שתף קטע נבחר

קרובי סא"ל קליין בעננים: "תוך שבועיים הוא כאן"

בת זוגו של יאיר קליין, שבית הדין האירופי דרש מרוסיה שלא להסגירו לקולומביה, מאמינה ש-3 שנות מאבק הגיעו לקצן: "הם מתים להיפטר ממנו, והוא חוזר הביתה, מקווה שלתמיד". בהזדמנות זו, היא וחבריו מתפנים לסגור חשבון עם המדינה: "ככה זורקים גיבור ישראל?"

הידיעה על הקריאה שהפנה לרוסיה בית הדין האירופי לזכויות אדם, שלא להסגיר לקולומביה את סא"ל במיל' יאיר קליין, תפסה את בת זוגו, מיכל בר, לא מוכנה. "לפני שעתיים הודיע לי עורך הדין הרוסי על הפסיקה", סיפרה אמש (יום ה') ל-ynet. "אני מבינה אנגלית טוב, אבל כשהוא אמר לי 'הריני לברך אותך' - לא הבנתי על מה הוא מדבר. כשנפל האסימון, פשוט התחלתי לגמגם מרוב התרגשות. אני מאושרת, ועדיין לא מעכלת את זה לחלוטין".

 

בר מספרת שמיד לאחר קבלת הבשורה, עדכנה את הקרובים לה בחדשות, ונשמעת אופטימית מתמיד. "ישר התחלתי לתקתק אס.אם.אסים לכל החברים, כולם כבר רוצים לחכות לו בשדה התעופה. שנתיים ושבעה חודשים אני נאבקת להחזיר אותו, ואני פשוט מחכה שזה ייגמר. עורך הדין הרוסי אמר ששחרורו וחזרתו ארצה יקחו כנראה בין שבוע לשבועיים. אני מאמינה שהם ישחררו אותו בהקדם האפשרי, לדעתי הם מתים להיפטר ממנו".


קליין ובר בימים יפים יותר. "לא יידע נפשו מרוב אושר" (צילום: טל שחר)

 

סא"ל במיל' קליין הורשע בקולומביה, שלא בפניו, כי אימן יחידות שלחמו בהוראת ברוני קרטל הסמים בעיר מדיין נגד כוחות הממשלה הקולומביאנית במהלך שנות ה-80' וה-90'. הוא נידון לעשר שנות מאסר, וב-2007 הפך למבוקש גם על-ידי האינטרפול. באוגוסט 2007 נעצר בנמל התעופה של מוסקבה על-ידי אנשי הסוכנות הרוסית ללוחמה בפשע המאורגן, ומאז הוא שוהה במעצר.

 

אתמול קרא בית הדין האירופי לזכויות אדם בשטרסבורג לרוסיה שלא להסגיר את קליין, בעקבות עתירתו של הקצין לשעבר נגד החלטת בית המשפט העליון במוסקבה לבצע את ההסגרה. בית הדין האירופי הוא שלוחה של מועצת אירופה, ואין לו קשר לאיחוד האירופי. אם רוסיה תתעלם מההחלטה, היא תידרש לתת הסברים ל-46 חברות המועצה, אולם אותן מדינות אינן יכולות להטיל עונשים עליה אם תפר את הפסיקה.

 

"אור הגויים האפיל על חשכת ישראל"

"אתמול בלילה עוד ישבתי וכתבתי מכתב לקונסוליה ולמפקד הכלא, ועכשיו הוא חוזר הביתה, אני מקווה שלתמיד", אמרה בת זוגו של קליין. "ליאיר תהיה חירות - מחר יודיעו לו את זה, ואני בטוחה שהוא לא יידע את נפשו מרוב אושר". היא סיפרה שהמאבק לשחרור קליין היה יומיומי: "לדאוג לו מרחוק, לדאוג שייכנס לו אוכל כראוי, שיהיו לו בגדים, שעורך דין יראה אותו על בסיס קבוע ויבדוק מה מצבו, שיקבל ויוכל לשלוח מכתבים - אלה רק חלק מהדברים שדאגתי להם, מול אוזניים ערלות".

