שתף קטע נבחר

אנונימיות בשאלונים? בתי"ס מתעלמים מהנחיות

לידי ynet הגיעו תלונות רבות של תלמידים שטוענים כי בניגוד להוראות משרד החינוך, הם נאלצו לכתוב את פרטיהם האישיים על שאלון "אנונימי" בנושא האווירה בבית הספר - ולהשיב עליו בנוכחות מורה. "זה מופרך להכריח ילדים לכתוב את תעודות הזהות שלהם בשאלון כזה", אמר מורה

האם משרד החינוך מתעלם מההנחיות של עצמו? לידי ynet הגיעו תלונות של עשרות תלמידים, אשר מצביעות על בעייתיות קשה בהגשת שאלונים על האווירה בבתי הספר במסגרת מבחני המיצ"ב (מדדי יעילות וצמיחה בית ספריים), שבתוצאותיהם משרד החינוך מתהדר מדי שנה.

 

מסתבר כי בניגוד לחוזר שהפיץ מנכ"ל משרד החינוך, דורשים הבוחנים מתלמידים לענות על השאלונים הנוגעים לאלימות ויחסים עם המורים תוך שימוש בשמם המלא, כאשר מורה נוכח בכיתה. אין חובה לענות על השאלונים, אולם תלמיד המעוניין לענות נדרש לעמוד חשוף לגמרי בפני המערכת שעליה הוא מלין.

 

התלמידים נשאלים על נושאים פרטיים ואישיים, למשל - מה טיב יחסיך עם המורים? האם המורים מתייחסים לתלמידים בכבוד? האם ישנן התנהגויות אלימות בין תלמידים או בין תלמידים למורים? האם הטילו עליך חרם?

 

תלמידים ומורים ממוסדות ברחבי הארץ טוענים כי נוכחותו של מורה בחדר עם תלמידיו והעובדה ששמותיהם המלאים של התלמידים מופיעים על השאלונים, משפיעות על התוצאות. בנוסף, למרות שמדובר בשאלון שאמור להיות ידני, תלמידים רבים מדווחים כי נדרשו לענות עליו באמצעות מחשב, כך שמאוחר יותר יוכלו בבית הספר לבדוק את תשובותיהם. 

 

המנכ"ל קבע: האיסוף יהיה אנונימי 

באופן אבסורדי, איסוף המידע מהתלמידים מתבצע בניגוד לחוזר מנכ"ל שקבע כי הדבר ייעשה באופן בלתי מזוהה. "איסוף המידע ייעשה באופן אנונימי, כלומר ללא כל נתון המאפשר לגורם כלשהו, ובכלל זה עורך המחקר עצמו, זיהוי של הפרט שאודותיו ייאסף המידע", נכתב בחוזר. המנכ"ל הדגיש גם כי יש לבקש את הסכמתם של הורי התלמידים לאיסוף המידע. 

 

לפני כשבועיים קבוצת תלמידים הגיעה לבית הספר והתבקשה לענות על שאלון אקלים כזה. לטענתם, נאמר להם תחילה כי מדובר בשאלון אנונימי, אך כשנכנסו לכיתה גילו שבמקום נוכח מורה וכי השאלונים מכילים את שמם המלא ומספר תעודת זהות.

 

"הרכזת נכנסה לכיתה יחד עם בוחנת או נציגה ממשרד החינוך", סיפר אחד התלמידים, "חילקו

לנו את השאלונים, ומסתבר שלא היינו צריכים לכתוב את שמנו, הוא כבר היה מודבק שם עם תעודת זהות, כיתה, בית ספר וברקוד. חלקנו הסרנו את המדבקה או צבענו אותה על מנת שלא יתאפשר לראות את השם, אך מסתבר שאחרי שיצאנו מהכיתה, הדביקו לנו את המדבקה עוד פעם ללא ידיעתנו".

 

הוא סיפר כי כאשר התלוננו על כך בפני הרכזת, היא השיבה להם: "יש הוראות ממשרד החינוך, ואם הן לא מקובלות עליכם אתם יכולים לפנות למנהלת". המנהלת, הוא מספר, ניסתה לשכנע אותו ואת חבריו שהשאלון חסוי וכי לא ייעשה שימוש במידע שכתבו, "אבל אנחנו רצינו ששמנו יוסר. היו שאלות אישיות עלינו ועל ההתנהגות בבית הספר, והיו תשובות שלא רצינו שיידעו שכתבנו".

 

"מציבים מורה שיפחיד את התלמידים" 

אחד המורים בבית הספר אמר ל-ynet כי "מדובר בנוהל חדש שלא היה קיים עד כמה שאני מכיר בשנים עברו". לדבריו, "זה רעיון מופרך שמישהו מכריח ילדים לכתוב את תעודות הזהות שלהם בשאלון מסוג זה. פה מציבים מורה שיפחיד את התלמידים ויהיה נוכח במהלך הסקר, כמו גם ציון שמם על הטופס כדי שלא יספרו כמה רע להם בבית הספר. הבעיה היא שככל שהרף הכללי של אלימות עולה, ותחושת המוגנות בבית הספר יורדת, בתי הספר נראים יותר רע. אז מצאו שיטה לשיפור התדמית של בית ספר".

 

תלמידה בבית ספר אחר סיפרה כי גם היא וחבריה נאלצו לכתוב את פרטיהם האישיים על השאלון. "אצלנו יש מורות שמקללות ומרביצות חופשי", היא טוענת, "וגם למורות מחליפות יש מצבים שהן מקללות תלמידים. למערכת החינוך ממש לא אכפת.

יש לנו מורה שדחפה את חברה שלי על פח מיחזור. גם לנו עשו את השאלון ואני רשמתי בדיוק את מה שאני חושבת על רמת אלימות, על ילדים שמעשנים ועל יחס של מורים לתלמידים".

 

אבל לא לכולם יש אומץ כזה. תלמידה אחרת בבית הספר סיפרה כי סירבה למלא את השאלון כשגילתה שהוא לא אנונימי. "זה מבייש אותי שידעו כולם מה עניתי", הסבירה.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "מדובר בנוהל אשר קיים מאז הונהגו מבחני המיצ"ב. הנוהל נועד אך ורק לצרכים מינהליים פנימיים של הרשות להערכה ולמדידה וכלל אינם מיועדים ומגיעים לידי מנהל בית הספר או לכל גורם אחר מתוך צוות בית הספר. מכל מקום, יובהר כי הסודיות נשמרת והפרטים הם לצורך מחקר בלבד. בעניין זה מציינת היועצת המשפטית של המשרד כי אין כל מניעה מלקיים את השאלונים במתכונת זו".

 

"יצויין, כי השאלונים המתקיימים בעניין האקלים הבית ספרי, הינו ידני בלבד ואינו נערך באמצעות המחשב או האינטרנט. בדיקת שאלוני האקלים הבית ספרי כוללת בחינה של מגמה הנמדדת לאורך שנים, ואין להסיק כי השנה הממצאים יהיו שונים", לשון תגובת משרד החינוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
"מבייש אותי שיידעו מה כתבתי" (אילוסטרציה)
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים