שתף קטע נבחר

במקום בו שורפים מיצגים

בספרד מציתים יצירות ענק ונשרפים כלכלית. בגרינלנד אמן הולנדי נלחם בהתחממות הגלובלית עם פסל סביבתי שהוקם על קרחון. סיציליה הפכה לגלריה של מיצגי ענק, ובארגנטינה צובעים את המים בירוק. תמונת עולם - מדור שבועי חדש

כולנו יודעים מה קורה במקום בו שורפים ספרים, אך מה קורה במקום בו שורפים יצירות אמנות? ובכן, מזה שנים רבות שבעיר ולנסיה שבספרד חותמים את פסטיבל "פייאס" המסורתי בהבערתם של פסלי החוצות הענקיים לכל תשואות תושבי העיר הנלהבים.


המיצג בכיכר העיר נשרף. ל"ג בעומר גרסת ולנסיה (AFP) 

 

ביום ראשון האחרון ניתן האות להעלאתו באש של המיצג שהקים האמן פדרו סנטיוליה בכיכר העירייה. מלכת הפסטיבל, מריה פילאר חימנס, הורתה לאמן הפירוטכניקה, ויסנטה קבאייר, להצית את המיצג גדול המימדים ובכך בעצם לחתום את הפסטיבל ל-2010. הצופים במחזה הביטו בהשתאות והריעו לאור הלהבות המאכלות את המיצג יוצא הדופן.


פסלים זמניים בהחלט. ולנסיה בלהבות (AP)

 

אז מה באמת קורה במקום בו שורפים יצירות אמנות? כרגע גורלו של הפסטיבל לוט בערפל, שכן המארגנים נדרשים למצוא משאבים תקציביים שאינם ברשותם לקראת חידוש הפסטיבל בשנה הבאה. החוזים של המפעילים הנוכחיים נגמרו, והמשבר הכלכלי בספרד מאיים על קיום האירוע במתכונותו הנוכחית ב-2011. מסתבר שבוולנסיה לא רק הפסלים נשרפים, גם הכסף.

 

ארקטיק-ארט

בעוד בספרד שורפים פסלים באש לוהטת, בגרינלנד מצמיחים אמנות מתוך הקרח. האמן ההולנדי, אפ פרהגן, יצא לאי הקפוא בואך הקוטב הצפוני, והקים זוג פסלים סביבתיים אחד לצד השני על גבי אחד הקרחונים שבחופו.

אמנות חמה בסביבה קרה (רויטרס)

 

מטרת היוזמה שמומנה על ידי קרן חיי הטבע העולמית (WWF) היא לעורר תשומת לב להתחממות הגלובלית. "צריך להזכיר לאנשים שמשהו קורה פה", קובע פרהגן, "שינויים אקלימיים שווים לשינויים תרבותיים".


יוצא להציל את העולם. פרהגן ופסלו (רויטרס)

 

פרהגן עבד בשיתוף חברי שבט האינואיט המקומי מהכפר אומנאק ועיצב את הפסל - חמישה מטרים אורכו - בהשראתם כמזחלת ענק. בני הכפר הביעו את דאגתם משינויי האקלים שהביאו להפשרה מוקדמת של שכבת הקרח וקיצרו את עונת המזחלות.


בני הכפר אומנאק. רוצים לגלוש במזחלות (רויטרס)

 

גם גורלם של הפסלים ייחרץ ברגע שהקרחון יימס, אולם בקרן חיי הטבע מבטיחים להצילם בבוא העת ולקחתם משם. בחמש השנים הבאות מתוכננים שמונה פרויקטים דומים באיזור הארקטי. 


זוחלים לעבר הפשרה. פסלו של פרהגן (רויטרס)

 

המאפיה הסיציליאנית

בעוד פסליו של פרהגן הוקמו על משטח קרח חלקלק ומעורער באי גרינלנד, על הקרקע היציבה והבוטחת של האי סיציליה שבאיטליה נפתחה תערוכת The Fiumara d’Arte, הלא היא "נהר האמנות". מדובר בתערוכת הפסלים הסביבתיים הגדולה בעולם וכוללת מונומנטים מרשימים המתפרשים על פני עשרות מטרים.


המאפיה של ילדי סיציליה פותחת "דלת ליופי" (AFP) 

 

בין המציגים אמנים איטלקים רבים, אולם את מירב תשומת הלב מושך דווקא הפסל "הדלת ליופי", שנבנה בהשתתפות אלפיים ילדים והוצג בעיר ליברנו כחלק מהתערוכה. מיצגים מרשימים נוספים הם הפירמידה The Piramid - 38° Parallel של מאורו סטציולי ו"חלון צופה לים" של טאנו פסטה.


"חלון צופה לים". משתלב בנוף הסיציליאני (AFP) 


לא רק במצריים. הפירמידה, גירסת סיציליה (AFP)

 

צבעי מים

בגרילנד הקרחונים מאיימים להפוך למים, בעוד שבסיציליה שותים מתוך "נהר האמנות", אבל מי שמצפה שזה מה שישפר את איכות "נוזל החיים" בעולמנו - יתבדה. זיהומים חוזרים ונשנים של הימים והאגמים לא ממש מפתים אותנו לפתוח ברז ופשוט לשתות. מי שבמקרה עדיין עושה כן, אולי יפסיק נוכח המיצג של האמן הארגנטיני, ניקולס גארסיה אוריבורו, בשיתוף ארגון "גרינפיס".


אוריבורו בפעולה. צבעי מים (רויטרס) 

 

לרגל יום המים הבינלאומי, יצא האמן עם צוות פעילי הארגון כדי לצבוע את מי נהר הריאצ'ולו שבבואנוס איירס בירוק - ולא, זה לא מרמז על צלילותו. אוריבורו שפך גלונים של צבע אל תוך הנהר שסמוך לעיר הבירה של ארגנטינה במחאה על הזיהום ההולך ומתעצם של מקורות המים בסביבה.


אוריבורו וצוותו עוזבים את נהר הריאצ'ולו (רויטרס) 


הריאצ'ולו על רקע בואנוס איירס. הנהר הירוק תמיד (AP)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסלים נשרפים בוולנסיה
צילום: AFP
לאתר ההטבות
מומלצים