 

לצד השמחה על מה שהיא תופשת כשחרור המיוחל, בר לא חסכה את שבטה ממי שלטענתה לא עשה די - המדינה. "זאת בושה וחרפה איך שהמדינה טיפלה בעניין שלו. שנתיים ושבעה חודשים אף אחד לא נוגע בעניינו. ככה זורקים אזרח שהוא גיבור ישראל? זה לעג לרש, מה שעשו ליאיר, על מה אתם מלמדים אותו לקח - על זה שהוא הרפתקן? יאיר היה תולה בכל שנה דגל על הגג. אני לא שמה יותר דגל, כי אני לא גאה במדינה שלנו. אם זה היה הפוך - יאיר היה נותן את הנשמה בשביל המדינה".


הפגנה לשחרורו של קליין ב- 2008 מול משרד החוץ (צילום ארכיון: גיל יוחנן)

 

יואל שרון, נכה צה"ל שהיה פקודו של קליין במלחמת יום כיפור, נמנה עם מובילי המאבק לשחרורו. אמש הוא חש שמחה, אבל זו מהולה בהרגשה שאפשר היה לחסוך את הפרשה. "אני חש התרגשות מאוד-מאוד-מאוד גדולה, וחושב שבפסיקת בית המשפט בשטרסבורג נאמרו הדברים שאמרנו במהלך השנים האחרונות, ושממשלת ישראל לצערי לא השכילה לומר - להסיק את המסקנות, ולנקוט עמדה חד-משמעית כלפי בית המשפט ברוסיה".

 

שרון אמר כי הוא חש בושה "על שאור הגויים מאפיל על החשכה שהתגלתה במערכת השלטון הישראלית". הוא מכוון את חציו למשרד החוץ: "הם התנהלו בצורה קטנונית. ממשלת ישראל לא יכולה להיות שופטת בימים שכאלה כלפי יאיר קליין. יש לו זכויות מאוד גדולות, אני ולפחות שישים אנשים במלחמת יום כיפור חבים לו את חייהם. לגבי מה שעשה או איך עשה - את זה צריך לגמור פה במדינה בינינו, ולכבס את הכביסה המלוכלכת בבית".

 

משרד החוץ: הטענות תמוהות

עורך דינו של יאיר קליין, עו"ד מרדכי ציבין, מצטרף גם הוא לטרוניות קרוביו של מרשו נגד המדינה. "במשך המאבק המשפטי, שהשתרע על פני רוסיה, מערב אירופה וישראל, מצאתי דלת פתוחה אצל הרמטכ"ל לשעבר אמנון ליפקין-שחק, האלוף במיל' גיורא איילנד, ותא"ל שמעון חפץ - מה שלא קיבלתי מגופים רשמיים במדינה, במיוחד לא מהמחלקה המשפטית של משרד החוץ ולא מנשיא המדינה, שחלקם אף קלקל".

 

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "מפעם לפעם אנו נתקלים בתגובות מצד קרובי משפחה של עצירים ישראלים בחו"ל, כאילו

המשרד לא פעל מספיק למענם. תגובות אלו מעוררות אצלנו תמיהה ואף מורת רוח, משום שכל מי שמכיר את הפרטים יודע כי אנשינו המסורים במשרד בירושלים ובשגרירויות בחו"ל, עושים הרבה מאוד - בעיקר מאחורי הקלעים - כדי שכל אזרח ישראלי יזכה לטיפול משפטי הוגן ותקין במקום מעצרו".

 

במשרד החוץ הדגישו כי הם פועלים תמיד בהתאם לאמנות הבינלאומיות שישראל חתומה עליהן, ובכפוף לכלל הנהוג במשפחת האומות, לפיו מדינה אינה מתערבת בהליכים משפטיים שמתקיימים בטריטוריה של רעותה. גורם במשרד אף ציין כי הוא אישית נכח במספר ישיבות שעסקו ברגישויות העצומות שמלוות את פרשת מעצרו של קליין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יאיר קליין. "הציל לפחות 60 איש"
צילום: טל שחר
מיכל בר. "דאגתי שיכניסו אוכל ובגדים"
צילום: טל שחר
עו"ד ציבין. "גם הנשיא לא עזר"
מומלצים