שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

והוא בכלל לא ידע שהוא כזה: פרופ' ביברקראוט

למה כונה הצייר יליד גרמניה "פרופסור" אף על פי שלא נשא את התואר באופן רשמי? איך התגלגל להיות שותף חשוב בטיפול באחת התגליות הארכיאולוגיות החשובות בעולם? זהו סיפורו של ג'יימס ביברקראוט - יליד המאה ה-19

למעשה, הכל התחיל בטעות. באחת הכתבות שבהן הצגנו את תצלומיהם של בני הזוג דגני מצלמניית "פריזמה" בירושלים הופיע תצלום דיוקנו של פרופ' ביברקראוט, שצילם אפרים דגני. לא מצאתי מידע רב על האיש, אבל זכרתי שהיה קשור במגילות הגנוזות. לפיכך שיערתי שהיה חוקר בעל תואר פרופסור בתחום המקרא.

 

לאחר פרסום הכתבה ההיא קיבלתי מכתב מרותי לבנה מקיבוץ מעין ברוך, קרובת משפחה של ביברקראוט, שכתבה: "לא דובים ולא יער!"

 

מסתבר שג'יימס ביברקראוט, שנולד בגרמניה ב-1879, היה צייר. ב-1936 הגיע לארץ ישראל דרך איסטנבול. על פי הסיפור המשפחתי, פקיד טורקי שאל אותו למקצועו, וכשביברקאוט השיב: "צייר", החליט הפקיד שעליו להירשם כפרופסור, גם מפני שמוצאו מגרמניה. מאז הדביקו לביברקראוט את התואר "פרופסור", אף שלא השתמש בו.

 

אשתו של ביברקראוט, הלנה, הייתה דודתו של אברהם טחובר, אביה של רותי. לדברי רותי, הילדים קראו לדודה הלנה "דודה הֵא". בני הזוג ביברקראוט נישאו בגיל מבוגר, ולא היו להם ילדים. למעשה, ילדיו של טחובר היו להם כמעין נכדים.

 

אני פה בגלל אשתי

הלנה ביברקראוט עסקה בצילום, ובין השאר צילמה חפירות וממצאים ארכיאולוגיים. כך הכירה את הארכיאולוג פרופ' אלעזר ליפא סוקניק, אביהם של יגאל ידין, יוסי ידין ומתתיהו ידין. כאשר הגיעו המגילות הגנוזות לידיו של סוקניק, אי אפשר היה לפתוח אותן. הלנה המליצה לסוקניק על בעלה ג'יימס, שהיה בעל ידי זהב. "הוא יצליח לפתוח", אמרה - וכך הגיע ג'יימס לעסוק במקרא.

 

כאשר סיפרה לי רותי על הצלמת, "דודה הא", התעניינתי בתצלומיה. רותי הזמינה אותי לבוא ולראות את התצלומים אצל אחיה רני ואורית בקיבוץ גברעם, שאביהם נמנה עם מייסדיו. אחד מבניו, עמרי, נפל במלחמת ההתשה.

 

לאחר שבני הזוג ביברקראוט הלכו לעולמם, עבר עזבונם לביתו של טחובר. כשבאתי לגברעם מצאתי אוצר - ציוריו של ג'יימס, תצלומיה של הלנה ותצלומים של בני משפחה נוספים. זהו אוצר שחלקים ממנו נציג במדור בכמה כתבות בעתיד. בפרק זה נציג את פועלו של ג'יימס ביברקראוט. 


1. ג'יימס ביברקראוט והארכיאולוג יוחנן אהרוני מטפלים במגילה


2. הצלמת הלנה (לבית יוסף) ביברקראוט, בתם השנייה של יוליה ומוזס יוסף


3. כאן ובתצלום 4: אביו של ג'יימס, כפי שהנציח אותו בציוריו


4. 


5. כאן, בתצלום 6 ובתצלומים ה'-ז':  EX LIBRIS - נוהג אשר החל במאה ה-15 בקרב משפחות אמידות, כדי לסמן את אוצר הספרים בספריותיהם בתווית אישית. היו פונים לצייר שיכין בעבורם תווית עם ציור ייחודי ושמו של המזמין. בתצלומים אלה נראים EX LIBRIS שייצר ג'יימס בעבור אישים שונים בגרמניה, וכישרונו ניכר בהם. כל היודע פרטים על מזמיני ה-EX LIBRIS שיצר ג'יימס מוזמן להרחיב על כך באמצעות התגובות לכתבה


 

6.


7. ציור של ג'יימס על כריכת אלבום ובו רישומים וציורים שלו


8. בתצלום זה ובתצלומים 17-9 - מבחר רישומים של ג'יימס


9.


10.


11.


12. 


13.


14.


15.


16.


17.  

 

* הסבר לתמונה ב': ג'יימס והלנה ביברקראוט עלו לישראל ב-1936 וגרו בבית דסימיני בשכונת רוממה שבירושלים. בזקנתם עברו לבית האבות לעולי מרכז אירופה בשכונת בַּקְעָה. ג'יימס הלך לעולמו ב-1975, והלנה נפטרה בשנות ה-80. שניהם קבורים בהר המנוחות בירושלים

 

* הסבר לתמונה ד': ג'יימס שירת בצבא גרמניה במלחמת העולם הראשונה , והוענק לו אות צלב הברזל, הנראה בתצלום משני צדיו 

 

  • תודה לרותי, רני ואורית - בנותיו ובנו של אברהם טחובר - שאוצרים ושומרים את עזבונם של ג'יימס והלנה ביברקראוט למען הדורות הבאים. עוד נשוב ונספר בהרחבה על אוצר זה 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. ביברקראוט שוקד על שברי מגילה
ב. הלנה וג'יימס. הסבר מלא בסיום
ג. ג'יימס בדיוקן עצמי
ד. הסבר בסיום
ה. EX LIBRIS (תווית אישית). הסבר תחת תצלום 5
ו. תווית אישית
ז. תווית אישית
מומלצים