שתף קטע נבחר

מעבדות לחירות: 7 המלצות לתוכנות חופשיות

מעבד תמלילים שמספיק ללימודים, תוכנת כיווץ שלא מציקה, שיתוף קבצים בקלות, מסרים מיידים לכולם ועוד תוכנות קוד פתוח ששווה לנסות ושלא יעלו לכם שקל - כי הן חופשיות

אנשי הקוד הפתוח מאמינים שהם ישחררו אותנו מכבלי חברות התוכנה הגדולות. "הגנה על תוכנה באמצעות פטנט, תפגע הן במוסד הפטנט והן ביכולת לפתח תוכנה", טוענת עמותת המקור הישראלית.

 

אבל לא מדובר רק בעניין עסקי שישפיע רק על החברות. אנשי קוד פתוח מאמינים שפטנטים והגנות מעכבים פיתוחים של תוכנות וטכנולוגיה, מה שאומר שכל תוכנה שאנחנו משתמשים בה, הייתה יכול להיות הרבה יותר טובה אילו הייתה למפתחים שלה יותר חירות, ופחות חשש שהם מפרים פטנט בכל חלק קטן בה.

 

לאחרונה אפילו חברת מיקרוסופט הגדולה הסתבכה בעניינים משפטים בגלל פטנטים באחת התוכנות הפופולריות שלה -  Word.

 

קוד פתוח זה לא אנרכיה

ומה אפשר לעשות? לנסות תוכנות חופשיות בקוד פתוח. גם עליהן יש כמובן רשיונות ומגבלות ואי אפשר לעשות בהן מה שבא לנו. אך האפשרות שניתנת לכל אחד לפתח את התוכנה, או אפילו לתרום רעיונות למפתחים אחרים - מסייעים לקדם את הטכנולוגיה.

 

אז בשביל לצאת לחירות טכנולוגית על כולנו לעבור רק לקוד פתוח ולזרוק את התוכנות האחרות הצדה? לא בהכרח. כדאי  לבחור תוכנות שנוחות ומתאימות לנו וכאלה שקל להשתמש בהן ולא צריך להטיח את הראש בקיר בגלל הודעות שגיאה.

 

אספנו עבורכם מספר תוכנות בקוד פתוח - חלקן ידועות יותר וחלקן פחות. שווה לנסות.

 

אופן אופיס - מסמכים וגליונות

שילוש התוכנות המשרדיות מעבד תמלילים-גיליון אלקטרוני-מצגות, מציע לנו מגוון אינסופי של אפשרויות. עם מספיק השקעה אפשר להוציא מסמכים מדהימים ומשוכללים שיעשו רושם על כל מי שאתם שולחים להם אותם. כפתורים, קישורים, נגנים, אותיות קופצות וצבעוניות וכל דבר שעולה בדמיון.

 

אך יכול להיות שאתם לא צריכים את כל זה. יתכן שאתם מסכמים הוצאות משפחתיות בגליון האלקטרוני, עושים עבודות ללימודים וכותבים מכתבים לעיריה במעבד התמלילים, ומכינים ברכה ליום הולדת של סבתא.

 

במקרה הזה אתם באמת לא חייבים חבילה משוכללת ועתירת תכונות - לשם כך נסו את החבילה של אופן אופיס בעברית.

 

אתם תרצו את "מסמך כיתוב" לעיבוד תמלילים, "גליון עבודה", לגליון אלקטרוני ו"מצגת" בשביל מצגות. כל התוכנות האחרות מיועדות למשתמשים קצת יותר מתקדמים. אבל אם יש לכם סבלנות ומקום על הכונן הקשיח - אפשר להתקין גם אותן ולראות אם יש לכם שימוש בהן.

 

פיירפוקס - לגלוש באינטרנט

פיירפוקס הוא דפדפן ותיק ומוכר שהולך ותופס תאוצה לא רק אצל חנונים, והוביל תפישה מודולרית בגלישה. חסרה לכם תכונה מסויימת? הוסיפו אותה באמצעות מגוון ענקי של הרחבות, והתאימו אישית את הדפדפן לצרכים שלכם - ואפילו את המראה החיצוני שלו.

 

במיקרוסופט אמנם התעוררו בשנים האחרונות, ודפדפני אקספלורר האחרונים כבר הפכו מתקדמים, גמישים וידידותיים יותר - ובגירסה הבאה מבטיחים לנו שבכלל יהיה שמח. גם גוגל ואופרה מציגות אלטרנטיבות לא רעות בכלל עם הדפדפנים שלהם.

 

אבל אם עדיין לא נתתם הזדמנות לפיירפוקס, - נסו אותו, שחקו איתו ותראו אם הגלישה באינטרנט טובה יותר עבורכם.

  

המכווץ - 7ZIP

למרות אמצעי המדיה עתירי הנפח ומהירות החיבור האינסופית לרשת - אנחנו עדיין נדרשים להתעסק עם קבצי RAR, ZIP ושלל כיווצים אחרים שלא תמיד Windows יודעת לתמודד איתם כמו שצריך.

 

תוכנות Winzip ו-Winrar עושות את העבודה ומצליחות לפתוח ולכווץ את כל האריזות הללו.

