שתף קטע נבחר

יו"ר ההסתדרות הרפואית לח"כים: תהרגו אנשים

"אתם מדברים שעתיים על הקברים, החולים ימותו מההחלטה הזו ואתם לא מדברים על זה", האשים ד"ר לאוניד אידלמן בוועדת הביקורת שדנה במשבר הקברים והמיון בברזילי. מנכ"ל רשות העתיקות: לא יכול לשלול שקבורים שם יהודים, צריך לחפור עוד. הוועדה קבעה: החלטת הממשלה שגויה - ולא היתה עניינית

בצל ההחלטה להעתיק את חדר המיון החדש ב"ברזילי" - הרוחות סוערות גם בוועדה לביקורת המדינה. יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, אמר הבוקר (יום ד') לחברי הכנסת בדיון הוועדה: "אתם מדברים שעתיים על הקברים. החולים ימותו מההחלטה הזו ואתם לא מדברים על זה". בדיון עלו רמיזות כי סגן השר ליצמן מעורב באינטרסים של חסידות גור, המתמודדת על בניית ביה"ח החדש באשדוד. המבקר הפנימי של משרד הבריאות אמר כי העביר למשרד מבקר המדינה חומר הקושר בין החלטתו של ליצמן בעניין הקברים והפרויקט באשדוד.

 

במקביל לדברים, הוועדה שמינה ראש הממשלה ערכה סיור ראשון באתר באשקלון - ומול הכנסת הפגינו כ-70 רופאים במחאה על העתקת חדר המיון.

 

בתום הדיון קבעה הוועדה כי "החלטת הממשלה כפי שהתקבלה הייתה החלטה שלא מן העניין, החלטה שגויה שהייתה נגועה במניעים שאינן ענייניים ולא לטובת הציבור".


הפגנת רופאים ותושבים מול הכנסת (צילום: גיל יוחנן) 

 

עוד קבעו חרי הוועדה כי חדר המיון צריך לבנות במקום המקורי שתוכנן, מרחק הקצר ביותר מהבניין המרכזי, במהירות הרבה ביותר ובמחיר הזול ביותר. "הוועדה בנוסף מבקשת לבטל את הצוות (מטעמו של ראש הממשלה - מ.י.) ולהקים צוות מקצועי שתהיה בו גם נציגות של גורמים רפואיים", אמר ח"כ יואל חסון.

 

כאמור, טרם שהתקבלה ההחלטה הוטחה ביקורת נוקבת במשל במהלך הדיון. "אני לא נשאר במקום שבו לא מדברים על זה", זעם ד"ר אידלמן במהלך הדיון. "אתם תהרגו אנשים בגלל כזו החלטה", הוסיף - ולאחר דרישה מצד נוכחים התנצל על הדברים ונותר בחדר הישיבות. "לבנות חדר מיון רחוק מבית החולים זה להרוג חולים. אתם לא מבינים שמדובר על סכנת חיים. אתם צריכים להציל חיים", אמר אידלמן.

 

ד"ר איתן חי עם, שהתפטר בראשית השבוע מתפקידו כמנכ"ל משרד הבריאות, טען כי ועדת הבדיקה שמינה ראש הממשלה נתניהו לבחינת "משבר הקברים" אינה מקצועית דיה. "יש לי בעיה עם ועדת הבדיקה שהתחילה לעבוד. אם רוצים להגיע לתוצאות נכונות צריך שישב שם איש מקצוע רפואי".

 

חי-עם, שהודיע על פרישתו זמן קצר לאחר קבלת ההחלטה בממשלה להעתיק את בניית חדר המיון הממוגן לאתר מרוחק מהבניין המרכזי בבית החולים, הזהיר עוד כי לפי עמדת סגן השר ליצמן - לא ניתן יהיה לחפור תשתית באזור הקברים.

 

שוקה דורפמן, מנכ"ל רשות העתיקות, אמר בדיון כי הבדיקות אודות הקברים טרם הושלמו: "לא ירדנו לתוך הקברים, אני לא יכלול לשלול את העובדה שיש שם קבר יהודי. זה שלא הייתה קהילה יהודית באשקלון, זה לא אומר שלא היו יהודים באשקלון. עד שלא נחפור את כל האתר לא נדע להחליט". לדבריו, החפירות במקום נעשות בשיתוף אתרא קדישא - והוא לא מבין את התעקשותם בנושא.

