שתף קטע נבחר

69%: לא נאכל חמץ בפסח

ישראל 2010 חוגגת את חג הפסח בגדול: מסקר ynet-גשר עולה כי רוב מכריע יחגוג את הסדר ולא יאכל חמץ. וגם: כמה יקראו את ההגדה עד הסוף ומה דעתכם על סדר בטורקיה?

העם עם המצה: רוב הציבור היהודי בישראל – ובהם גם כמחצית מהחילונים - אינם מתכוונים לאכול מוצרי חמץ במהלך הפסח – כך עולה מסקר ynet ועמותת גשר שנערך לקראת החג. רובם הצהירו עוד כי יציינו את ליל הסדר על פי המסורת – כולל קריאת ההגדה במלואה. הסקר נערך על ידי מכון פאנלס וכלל 300 מרואיינים - מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישובים היהודיים בישראל. טעות הדגימה המרבית: 5.7% ±.

 

השאלה הראשונה הייתה: "האם בכוונתך לאכול חמץ בפסח?". 69% השיבו בשלילה, 19% אמרו שיאכלו רק בביתם כדי שלא לפגוע ברגשות הציבור, ו-12% יאכלו בכל מקום שיהיו בו. פילוח להגדרות דתיות מלמד, כצפוי, כי 100% מהחרדים ומהדתיים ו-98% מהמסורתיים יימנעו לחלוטין מחמץ, אך גם 49% בציבור החילוני. בין החילונים שאינם שומרים כשרות בפסח, 31% יאכלו את החמץ רק בבית ורק 20% בפרהסיה.  

 

איך אתם מתכוונים לחגוג את ליל הסדר? 63% יעשו זאת "כמו הסדר המסורתי" ויקראו את ההגדה במלואה, 23% יקראו אותה רק עד הסעודה ויוותרו על החלק שאחריה, 7% בוחרים רק בקטעים המוכרים, 4% אינם קוראים מההגדה אך מקיימים ארוחה חגיגית, ו-2% כלל אינם חוגגים. מניתוח התוצאות עולה כי 100% מהדתיים ומהחרדים ו-82% מהמסורתיים מקפידים לקרוא את כל חלקי הגדת הפסח. בקרב החילונים יעשו כך 44%, ו-34% - רק עד הסעודה.

  

סדר בטורקיה?

בחלק השלישי נשאלו המשתתפים האם היו מוכנים לערוך את ליל הסדר בחו"ל, ובפרט בטורקיה. 42% אמרו ש"פסח הוא חג שמציין את השיבה לארץ" ולכן היו נמנעים מיציאה ממנה במהלך החג, ל-34% אין בעיה עם חו"ל בפסח אך הצהירו כי בכל מקרה לא יחגגו בטורקיה, 17% היו מציינים את החג גם במדינה זו, ול-7% אין דעה בעניין. חלוקה להגדרות דתיות: 73% מהחרדים, 86% מהדתיים ו-67% מהמסורתיים לא יחגגו בחו"ל את חג החירות. לעומתם, 71% מהחילונים אמרו כי מבחינתם אין מניעה עקרונית לכך, אך 49% מהם לא היו בוחרים בטורקיה "בשום אופן".

  

אילן גאל-דור, מראשי תנועת גשר, התייחס לתוצאות הסקר ואמר: "למעלה מ-90% מהציבור מציין את ליל הסדר. זהו נתון מדהים! אנחנו בוחנים כבר שלוש שנים את יחסם של אזרחי ישראל למסורת ובציון חג בפסח אנו רואים עקביות בכל גווני האוכלוסייה. הציבור הישראלי גם רוצה מרחב ציבורי שמציין את חג הפסח".

  

"לעיתים נדמה לנו שהחברה הישראלית זרקה מעליה כל צביון יהודי", הוסיף גאל-דור, "סקר זה מוכיח מעל לכל ספק שלא כך הדבר. החברה הישראלית רוצה זהות יהודית גם במרחב הציבורי. היא אמנם אינה רוצה כפיה, ולכן יש להשאיר את התחום היהודי לבחירה חופשית של כל אחד".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמץ בפסח. במיעוט
צילום: שי רוזנצוויג
גאל-דור. נתון מדהים
מומלצים