שתף קטע נבחר

לא רק MP3: כך תבחרו נגן מוזיקה נייד

על אף שגם הסלולריים התחמשו באפשרות נגינת מוזיקה, קטגוריית הנגנים הניידים עדיין חיה ובועטת - אבל איזה הכי מתאים לכם? איזה יתרון יש לאייפוד טאצ' על נגן עלום-שם מהמזרח? המדריך המלא

נגני המוזיקה מבוססי הקבצים נמצאים איתנו מזה למעלה מעשור. היכולת לקחת את כל המוזיקה שברשותנו לכל מקום, מבלי להיגרר עם קלטות ותקליטורים, קסמה לעשרות מיליוני משתמשים ברחבי העולם, ומוצרים אלו כבשו את השוק והפכו את קודמיהם – המינידיסק והדיסקמן – לזיכרון מודחק.

 

הטכנולוגיה, כדרכה, התפתחה, וכיום אלו הנגנים עצמם שעשויים להיבלע במלתעות הטלפון הסלולרי. כל סלולרי מודרני מסוגל לנגן ולהשמיע לכם מוזיקה, מעל לנגן מדיה מובנה. גם רבות מהאיכויות ואפשרויות המיון וההשמעה כבר זמינות בסמארטפונים, הודות לתוכנות ויישומים.

 

מצד שני, לא לכל אחד יש סלולרי שכזה – המסוגל גם לאחסן את כל השירים שירצה המשתמש לשמוע – בנפח של מעל למאה גיגה - ולאף אחד אין סלולרי שמסוגל לנגן אלבום או שניים ברצף בעת נסיעה ארוכה או טיסה מבלי לזלול את הסוללה.

 

ולכן נגני המוזיקה עדיין איתנו. הכרת תכונות ומאפייני הנגנים המצויים בשוק כיום יאפשרו לכם לבחור את זה שמתאים לכם, מבלי להיכנס להוצאות מיותרות או להתאכזב מביצועים בינוניים.

  

אחסנה

זהו רכיב שמשפיע על מחירו של הנגן יותר מכל רכיב אחר. לא מזמן חצי גיגה היה הנפח הממוצע והמשתלם ביותר. כיום הנפח הנפוץ ביותר עומד על ארבעה גיגהבייט. האחסנה מתבצעת על גבי זיכרון הבזק (פלאש) סטטי, על גבי כונן קשיח זעיר - או על ידי שילוב של השנים – כונן מובנה, ובצדו חריץ לכרטיסי זיכרון.

 

נגני פלאש: קלים, קטנים ופשוטים שהם זולים יותר ברוב המקרים, נפחם נע בין שני גיגה ל-16. אלו נגנים שלעיתים קרובות מאפשרים זמן פעולה ארוך יותר, וטעינה בודדת יכולה להספיק לשעות רבות של נגינה - עד 50 שעות ויותר.


בגלל שהאחסון נעשה על בסיס SSD, אין לכונן חלקים נעים והוא עמיד יותר לטלטולים ומכות – מתאים גם לספורטאים.

 

יתרונות: פשטות ועלות, זמן פעולה ממושך, עמידות

חסרונות: נפח אחסנה קטן יותר משל נגני כונן קשיח

 

נגני כונן קשיח: בגלל שמדובר בחלקים נעים, רכיב האחסון גדול יותר וכולל מנוע, בקר וחוצץ זיכרון. מתוך כך – אלו נגנים גדולים יותר פיזית. מאידך, לעיצוב זה יש ערך מוסף בשל נפח האחסון הגדול במיוחד: בין 30 ל – 250 גיגה. מתאים יותר לבעלי ספריית מוזיקה גדולה מאוד, שרוצים לקחת את כולה איתם.

לנגני כונן קשיח יש תמיכה ביותר פורמטים, ויותר תוכנות, אפליקציות ותוספים שניתן להוריד ולהתקין עליהם.

 

זמן הסוללה של נגנים אלו נמוך יותר משל נגני הפלאש - עד 20 שעות לערך, והם גם יקרים יותר. החלקים הנעים בכונן גם הופכים אותו לרגיש יותר למכות וזעזועים.

 

יתרונות: נפח אחסון של עד 250 גיגה

חסרונות: זמן סוללה, מחיר, עמידות

 

כרטיסי זיכרון: אלו רכיבי זיכרון שהם ברוב המקרים תוספת משלימה ולא זיכרון אחסון עיקרי. משמשים כדי להרחיב את נפח האחסון של הנגן שבידיכם. לרוב מדובר בכרטיסי SD ודומיהם, ולא תמיד כלול הכרטיס באריזת הנגן, ועל כן תיאלצו לרכוש אותו בנפרד. חשוב לוודא שהכרטיס שבידיכם מתאים לנגן, ולנפח האחסנה ומהירות הפעולה המקסימליים שלו.