 

"זה ייקח שלוש שנים - ועוד אבידות"

ראש עיריית אשקלון, בני וקנין, אמר בדיון: "אני חוויתי כיצד המרחקים בין המחלקות הביאו לאובדן חיי אדם. זה קרה. המרחק של החנייה (אתר הבנייה החלופי - מ.י.) לא מתאים תפקודית".

 

"אני אומר לך שזה לא ייקח פחות משלוש שנים, שבהן זה עוד פיקוח נפש ועוד אבידות בנפש", הוסיף וקנין. "גם על פי ההלכה, גם אם זה יהודי, יש פה פיקוח נפש", אמר וביקש לבדוק את מה שהגדיר כאפליה של ברזילי לעומת בתי חולים אחרים במתן ציוד ותשתיות.

 

ח"כ אריה אלדד, רופא בכיר בהכשרתו המקצועית, אמר בדיון כי נוצר מצב ש"כמה עצמות של פלישתים שוות 130 מיליון שקל". לדבריו, מאז ומעולם העתיקו קברי מתים. "מתי גוש קטיף הועתקו מחמת כבוד המת. היהודים יודעים לקחת את מתיהם ממקום למקום. שלא לומר עצמות של פלישתים שמותר להעביר", טען וציין כי התוכניות, שהוכנו לפני עשור - לא בהכרח מתאימות ויש לעדכנן.

 

ח"כ ד"ר רחל אדטו רמזה כי היא חושדת שעיכוב הבנייה קשור לבניית בית החולים באשדוד, שבו מתמודדת במכרז חסידות גור שבה חבר סגן השר ליצמן. "האם יש קשר בין הבניה באשדוד לבין הרחבת ברזילי? האם יש רצון לא למהר להרחיב את ברזילי על מנת לבנות באשדוד?"

 

עוד הבהירה אדטו כי הבניה בברזילי תהיה על חשבון צורכי מערכת הבריאות: "זה אומר שאין שיפוצים במחלקות פסיכיאטריות ואין תוספת מיטות. או שזה יהיה מתקציב סל התרופות".

 

המבקר הפנימי של משרד הבריאות אריה פז אמר כי העביר למשרד מבקר המדינה מסמכים שמהם עולה כי יש קשר בין החלטתו של ליצמן לעכב את הבניה בברזילי לבין בניית בית החולים באשדוד.

 

"לכל עיירה יש פוסק משלה?"

ח"כ זבולון אורלב מחה על כך שלא התקבלה עמדת הרבנות הראשית בסוגייה, שפסקה כי ניתן לבנות את האגף באתר שבמחלוקת. "השאלה עם מי המדינה מתייעצת. אני סברתי שיש רבנות ראשית לישראל ואיתה מתייעצים. הרב מצגר כתב חוות דעת שלא השתנתה. אז אני שואל את הממשלה מי פוסקי הדור של המדינה הזו? לכל עיירה יש פוסק משלה?".

 

"זה מקרה מבחן ולא בכדי היה למישהו אינטרס להביא למבחן מי קובע בשאלות דת ומדינה דווקא במקרה הזה" האשים אורלב.

 

כזכור, לאחר ההחלטה השנויה במחלוקת - וגל ביקורת קשה במיוחד בעקבותיה

- הורה נתניהו לבחון את האפשרויות להקמת חדר המיון הממוגן בבית החולים ברזילי באשקלון, "באופן שלא יהיה שום סיכון לחיי אדם", לשון ההודעה מטעמו.

 

הדיון בכנסת נערך, בעוד הוועדה בראשותו של מנכ"ל משרד רה"מ, אייל גבאי, מסיירת באתר המדובר. לגבאי מתלווים מנכ"ל ראשות העתיקות, שוקה דורפמן, ארכאולוג האתר, סמנכ"ל תכנון מוסדות הרפואה במשרד הבריאות, אדריכל חדר המיון, יועץ סגן שר הבריאות והצוות המקצועי במשרד. רשות העתיקות הציגה את העבודות שבוצעו בשטח והקברים שנחשפו.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 24/03/2010 09:58

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר איתן חי- עם. אין איש מקצוע
צילום: גיל יוחנן
ח"כ אורלב. מי הפוסק?
צילום: גיל יוחנן
צילום: AFP
וקנין. אנשים איבדו חיים
צילום: AFP
שוקה דורפמן. צריך לחפור עוד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ אלדד. כבר העתיקו קברים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים