שתף קטע נבחר

מלך ירדן: צפון קוריאה במעמד טוב משל ישראל

בראיון שהעניק ל"וול סטריט ג'ורנל" ערב ביקורו בוושינגטון, מתח המלך עבדאללה ביקורת חריפה על מדיניות נתניהו והבהיר כי ילחץ על האמריקנים לכפות תנאים ולוח זמנים לשיחות השלום. הוא סיפר כי פעולותיה של ישראל בשנה האחרונה גרמו לו - "אחד האנשים האופטימיים באזור" - להיות סקפטי מאוד

ביקורת חריפה מהשכנה ממזרח: עבדאללה מלך ירדן תקף בצורה בוטה במיוחד את המדיניות של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בראיון שהעניק לעיתון "וול סטריט ג'ורנל" והבהיר כי במהלך ביקורו בוושינגטון בשבוע הבא ילחץ על הממשל האמריקני לכפות על ישראל את התנאים ולוח הזמנים לשיחות השלום עם הפלסטינים, על רקע החשש מסבב נוסף של אלימות באזור.

 

בראיון, שהתקיים בלשכתו של המלך בעמאן ופורסם אמש (יום ב'), עקץ עבדאללה את ישראל וטען שמעמדה בעולם של צפון קוריאה, המדינה הקומוניסטית המבודדת, טוב יותר. הוא סיפר כי הנמיך את ציפיותיו מראש הממשלה מאז שנפגש איתו לפני כשנה, זמן קצר לאחר שנתניהו נכנס לתפקיד. "הייתי מאוד אופטימי מהחזון שיש לו לגבי שלום בין הישראלים לפלסטינים ובין הישראלים לערבים, אבל אני מוכרח להגיד שב-12 החודשים האחרונים, כל מה שראיתי בשטח גרם לי להיות מאוד סקפטי - ואני מאמין שאני אחד האנשים האופטימיים ביותר שתוכל למצוא בחלק הזה של העולם".

 

עבדאללה מתח ביקורת על הבנייה במזרח ירושלים ואמר כי מהלכיו של נתניהו בזירה זאת גרמו ליחסים

בין ירושלים לעמאן להידרדר לשפל הנמוך ביותר מאז החתימה על הסכם השלום בשנת 1994.

 

"האמון הפוליטי הלך", הבהיר המלך, "מבחינה כלכלית, מצבנו במסחר ובקדמה היה יותר טוב לפני שאבי חתם על הסכם השלום. ברור שהייתה תקופה טובה של מערכת יחסים נהדרת בין אבי לבין ראש הממשלה יצחק רבין, אבל זה הידרדר באופן עקבי מאז".

 

לדבריו, הוא ומנהיגים ערבים מתונים אחרים מטילים ספק בכך שנתניהו מסוגל לעשות את הוויתורים הדרושים להקמת למדינה פלסטינית עצמאית - ולכן דרושה התערבות של אובמה בנושא. עבדאללה ייצא ביום שבת לוושינגטון כדי להשתתף בוועידה לביטחון גרעיני של הנשיא אובמה, וגורמים בירדן אומרים שהשניים צפויים להיפגש במהלך השבוע הבא.

 

"סוריה מתוסכלת מישראל" 

כשנשאל על המסר שלו לישראלים, השיב עבדאללה: "אני חושב שהעתיד לטווח ארוך של ישראל נמצא בסכנה, אלא אם כן נפתור את הבעיות. 57 מדינות בעולם, כשליש מהאו"ם, לא מכירות בישראל. באופן מסוים, אני חושב שלצפון קוריאה יש יחסים בינלאומיים יותר טובים מלישראל".

 

את הטענה שלפיה ירדן צריכה לקבל אליה את הפלסטינים הוא הדף. "זה יגרום לאי-יציבות אדירה. אם הישראלים רוצים לדחוף את הפלסטינים לירדן, אני לא חושב שזה הגיוני ואיך הקהילה הבינלאומית תקבל זאת, מכיוון שזה יוביל להגירה המונית של 1.8 מיליון פלסטינים מבתיהם לירדן, לבנון וסוריה, וזה יגרום ליותר אי-יציבות בגבולות שלהן. אבל גם זה לא פותר את הבעיה לטווח ארוך, מפני שהאוכלוסיה הערבית-הישראלית בישראל, תוך שמונה עד עשר שנים, תהיה חמישים אחוז מכלל האוכלוסיה".

 

עבדאללה התייחס גם לשיפור ביחסים בין עמאן לדמשק, ואמר כי לדעתו הנשיא אסד מעוניין בשיחות שלום

עם ישראל. "הם מוכנים לדבר, אבל אני חושב שכולם מנסים להבין את הממשלה בישראל. הרטוריקה חיובית, אבל הפעולות בשטח מראות לנו משהו שונה לחלוטין, כך שיש תסכול בסוריה כלפי ישראל".

 

גורם בישראל דחה את טענותיו של עבדאללה כלפי נתניהו ואמר כי ראש הממשלה נקט בצעדים חסרי תקדים למען השלם מאז שנכנס לתפקידו. "להתעלם מזה ולומר שהממשלה לא עשתה דבר, זה פשוט לא נכון", אמר. הוא הבהיר כי ישראל רואה את יחסיה עם ירדן כ"בסיס לשלום וביטחון באזור. אנחנו מעוניינים ביחסים חיוביים עם ירדן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היחסים בשפל. עבדאללה
צילום: AFP
איכזב את המלך הירדני. נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים