שתף קטע נבחר

התחקיר: היה נכון להיכנס לעזה, אך היו טעויות

בצה"ל מגבים את ההחלטה שקיבל בשטח רס"ן אלירז פרץ, להיכנס אל תוך הרצועה ולרדוף אחרי מניחי המטענים - החלטה שהובילה לשני הרוגים, בהם הוא עצמו. עשרות פעולות דומות השנה הסתיימו בהצלחה, אולם הפעם, לפי התחקיר הראשוני, היו טעויות טקטיות. בניגוד לטענת חמאס, בצבא מעריכים כי לא היה מארב מתוכנן. על הפרק כעת: תקיפת יעדים ברצועה

"ההחלטה של כוח הלוחמים להיכנס פנימה לתוך הרצועה ולנהל מרדף אחר המחבלים הייתה נכונה. כך מצופה מלוחמים שנמצאים באירוע כזה". כך אמר אמש (יום ו') ל-ynet קצין בכיר בצה"ל, שעות ספורות לאחר התקרית באזור כיסופים בה נהרגו רב-סרן אלירז פרץ וסמל-ראשון אילן סביאטקובסקי. עם זאת, מהתחקיר עולה כי ככל הנראה היו טעויות טקטיות בפעילותו של הכוח, מרגע שנכנס אל תוך הרצועה - ואלו הובילו לתוצאות הקשות.

 

הסלמה בגבול הרצועה - כל הכותרות ב-ynet:

  • אילן עדכן בפייסבוק: שבת אחרונה בעזה
  • רב-סרן אלירז פרץ נפל בעזה, אחיו נהרג בלבנון
  • חמאס: טמנו מארב לכוח צה"ל 

     

    ההערכה היא כי לאחר האירוע הקשה, צפוי צה"ל להגיב באופן נרחב נגד יעדי חמאס ברצועת עזה. אמש כבר דיווחו הפלסטינים על טנקים שנכנסו לרצועה באזור התקרית, אולם מדובר היה כנראה בפעולה נקודתית.

     

    עד כה משמר צה"ל מעין משוואה, לפיה הוא מגיב באופן "בלתי מידתי" על כל אירוע טרור, בתקיפת יעדים שונים של החמאס, לרבות מבנים ומנהרות. אמש, לנוכח התקרית החמורה ביותר בתוצאותיה מאז סיום מבצע 'עופרת יצוקה', ציינו גורמים צבאיים כי יש להעביר מסר חד תקיף לצד השני, על מנת ש"יעשה את החשבון" בכל הקשור לנסיונות פיגועי נגד חיילים או אזרחים.

     

    "רס"ן פרץ בחר להיות מקדימה"

    מהתחקיר הראשוני שנערך בצבא בעקבות האירוע, עולה כי חוליית מניחי המטענים פעלה במאפיינים דומים לחוליות אחרות המתקרבות לגדר המערכת, במטרה להניח מטענים. בעשרות מקרים כאלה בשנה האחרונה הצליחו כוחות צה"ל לפגוע בחוליות באופן מדויק.


    ג'יפ של צה"ל, אתמול על רקע מסגד בחאן יונס (צילום: AFP)

     

    בתום איסוף הממצאים מהשטח, נשמעות בצה"ל הערכות לפיהן לא היה מדובר במארב מתוכנן, כפי שטוענים בחמאס. החיילים, אומרים בצבא, נפגעו בחילופי האש שהתפתחו במקום, וכתוצאה מפיצוץ הרימון שהיה על גופו של רס"ן פרץ.

     

    עוד עולה מהתחקיר, כי שני המחבלים היו במרחק כמה עשרות מטרים מגדר המערכת, ולכן כניסת הכוחות הייתה המענה המיידי באותו רגע, וההחלטה שהתקבלה לבצע צעד זה ולחתור למגע - לצד הקפצת כוח טנקים והזנקת מסוק קרב - הייתה נכונה.

     

    רס"ן פרץ, סגן מפקד גדוד 12, היה הקצין הבכיר בכוח, והוא החליט על דעת עצמו להוביל את לוחמיו אל תוך שטח הרצועה. "באפשרותו היה להחליט היכן להתמקם בעצמו, הוא בחר להיות מקדימה", אמרו בצבא.

     

    אף שהתחקיר המבצעי נמצא בראשיתו, נראה כי סיומו הקשה של האירוע נגרם בין היתר בגלל טעויות טקטיות של הכוח. "כמו שעשרות אירועים מסתיימים ללא נפגעים בצד שלנו, לעתים מתרחשות טעויות באופן שבו פועל כוח, והדבר כמובן נגמר רע", אמרו בצה"ל. "האירוע הערב מזכיר פעם נוספת את ההתמודדות המורכבת של הלוחמים מול הרצועה, ואת תפקידם החשוב, להגן על היישובים הישראליים".

     

    Read this article in English

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    חילי צה"ל, אתמול באזור כיסופים
    צילום: צפריר אביוב
    צילום: אלעד גרשגורן
    רס"ן פרץ. בראש הכוח
    צילום: אלעד גרשגורן
    סמ"ר סביאטוקבסקי. התמודדות מורכבת
    מומלצים