שתף קטע נבחר

זירת הקניות

נסטלה זנחה ספק שפוגע ביערות הגשם

כדי להפיק שמן דקלים - המשמש במוצרי מזון וקוסמטיקה - כורתים יערות גשם באינדונזיה ונוטעים במקומם מטעים המניבים רווחים. גרינפיס טענה שספקית שמן הדקלים של נסטלה, "סינאר מאס", אחראית לפגיעה הרסנית ביערות ובקופי האונרג-אוטן החיים בהם. בתגובה הודיעה נסטלה: נפסיק לרכוש ממנה שמן

קמפיין עולמי של ארגון גרינפיס נגד חברת נסטלה הצליח מעל למצופה: חברת נסטלה העולמית - חברת המזון הגדולה בעולם - הפסיקה את ההתקשרות עם ספקית שמן דקלים אינדונזית בשם "סינאר מאס" לאחר קמפיין של גרינפיס שטען כי הספקית אחראית לפגיעה הרסנית ביערות הגשם ובבעלי חיים נדירים. 

 

נסטלה היא החברה העולמית השניה שמפסיקה את ההתקשרות עם סינאר מאס בגלל הפגיעה ביערות הגשם. קדמה לה ענקית מוצרי הצריכה יוניליבר שהפנתה לה עורף לפני שלושה חודשים.

 

גרינפיס, וארגוני סביבה נוספים, טוענים זה מכבר שלצורך ייצור שמן דקלים, כורתים או שורפים חלקים גדולים מיערות גשם, כדי לפנות מקום למטעים שמניבים רווחים. במסגרת הקמפיין הנוכחי, הפגינו אנשי גרינפיס מול משרדי נסטלה בבריטניה, בגרמניה ובהולנד, וטענו שהחטיף הפופולרי ביותר של החברה - קיט-קט - פוגע ביערות הגשם ובקופי האורנג-אוטן שחיים בהם. הקמפיין של גרינפיס עורר הדים ברחבי העולם, ואפילו זכה לסיקור במאמר המערכת של העיתון הנפוץ בבריטניה - הצהובון "הסאן" שלרוב אינו מתעמק בנושאי סביבה.

 

"בהתחשב בהיקף השפעתה, צריכה (נסטלה) לשמש דוגמה לתעשייה ולהבטיח ששמן הדקלים בו היא עושה שימוש אינו פוגע ביערות הגשם", אמרו הפעילים. "ובכל זאת, נסטלה ממשיכה לרכוש שמן מחברות כמו סינאר מאס, שהורסות את יערות הגשם ובתי הגידול הלחים באינדונזיה". בתגובה על הקמפיין סינאר מאס הודיעה כי אינה פוגעת ביערות הגשם. "אנו מחוייבים לבירוא יערות אחראי במטעים שלנו. אנו עושים זאת מ-1980", אמר מנכ"ל החברה. הוא הוסיף ואמר כי לא קיבל שום הודעה מנסטלה על הפסקת ההתקשרות עם החברה שלו.

 

הרס יערות הגשם פוגע לא רק בקופי האורנג-אוטן אלא גם במינים נוספים כמו קרנפים וטיגריסים. בירוא היערות - לטובת נטיעה של מטעי דקלים מניבי שמן, מאיץ גם את שינוי האקלים משום שכריתת העצים פולטת לאוויר כמויות גדולות של פחמן דו-חמצני. אינדונזיה היא כיום אחת המדינות שפולטות הכי הרבה גזי חממה לאטמוספירה בגלל בירוא היערות.

 

 

בתגובה לקמפיין הודיעה נסטלה כי היא מפסיקה את ההתקשרות עם סינאר מאס. עוד הודיעה החברה כי השמן שנרכש מסינאר מאס שימש רק לייצור מוצרים באינדונזיה ולא במדינות אחרות. נסטלה גם חזרה על התחייבותה להשתמש רק בשמן דקלים ממקור בר-קיימא (שאינו פוגע בסביבה) החל מ-2015, "כאשר הכמויות הנדרשות יהיו זמינות".

 

עם זאת, פעיל גרינפיס בדרום-מזרח אסיה אמר כי סינאר מאס תמשיך לספק שמן דקלים לנסטלה דרך ספקי משנה, ושהקמפיין של הארגון ימשיך עד שלא יהיה עוד קשר בין שתי החברות.

 

אינדונזיה היא הספקית הגדולה בעולם של שמן דקלים, המשמש לתעשיית המזון והקוסמטיקה. גורמים רשמיים באינדונזיה אמרו לאחרונה כי בכוונתם להכפיל את תפוקת שמן הדקלים במדינה ל-40 מיליון טונות ב-2020 על ידי הגברת היבול מהמטעים.

 

מתוך 45 מיליון הטונות של שמן דקלים שמיוצר בעולם, רק 2.3 מיליון טונות מופק ממטעי דקלים הפועלים תחת פיקוח הדוק ואינם פוגעים בסביבה. באינדונזיה, מופקים רק 400 טונות בשנה של שמן דקלים תחת פיקוח סביבתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרס יערות גשם באינדונזיה. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים