפירסמה החברה בבלוג שלה, הוא פריצה לשרתיה ולמשתמשי ג'ימייל שהינם פעילי זכויות אדם - וגניבת קניין רוחני מהחברה. 

 

סיבה נוספת למשבר היא הצנזורה המופעלת בסין. המדינה נחשבת, על פי ארגון עיתונאים ללא גבולות, לאחת מאויבות האינטרנט, מאחר שהיא מפעילה סינון כבד על הרשת - על תכנים פוגעניים לראייתה. אולם ארגוני חופש ביטוי טוענים כי בפועל נחסמים גם תכנים פוליטיים ותכנים נגד השלטון.

 

עוד בנושא: משבר גוגל-סין: התנגשות של תרבויות / פרשנות

 

גוגל סיננה את תוצאות החיפוש על פי הוראות הממשלה בארבע שנות פעילותה בסין במחשבה שהנגשת המידע לסין תגבר על חוסר הנוחות שלהן עם הסינון, וכעת החליטה שהיא מעוניינת להפסיק מאחר שהמדינה מגבירה את ההגבלה על חופש הביטוי ברשת.

 

ממשלת סין, מצידה טענה בכל זמן המשבר כי על גוגל לציית לחוק המקומי, כפי שהיא מצייתת לחוקים במדינות אחרות והכחישה כל קשר לפרצות.

 

ממשלת ארה"ב מתערבת

ממשלת ארצות הברית אף היא התערבה במשבר ונתנה גיבוי לגוגל. מזכירת המדינה, הילארי קלינטון נאמה לפני חודשיים על "החופש באינטרנט", ואמרה כי היא מצפה מסין לנהל לחקירה מעמיקה וגלויה על הפריצות, על מנת לגלות מה הוביל את גוגל לשקול את המשך עסקיה במדינה.

 

בשבועות האחרונים, ניסתה גוגל להגיע להסדר עם הממשלה הסינית על מנת למנוע את יציאתה מהמדינה, אך השיחות לא הובילו לפתרון שיהיה מקובל על הצדדים. רון קירק, נציג הסחר של ארה"ב אמר כי נשקלת אפשרות לפנות בתלונה רשמית לארגון הסחר העולמי, ה-WTO, אך כי המדינה מעדיפה לפתור את העניין בשיחות.

 

עוד בנושא: משבר גוגל סין: מה בעצם קרה? / פרשנות

 

בתחילת חודש פברואר פורסם כי גוגל שיתפה בחקירה את ה-NSA - סוכנות הבטחון הלאומי בארצות הברית. שיתוף הפעולה הזה שעורר ביקורת בקרב ארגוני פרטיות. ה-ACLU הפועל למען זכויות הפרט בארה"ב הפיץ עצומה הקוראת לגוגל לא לשתף פעולה עם ארגון הביון - על מנת להגן על המידע האישי שלנו.

 

המדינה המחוברת ביותר

למרות הדומיננטיות של גוגל בחיפוש במדינות העולם המערבי, בסין היא נמצאת במקום השני אחרי חברת Baidu המקומית. על פי הערכות של אנליסטים שונים, באידו מחזיקה בכ--60-75 אחוזים משוק החיפוש נכון לשנה האחרונה, בעוד גוגל מסתפקת ב-25-30 אחוזים בלבד.

 

עוד בנושא: אויבות הרשת - מספר המדינות המצנזרות הוכפל

 

אך עדיין מדובר במספר גבוה של גולשים. אם תעזוב, תפסיד גוגל פוטנציאל שוק גבוה מאוד. בסין, על פי נתוני המדינה, יש כ-384 מיליון גולשי אינטרנט נכון לחודש ינואר - מספר הגולשים הגדול ביותר בעולם וגבוה מכלל אוכלוסית ארצות הברית (307 מיליון, נכון לחודש יולי האחרון).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גוגל וסין - המשבר מחריף
צילום: AP
מומלצים