 

ממשק

בגלל שהם נועדו לפעולה פשוטה, בידי קהל רחב במיוחד ולאו דווקא אדם בעל מיומנויות טכנולוגיות גבוהות, לנגנים ממשק הפעלה פשוט למדי. בדרך כלל יהיה להם כפתור ניווט מרכזי, בעוד רוב אפשרויות ההפעלה ייוצגו על ידי כפתורים דיגיטליים בתצוגת הנגן.

 

עוד בנושא: קטן עם תופסן: הדור ה-2 של נגני Sansa Clip

 

עוד תפיסת עיצוב הרווחת כיום בקרב היצרנים הוא כפתור הגלילה. מה שהחל על ידי אפל כמשטח עגול באייפוד, ומשטח מאורך בנגני קריאייטיב ו- iriver הוא כיום מנת חלקם של נגנים רבים – כמעט כולם נגני כונן קשיח שהם גדולים יותר פיזית (בנגן זעיר אין מקום למשטחי גלילה).

בנגנים מודרניים ניתן לכוון את רגישדות המשטח, מהירות הגלילה ואף את תפקידי חלק מהכפתורים.

 

ככלל, המגמה היא לכיוון מינימום כפתורים פיזיים, למעט רכיב שליטה עיקרי (משטח / כפתור בעיצוב ג'ויסטיק), כפתור הדלקה ולחצן נעילת כפתורים - כדי שהנגן לא יתחיל לפעול באקראי.

 

תצוגה

מסכי הנגנים משתנים בהתאם לגודל הנגן, ויכולים לנוע בין גודל של מדבקת-מחיר ממוצעת, לגודלו של הנגן כולו (2.5 אינץ' בממוצע, ועד למסך 3.5 אינץ' בנגנים מסוימים). רוב המסכים הם מסכי LED צבעוניים, או OLED שהם חסכוניים יותר ועשירים יותר בגווניהם.

 

גם מסכי המגע בהם מצויידים רבים מהסלולריים לא נעדרים מקטגוריית הנגים – ויש לא מעט נגנים בשוק הישראלי שלהם מסך מגע.

 

מסכים אלו הם אליה וקוץ בה: בגלל גודלם הזעיר של המכשירים, מסך בגודל שני אינץ' וקצת עשוי להיות קטן מדי עבור האצבע הממוצעת. לכן, חברות כמו iAudio מחברות עטי חרט קטנים לסדרת נגני המגע שלהן.

 

גם האייפוד טאץ', נגן המוזיקה הפופולרי של אפל, כולל מסך שכזה – בעל יכולת רב מגע, אבל הוא גדול יותר מנגן ממוצע, ומחירו כפול.

 

לנגנים מסויימים אין מסך כלל. אלו נגנים שהם פשוטים במיוחד ונועדו בעיקר לספורטאים, שאין להם קשב לתפעל מסכים ואפשרויות.

 

בהתאמה, רבים מנגנים אלה פועלים בשיטת השאפל (Shuffle), כלומר – מנגנים אקראים שירים שהטענתם, עם אפשרות לעבור לשיר הבא או לשיר אחר באופן אקראי.

 

איכות שמע

ישנם מספר גורמים שמשפיעים על איכות השמע בנגן. חלקם חיצוניים – כמו תצורת האקולייזר, איכות הקובץ וסוג האוזניות. אולם ישנם גורמים מבניים שהם חשובים ומשפיעים, ומהווים שיקול משמעותי למי שאוזנו רגישה לאיכות.

 

קצב דגימה. נמדד בקילו-ביטים בשניה – כלומר, כמה מידע-צליל נקרא כל שניה מהקובץ. ככל שהדגימה כוללת יותר מידע, כך יהיה הצליל עשיר יותר – ברמת הקובץ.

 

לקובץ mp3 ממוצע יש 128 קילוביט לשניה, וזהו גם קצב הדגימה המינימלי של נגנים כיום. רצוי לבחור בנגן בעל קצב דגימה גבוהה יותר – 256 או 320 קילוביט לשניה ויותר. הטוב ביותר הוא נגן בעל יכולת דגימה משתנה. תכונה זו, הנקראת VBR, תאפשר לו לקרוא כל קובץ בהתאם לאיכותו ואף לתקן אותה כדי להשמיע כל שיר באיכות אופטימלית בהתאם למבנהו.

 

ווליום. נמדד במילי-ואט. ככל שהעוצמה תעלה, כך יידרש יותר כוח מן הסוללה. הווליום הנפוץ בשוק נע בין 15 ל- 30 מילי-ואט, אולם אוזניות איכותיות, המבודדות את הצליל מרעשי הסביבה, יכולות לגרום גם לנגן קטן וחלש להישמע חזק מאוד.

