שתף קטע נבחר

הפרלמנט הסרבי התנצל על טבח סרברניצה

בתום 13 שעות דיונים החליטו המחוקקים הסרבים להתנצל על הטבח שבמהלכו נטבחו כ-8,000 גברים וילדים בוסנים מוסלמים במהלך המלחמה ביוגוסלביה. עם זאת, הם נמנעו מלכנות את הטבח "רצח עם". ביקורת נרחבת על ההחלטה בסרביה

הפרלמנט הסרבי התנצל הלילה (יום ד') על הטבח שהתרחש ב-1995 בעיירה סרברניצה, במהלכו נטבחו אלפי מוסלמים-בוסנים. בתום דיון שנמשך 13 שעות והועבר בשידור חי בטלוויזיה, הביעו המחוקקים הסרבים את התנצלותם על כך שסרביה לא עשתה די כדי למנוע את הטבח, אולם נמנעו מלכנות את המעשה "רצח עם". 127 מתוך 173 חברי הפרלמנט הצביעו בעד ההתנצלות.

 

את הדיון יזמה הקואליציה הפרו-מערבית בראשות המפלגה הדמוקרטית והמפלגה הסוציאליסטית. באמצעות המהלך מקווה ממשלת סרביה להביא לשיפור היחסים המתוחים עם בוסניה, ולהגדיל את סיכוייה של בלגרד להתקבל לאיחוד האירופי - הליך בו החלה לפני כחמישה חודשים.

 

ואולם, הדיון בפרלמנט חשף עד כמה מפולגים הסרבים ביחסם למלחמה ביוגולסביה בכלל, וביחס לטבח בסרברניציה בפרט. הטבח, שנחשב לגדול ביותר שאירע באירופה מאז מלחמת העולם השנייה, אירע לאחר שהכוחות הסרבים בבוסניה בהנהגת הגנרל ראטקו מלאדיץ' השתלטו על מובלעת סרברניצה שנמצאה תחת שליטת האו"ם, ורצחו כ-8,000 גברים וילדים. בסך הכל, נהרגו כ-100 אלף בני אדם במלחמת יוגוסלביה בשנים 1992-1995.

 

"ההתנצלות הזו אינה מעודדת. נהפוך הוא, מדובר בצעד מעליב. אם היא הייתה מעוגנת בחוק - הייתה לה משמעות. אבל אם הם חושבים שהם יוכלו לתת למלאדיץ' להישאר חופשי 15 שנים נוספות - זה חוסר צדק נוראי", אמר דיפלומט מערבי שהיה מוצב בבוסניה בתקופה שבה אירע הטבח. לדבריו, כל התנצלות סרבית ללא מעצרו של מלאדיץ' - אינו אומר הרבה. 


הפרלמנט הסרבי. מתנצלים (צילום: רויטרס)

 

המשך הטיפול בבקשתה של סרביה להצטרף לאיחוד האירופי, מותנה בהסגרתו של מלאדיץ' לבית הדין הבינלאומי בהאג. מלאדיץ', הנחשב בעיני סרבים רבים כגיבור לאומי, מסתתר ככל הנראה במדינה וזוכה להגנת הרשויות. אך עבור ממשלת סרביה ההתנצלות היא מהלך שבטווח הרחוק אמור לסייע לה לפתוח את דלתות אירופה לשיתוף פעולה גדול יותר.

 

ביקורת על אופי ההתנצלות הסרבית נשמעת גם בפרלמנט בבלגרד. עבור מחוקקים רבים מדובר בהחלטה לא צודקת כיוון שהיא מתעלמת מפשעי מלחמה שבוצעו נגד הסרבים בבוסניה. "הפשע בסרברניצה אינו גדול יותר מפשעים שבוצעו במקומות אחרים. אי אפשר להניח את הפשעים האלה בצד ולהתעלם מהם", אמר חבר האופוזיציה ולדימיר איליץ' תוך שהוא רומז לפשעי הקרואטים כלפי הסרבים.

 

ביקורת נשמעת גם מצד המפלגה הליברלית שמוחה על כך שהטבח בסרברניציה לא הוגדר רצח עם. "רצינו החלטה שונה לגמרי, אך נראה שבלתי אפשרי להשיג החלטה כזו. לחברה שלנו אין די כוח לשם כך", אמר נציג המפלגה בדיון. מחוץ לפרלמנט נערכו הפגנות בגנות ההתנצלות מצד קבוצות שונות:

 מצד אחד ניצבו אוהדיהם של מלאדיץ' ושל מנהיג הסרבים בבוסניה לשעבר, רדובן קרדז'יץ', ונשאו את תמונותיהם. מולם התייצבו מפגינים אשר נשאו את השלטים: "הטבח בסרברניצה לא קרה בשמי".

  

גם בבוסניה רואים בהתנצלות הסרבית בבחינת "מעט מדי ומאוחר מדי". "פושעים רבים ששחטו והרגו את ילדינו ברחו לסרביה, שם הם חיים כאזרחים ונהנים מזכויות מלאות", אמרה יו"ר איגוד אלמנות הטבח בסרברניצה, מונירה סובסיץ'. "לא יכולה להיות התנצלות על פשעים כאלה. הצדק יכול להיעשות רק כאשר כל הפושעים יישאו באחראיות למעשיהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוח הזיכרון לטבח סרברניצה
צילום: AFP
מלאדיץ'. חי בסרביה?
צילום: AFP
קרדז'יץ'. עומד למשפט
צילום: רויטרס
מומלצים