שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הפרלמנט הבריטי: מדעני האקלים לא זייפו נתונים

ועדת חקירה של הפרלמנט הבריטי מצאה שהמדענים מאוניברסיטת איסט-אנגליה לא סילפו מידע - כפי שעלה מחשיפת ההתכתבות ביניהם - ולא פעלו שלא כשורה כשסרבו לחשוף מידע גולמי על מחקריהם. "לא מצאנו סיבה לקרוא תיגר על הקונצנזוס האומר שהתחממות כדור הארץ מואצת בגלל פעילות אנושית", אמרו

חקירה שניהל הפרלמנט הבריטי לאחר פרשיית "אקלים-גייט" מנקה את מדעני האקלים מחשד של זיוף נתוני מחקר.

 

חקירת הפרלמנט קבעה כי המדענים מאוניברסיטת איסט-אנגליה, ובראשם הפרופ' פיל ג'ונס, התנהלו בהתאם לנורמות כשסרבו להעביר מידע ונתונים גולמיים (שטרם נותחו) לגורמים חיצוניים, ולא ביקשו בכך לסלף את המידע או להטעות את הציבור.

 

הוועדה אמרה גם שלא מצאה סיבה לקרוא תיגר על הקונצנזוס המדעי לפיו "התחממות כדור הארץ היא תופעה שאכן מתרחשת והיא מואצת בגלל פעילות אנושית".

 

"אקלים-גייט" הוא הכינוי שהוצמד לחשיפה התכתבות בין מדענים ממחלקת מחקר האקלים באוניברסיטה. מההתכתבות עלה לכאורה ניסיון להציג לציבור מידע שעבר עיבוד כדי שלא יסתור את התיאוריות הרווחות, ונתונים מוגזמים אודות התחממות כדור הארץ, לקראת ועידת האו"ם בקופנהגן. כמו כן עלה לכאורה ניסיון לחסום מדענים אחרים מלפרסם את המאמרים שלהם בכתבי עת בולטים, משום שהם קוראים תיגר על עמדתם של מדעי איסט-אנגליה.

 

הפרשה עוררה סערה ברחבי העולם, וגורמים המכחישים או מטילים ספק במחקרי האקלים השתמשו בה כדי לנגח את המדענים המזהירים מפני שינוי האקלים, ולטעון שמדובר בקונספירציה שאינה מבוססת על מדע אמיתי. ג'ונס, שהוצג כעמוד התווך של מסלפי המידע, נאלץ להשעות את עצמו מתפקידו, ובראיונות בתקשורת אף נאלץ להודות כי הנתונים אכן לא הוצגו לציבור באופן שקוף.

 

נוכח הלחץ הציבורי הרב, וסקרים שלימדו שהציבור מאבד את אמונו במדענים, החליט חברי הפרלמנט הבריטי לחקור את הפרשה. כעת קובעת ועדת המדע והטכנולוגיה של הפרלמנט שפיל ג'ונס ושאר המדענים לא רימו או סילפו את המידע.

 

"הפוקוס על פרופ' ג'ונס לא היה במקומו", הם קבעו. בקשר לסירובו לחשוף מידע ונתונים גולמיים, החקירה קבעה שהדבר אינו מנוגד לנורמות הרגילות של קהיליית חוקרי האקלים.

 

אך הוועדה קראה בכל זאת למדענים לנהוג בעתיד בשקיפות יתרה, ולחשוף יותר מידע לציבור ולבחינה של מדענים אחרים, בין היתר כדי למנוע פרשיות דומות. הוועדה אמרה שחשיפת מידע ונתונים גולמיים, ופרטים אודות אופן הניתוח של הנתונים (מתודולוגיה) צריכה להתפרסם באופן קבוע בצמוד לפרסום המחקרים השונים. חברי הוועדה אמרו שלו מידע כזה היה מתפרסם באופן קבוע, אפשר שכל הפרשה הייתה נמנעת.

 

הוועדה אמנם הביעה תמיכה בקונצנזוס המדעי סביב תופעת התחממות כדור הארץ אך הקפידה לציין שזה לא היה ייעודה. חברי הוועדה אמרו שהמוקד שלהם היה התנהלות מחלקת המחקר של אוניברסיטת איסט-אנגליה ולא ניתוח של הדו"חות המדעיים, שייחקר על ידי ועדת מומחים אחרת. חוץ ממנה, ישנן עוד לפחות שתי ועדות חקירה הקשורות בפרשה - אחת בריטית והשניה בינלאומית, שבוחנת את המידע עליו התבססו הדו"חות של הפאנל הבין-ממשלתי לנושא שינוי האקלים של האו"ם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטות גזי חממה תחנת כוח פחמית התחממות כדור הארץ גרמניה
צילום: רויטרס
מומלצים