 

מפענחי סטריאו. אלו הם מעבדים זעירים אשר מעשירים את הצליל, מפצלים ומאזנים אותו כדי לקבל אפקט של צליל היקפי. ישנן מספר חברות המפתחות מעבדים שכאלה, כשהמפורסמות הן Dolby ו-SRS . מפענחי הסטריאו יהיו לרוב פונקציה לבחירה ולא תפקוד קבוע של הנגן.

  

תמיכה בקבצים

קבצי מוזיקה מגיעים במגוון של פורמטים אשר נבדלים ביניהם באיכותם, ברמת ובשיטת הדחיסה שלהם, וביכולתם להציג מידע נוסף ולהיקרא על ידי נגנים שונים. ישנם קבצי שמע אשר כוללים גם תיוג ID3 - תיוג של מילות השיר, מידע אודות האלבום ואף את תמונתו. רוב הנגנים הנמכרים כיום תומכים בתיוג זה.

 

התמיכה בקבצים חשובה גם למי שמעוניין להוריד שירים מחנויות מקוונות שונות. לא כל חנות מציגה למכירה כל שיר בכל פורמט ובכל איכות, ולכן תמיכה של הנגן במבחר פורמטים תרחיב את אפשרויות ההורדה שלכם.

 

ככל שהקובץ פחות דחוס, כך תהיה איכותו טובה יותר, אך גם נפחו יהיה יותר גדול.

 

עוד בנושא: Iriver E30 2GB - נגן קטן


הפורמטים הנפוצים הם mp3, wma, wav - אשר מציגים יחס דחיסה דומה. פורמטים אחרים הקיימים בשוק הם aac ו- aiff אשר נמצאים בעיקר בשימוש אצל אפל.

 

פורמט איכותי במיוחד הוא פורמט flac, בו הדחיסה היא נמוכה, ועל כן יושמע הקובץ באיכות שקרובה לאיכות ההקלטה המקורית.

 

בנוסף, רוב הנגנים בעלי המסך תומכים כיום גם בתצוגת סרטוני וידאו בפורמטים שונים, כגון mpeg4, Xvid ו-Divx.

 

עברית

עוד סוגייה חשובה היא העברית. כיום תומכים רוב הנגנים בישראל בעברית  - מי בצורה מובנית, ומי על ידי הורדת עדכון מאתר היצרן. אם אתם מעדיפים שלא להסתבך עם עדכונים, דאגו לבדוק את נושא העברית מראש, ובקשו לראות בחנות תצוגה עברית תקינה עוד בטרם רכישת המכשיר.

אפשרויות נוספות

קישוריות. ישנם נגנים מתקדמים - בעיקר נגני פרימיום כמו האייפוד טאצ' ומתחריו, אשר מאפשרים תקשורת wifi וחיבור לאינטרנט. המטרה היא לאפשר לכם גישה לחנויות מקוונות. עוד אפשרות שקיימת בחלק מהנגנים היא תקשורת בלוטות' - לחיבור הן עם מחשבים ניידים להעברת קבצים, והן עם אוזניות אלחוטיות.


רדיו. כמעט לכל נגן מוזיקה יש גם אפשרות קליטת שידורי FM, ושמירת תחנות. זהו תפקוד משני שהוזנח על ידי היצרנים - דבר שמתבטא באיכות קליטה נמוכה. לעיתים משמשות האוזניות עצמן בתור אנטנה.

 

הקלטה. לנגנים רבים יש מיקרופון מובנה אשר מאפשר הקלטת שמע ותפקוד כטייפ מנהלים. גם כאן מדובר בתפקוד שהוזנח - המיקרופונים אינם רגישים במיוחד ואיכות ההקלטה נמוכה למדי.

 

מצד שני, לטווחים קצרים מאוד יכול הנגן שלכם להיות כלי שימושי - לדוגמה, במקרה של סטודנט המניח את הנגן שלו על שולחן המרצה כדי להקליט את השיעור.

 

אצא לי השוקה, נגן קטן אקנה לי

השוק הישראלי עמוס בנגנים. ניתן לאפיין אותם לפי מספר קטגוריות, הנבדלות זו מזו במבנן, קהל היעד שלהן ובמחירן.

 

פרימיום. אלו נגני המוזיקה הטובים והמתקדמים ביותר הנמכרים בישראל. הם מתאפיינים בממשק נוח ועשיר באפשרויות, תמיכה בקבצים רבים, קצב דגימה משתנה ואיכות השמעה מעולה. כולם מבוססים על כונן קשיח ולא על פלאש, ונפח האחסון שלהם מגיע למעל מאתיים גיגה.

 

חסרונותיהם הבולטים הם תג מחיר של עד אלפיים שקלים ויותר, גודל פיזי מורגש שאינו מתאים לספורטאים ולמי שמבכר ניידות על אפשרויות נגינה, ועמידות נמוכה למכות ופגיעות. מוצרים לדוגמה: Apple iPod Touch 3rd Gen, Creative Zen XFI , iAudio S9

 

נגני כונן קשיח סטנדרטיים. אלו הם נגני 8-32 גיגה, אשר מחירם נע בין 500 ל- 850 שקלים, ומאזנים בין נפח אחסון ואפשרויות פעולה. מתאימים למשתמשים רבים, בהיותם קטנים וניידים יותר מנגני פרימיום גדולים. הם מתאימים למשתמשים שרוצים לקחת את כל הספריה איתם. דוגמאות: Sandisk Sansa View,  Iriver Spinn U30 ,  iAudio D2

 

נגני פלאש סטנדרטיים. אלו הם נגני 2-8 גיגה, אשר מחירם נע בין 200 ל - 500 שקלים. נגנים אלו מתאפיינים בממשקי הפעלה פשוטים במיוחד, גודל פיזי זעיר.

 

הנגנים הללו מתאימים למשתמש הממוצע, שכן גודלם עושה אותם נוחים לנשיאה בכל פעילות, כולל ספורט, נסיעות ועוד - ומחירם זול יחסית. נגנים אלו מומלצים גם עבור ילדים. מוצרים לדוגמה: Apple iPod Shuffle 3rd Gen, Sandisk Sansa Clip, Creative Zen Stone Plus

 

נגני-מדבקה. בגלל שטכנולוגיות כמו פלאש כל כך זולות ונוחות, ישנן חברות, ישראליות ואחרות, שהזמינו נגנים מפסי ייצור במזרח - מיתגו אותם ומוכרות אותם כמוצרי מקור (מכאן השם "מדבקה" - אלו נגנים זהים, פשוט בעלי תווית-שם שונה). נגנים אלו מאפיינים באיכות הרכבה נמוכה ומחיר זול מאוד.

 

על אף האיכות הירודה יחסית למתחרים כבדים כמו קריאייטיב, אפל, iAudio ואחרות - אין לשלול אוטומטית אפשרות לרכוש נגן שכזה. מי שצריך רק נגינת מוזיקה ותו לא מהנגן שלו, אזנו אינה רגישה לאיכויות מיוחדות ומעדיף לחסוך מאות שקלים - יוכל לבחור דווקא בנגן שכזה. 
 

עוד בנושא: Cowon S9 - נגן מדיה חזק

 

נגני מדיה ניידים - PMP. זוהי קטגוריית נגנים נפרדת המיועדת לחובבי סרטים. היא מתאפיינת במסכים גדולים (מעל ארבעה אינץ'), נפח אחסון גדול במיוחד ותמיכה במגוון עשיר מאוד של פורמטים. ועדיין, מדובר במסך קטן מאוד, יחסית – ובמוצר שמחירו יקר משמעותית משל נגן מוזיקה פשוט.

 

איך בוחרים נגן מוזיקה? ארבעה שיקולים

לפי הניידות. מחפשים נגן שיהיה קטן ולא מורגש, ולא יפריע לכם גם בפעילויות ספורט? על אף יכולותיהם ונפחם - נגני כונן קשיח אינם מתאימים עבורכם. עדיף שתבחרו בנגנים זעירים ופשוטים, או אף נגני שאפל.

לפי הנפח. מי שצריך את כל אוסף המוזיקה שלו איתו, וגודל האוסף עובר את המאה גיגה, יעדיף לבחור בנגני כונן קשיח גדולים. חשוב לזכור שעל אף שקיימים בשוק דגמים מתקדמים ומתוחכמים מאוד, עדיף במקרים רבים לבחור בנגן בן שנה - שנתיים, בעל נפח גדול. החיסכון הוא של מאות שקלים, והנגן יעשה את העבודה. 

לפי המבנה. ישנם נגנים זעירים במיוחד - אייפוד נאנו ודומיו, אשר לא יהיו נוחים למי שאצבעותיו גדולות מהממוצע. למי שמצא את הנגן שמצא חן בעיניו באתרי השוואת מחירים מומלץ פשוט לסור לחנות הקרובה ולנסות להשתמש בו. חבל להזמין ברשת נגן שלא יתאים למבנה ידיכם.  

לפי שיקולים מעשיים. היות ונגני מוזיקה יושבים בכיסכם ולא חשופים לעיני כל, למעט מקרים בודדים - אנו ממליצים לבחור נגן מעשי, יעיל ונוח על פני נגן אלגנטי, מעוצב ומרהיב-עין. החיסכון יכול להגיע למאות שקלים ויותר, ומכם לא ייגרע דבר. הצרכן הנבון קונה את מה שמתאים לאופי השימוש שלו, ולאו דווקא מה שגאדג'ט ומגניב.  

 

לכל סקירות נגני המוזיקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגן מוזיקה. איזה מתאים לכם?
צילום: AFP
מומלצים