 

אך אם לא תשלמו עליהן תקבלו הודעה מעצבנת ואפשרויות מוגבלות. תוכנת 7Zip הפשוטה והקלילה תעזור לכם עם מרבית הקבצים המכווצים הפופולריים בלי להציק. רק אם אתם פותחים קובץ גדול - תנו לה לעבוד בשקט ואל תפריעו עם משימות אחרות במחשב. היא צריכה את הזמן שלה.

 

מסרים מידיים - Pidgin

כבר יותר מעשור מאפשרות לנו תוכנות מסרים מידיים לדעת מי מהחברים שלנו מחוברים כרגע לרשת, ולפטפט עם כולם עד שיצא עשן או עד שהם יגידו לנו "3 בלילה, יש אנשים שצריכים לעבוד בבוקר!", ופתאום ההודעות שלנו יפסיקו להגיע אליהם.

 

הבעיה - חלקנו השתקענו עם תוכנת המסרים המידיים שלנו והרשת שלה - ICQ, MSN, גוגלטוק, הצ'ט של פייסבוק ויש אי שם ברשת הישראלית אנשים שמחוברים למסנג'ר של יאהו. באמת. שמענו שיש כאלה, עוד לא פגשנו אותם.

 

חלק מהרשתות והתוכנות מציעות תאימות ואפשר לדבר עם מישהו ברשת אחרת. אך הפתרון הטוב ביותר הוא תוכנה שמתחברת לכל אחת מהרשתות הללו. תוכנת Pidgin עם הציפור הסגולה תתחבר לכולן - ולרשתות שאף אחד לא יודע שהן קיימות ותוכלו אף להתקין תוספים שירחיבו אותה. עכשיו תוכלו להציק למאות החברים מתוך תוכנה אחת.

 

שיתוף קבצים - Vuze

רשתות שיתוף הקבצים והתוכנות שבעזרתן מורידים דרכן קבצים עברו אבולוציה בשנים האחרונות בשביל להפוך את החיפוש וההורדה לנוחים יותר.

 

תוכנת Vuze, שהיא צאצאיתו של פרויקט הקוד הפתוח Azureus, מאפשרת לחפש ולהוריד קבצים, ואחר כך לנגן אותם בשלל מערכות ונגנים שיש לכם בבית, ולא רק על המחשב.

 

ומה אפשר להוריד? תוכנות גדולות וחופשיות, כמו אופן אופיס, למשל.

 

תוכן נוסף וחוקי להמדרין כמו שירים, סרטים, ספרים שמופצים על ידי היוצרים ברשיונות CC זמין באתר ClearBits.

 

כמעט כל וידאו - נגן VLC

לא לחינם זכתה תוכנת הנגן VLC לתואר "האולר השוויצרי של קבצי המדיה". 

 

VLC מנגן הכל, פחות או יותר. קבצי וידאו ממגון מינים וקידודים ומקורות משונים? רק תכניסו אותם ל-VLC והוא כבר יציג וישמיע אותם כמו שצריך ובלי לחשוב על זה. אם יש כתוביות בתיקיה, הוא ימצא אותן ויצרף את התרגום ויש לו גם ממשק עברי.

 

למרות שמדובר בתוכנה שנמצאת כבר זמן מה בשוק, היא עדיין סובלת מכמה בעיות בממשק והאפשרויות שלה סבוכות מאוד.

 

היא לא הכי נוחה בכל הנושא של ניהול רשימות נגינה וחיפוש מדיה במחשב. אבל אם תקבלו סרט או קובץ וידאו ופשוט תרצו לצפות בו באותו רגע - היא בהחלט עושה את העבודה.

 

מייל משולחן העבודה

אם אני ניגש למייל שלי מכל דפדפן, וכל הדואר שלי נשמר בשרת רחוק אי שם, למה צריך תוכנת מייל לשולחן העבודה?

 

שאלה טובה. ואכן, שירותי המייל המקוונים השתכללו בעשור האחרון ואפשר לעשות כמעט הכל מהרשת. ובכל זאת - התשובה מסתכמת בסיבה אחת עיקרית - גיבוי.

 

כדאי לנו מאוד שיהיה לנו גיבוי של המכתבים שלנו על המחשב בבית (שגם אותו כדאי לגבות באופן קבוע), וככה אנחנו צריכים לסמוך בעיקר על עצמנו.

 

תוכנת Thunderbird מבית היוצר של פיירפוקס (הזמינה גם בעברית) מאפשרת לנו לנהל את תיבת המייל שלנו על המחשב או המחשב הנייד.

 

התוכנה אימצה את רעיון הלשוניות מהדפדפן, וכל המיילים והתיקיות שלכם יוצגו בלשוניות. זה נוח במיוחד אם אתם פותחים את היום שלכם עם יותר משלושה מיילים וצריכים לטפל בהם במקביל, או למצוא מייל ישן בזמן שאתם כותבים אחד חדש.

 

בנוסף, המיילים שלכם יסודרו בשיחות, יש כלי חיפוש מתקדמים, הוספה מהירה של אנשי קשר, ותמיכה בהרחבות שמוסיפות עוד אפשרויות לפי בחירתכם. שימושי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים