שתף קטע נבחר

הישראלים נהרו לסיני: "התרעות גם על טורקיה"

פיגועים? חטיפות? חומרי נפץ? הצחקתם אותם. אלפים עשו גם בפסח הזה את הדרך לחצי האי, ובין החופים, החולות והמחצלות לא הבינו על מה המהומה: "המים כחולים, החול - חול, השקט - שקט, והשוטרים בכל מקום". בצד המצרי מאשימים: "עיתוי האזהרות לא מקרי - הן נועדו לפגוע בתיירות שלנו"

הצפון עמוס לעייפה, גם את הדרום המטיילים פוקדים בהמוניהם, אבל כמדי שנה גם בפסח הזה יש קבוצה לא מבוטלת של ישראלים שלא מתרשמת יותר מדי מאזהרות המטה ללוחמה בטרור, ויורדת להעביר את ימי החג בחצי האי סיני. אם הפיגועים בהילטון טאבה ב-2004 הרתיעו את הישראלים לזמן מה, חמש שנים וחצי אחר כך נדמה שהפחד מתפוגג.

 

לפי נתוני רשות שדות התעופה, רק בימי החג צפויים לעבור השנה במעבר הגבול בין ישראל לסיני כ-50 עד 60 אלף איש. לרשות אין אמנם נתונים מסודרים על מספר הישראלים שפוקדים את המעבר - תוך ניפוי האזרחים הזרים, וגם לא על כיוון נסיעתם - מישראל לסיני או להפך, אך ברור שהפעילות השנה ערה לא פחות מבשנים עברו. בכל חודש אפריל של שנת 2007, לשם השוואה, עברו בגבול 105,270 נוסעים, ובשנת 2008 - 128,659. באפריל 2009 היו בגבול 108,368 מעברים.


ישראלים בחושה בסיני. "רק כאן יש שקט" (צילום: אביגיל אגוזי)

 

לפני נתוני רשות שדות התעופה, מאז יום ראשון שלפני החג, עברו במסוף הגבול יותר מ-5,000 איש בממוצע ליום. כך, למשל, ביום ראשון בשבוע שעבר נרשמו 5,300 מעברים, בליל הסדר כ-5,700, בשלישי 5,400 וברביעי 7,600 מעברים. לפי הערכת הרשות, כ-60 אחוז מהמעברים הם של אנשים העושים את דרכם מישראל לסיני, ו-40 האחוזים הנותרים - כאלה הנוסעים בכיוון ההפוך.

 

גורם ביטחוני בגבול אמר ל-ynet כי "אם נסתכל על הממוצע, יש איזו התאוששות השנה במספר המעברים, אך אסור לשכוח שהמעברים האלה כוללים גם את התיירות החד-יומית הנכנסת לישראל, שנספרת גם בדרך חזרה. אם בממוצע עוברים כ-2,000 איש לכיוון ישראל, וחוזרים 2,000, מה שנרשם אצלנו זה כאילו לסיני היו כניסות של 4,000 איש, ונוסיף לזה את הישראלים שעוברים לכמה שעות על מנת להמר".

 

לקחתם לנו את טורקיה, אז סיני

מאיה, ששבה מחופשת החג בסיני, לא מבינה על מה כל המהומה שמקים המטה ללוחמה בטרור. "המים כחולים, החול חול, השקט שקט. לא איכפת לי מה אומרים בגבול. סיני מפוצצת, אין חושות פנויות בראס א-שטן, ויש סיורים של שוטרים מצרים בערב. הם עוברים בכל המקומות", היא מספרת. "המטה ללוחמה בטרור יכול לחפש לו יעד חדש", היא מסכמת, ומוסיפה בהלצה: "ואם כל הנשק בדרך לעזה - מה כל-כך מסוכן בסיני?".

 

את רונן והילה תפסנו עם ילדיהם בני ה-8 וה-5, רגע לפני שהם עוברים את הגבול לסיני. הם סיפרו כי לפני שנים נהגו לרדת לחושות בחצי האי, אך בשנים האחרונות נמנעו מלעשות זאת על רקע האזהרות מפני פיגועים וחטיפות: "השנה החלטנו לחזור, כי בעצם מה זה משנה? האזהרות של המטה ללוחמה בטרור מכוונות כמעט לכל מקום בעולם". עושה רושם שגם ההתרעות מפני פיגועים שאינן מתממשות כבר כמה שנים, תורמות לרוגע - או לשאננות, אם תרצו.


ישראלים בסיני, פסח אשתקד. "יש התרעות גם בתאילנד" (צילום: חן ווקס)

 

"בשנה שעברה הייתה התרעה קונקרטית על סיני, והרבה חברים שלנו נסעו, ואמרו שהיה בטוח", מספרים בני הזוג. "הם אמרו אז שהמצרים עושים הכל כדי לתת תחושת ביטחון, כולל שמירה, פטרולים, ואפילו טנק שהוצב בכניסה לחוף". עם טיעון אחד שלהם, קשה להתווכח: "בשנה שעברה נסענו לקלאב בטורקיה, אבל השנה החלטנו לא לעשות את זה, כי גם שם יש אזהרות. כאן קרוב יותר לבית, וגם זול משמעותית מהמלונות בארץ בכלל ובאילת בפרט".

 

עדי, אודליה, תמיר, יולי וגונן הם קבוצת חברים לפני גיוס מהוד השרון. "החלטנו לנסוע לראס א-שטן, ההורים התנגדו בהתחלה, אבל הסברנו להם שנהיה עירניים ונתקשר בכל יום". גם אותם איומי הטרור לא מכניעים: "יש התרעות גם על תאילנד, אז מה - לא נוסעים? אנחנו מאמינים שמה שצריך לקרות יקרה. אנחנו אמורים לחזור ביום ראשון, ואם נראה שמשהו לא בסדר, נחזור מוקדם יותר".

 

המצרים: "ישראל רוצה לפגוע בנו"

ויש גם את הנוסעים המתמידים. מירב ממושב נחשון, זיהתה אותנו עוד מהפסח הקודם, ובאה להגיד שלום. "הגעתי לפני חצי שעה, וראיתי שיש כמה אוטובוסים. כיוון שאני עוברת את הגבול כמה פעמים בשנה, אני כבר מכירה את הסיפור, והחלטתי לחכות. אני נוסעת לבד, כי אני צריכה את השקט שלי שם". גם עליה, אל תאיימו בפיגועים: "תראו לי מקום בטוח. אין דבר כזה. אני אוהבת את סיני, זה המקום היחידי שבו אני יכולה לשבת - אני, הים והשקט - ולעשות מה שבא לי, בלי שאף אחד יכתיב או יפריע. ביום-יום אני עובדת קשה ותחת לחץ, סיני זה המקום שלי לנקות את הראש".

 

ואם הישראלים אדישים לאזהרות המטה ללוחמה בטרור, בצד המצרי קוצפים. "העיתוי של פרסום האזהרות, מטרתו אחת - לפגוע בעונת התיירות במצרים, ולנטוע תחושה של חוסר ביטחון על התיירים הישראלים והזרים שנמצאים בסיני", טוענים

שם. במקביל קורא שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, לישראלים לנפוש בישראל, אבל המכורים-באמת לחופי סיני לא ממש נענים לו. אף שלא מעטים מתרחקים מסיני על רקע התרעות, לא נרשמת במקביל עלייה משמעותית במספר הנופשים באילת.

 

"בחג הפסח העיר תמיד מלאה", אומר יוסי אני, מנכ"ל המצפה התת-ימי, אך גם הוא מסכים שככלל, לא מדובר באותו קהל יעד. "בעבר נעשו ניסיונות שיווק כדי להתחרות בסיני אחרי פיגועים, והגענו למסקנה שאחוז גבוה של התיירות הישראלית שנוסעת לסיני לא תבוא לאילת בכל מקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שיה אגוזי
מסוף טאבה. "נתקשר להורים"
צילום: שיה אגוזי
צילום: יעל בר הלל, דובר צה"ל
הפיגוע בהילטון טאבה. "אין מקום בטוח"
צילום: יעל בר הלל, דובר צה"ל
מומלצים