שתף קטע נבחר

בג"ץ: בית יעקב בעמנואל ביזה את בית המשפט

שופטי בית המשפט העליון קבעו כי השבתת בית הספר "בית יעקב" בעמנואל בשל ביטול ההפרדה בין התלמידות האשכנזיות והספרדיות - משמעותה ביזוי פסק הדין שניתן נגד האפליה. הקנס: 5,000 שקל עבור כל יום שבו התלמידות לא יחזרו ללמוד

בג"ץ קבע בצהריים (יום ד') כי מרכז החינוך העצמאי, האחראי על הפעלת בתי הספר החרדיים, ביזה את בית המשפט בכך שלא הכריח את התלמידות האשכנזיות בבית הספר "בית יעקב" בעמנואל להגיע ללימודים - ובכך "נתן יד לסיכול בפועל של ההוראה שניתנה להסיר כל סממן של תופעת האפליה אשר רווחה בבית הספר".

 

על-פי החלטת בית המשפט, מרכז החינוך העצמאי ישלם 5,000 שקל בעבור כל יום שבו ימשיך להימנע מלבצע את פסק הדין.

 

כמו כן קבעו השופטים, אדמונד לוי, עדנה ארבל וחנן מלצר, כי כל הורה של התלמידות האשכנזיות ("המגמה החסידית")שחדלו מלהתייצב ללימודיהן בבית הספר לאחר פסק הדין מוזמן לדיון בסוף אפריל - שם יידרשו להסביר את מעשיהם וייתכן שיואשמו בביזיון בית המשפט - מהלך שעלול להוביל למאסר או קנס. כן יידרשו ההורים להסביר היכן למדו בנותיהם מאז ההשבתה.

 

גם חלק מצוות המורות בבית הספר נדרשו להגיע לדיון. כל אחת מהן תצטרך "להצהיר על שעות הימצאותה המדויקות בבית הספר, וכן להבהיר האם היא נפגשת, או נותנת שיעורים כלשהם לתלמידות שחדלו מלהופיע לבית הספר לאחר פסק הדין ואם כן באיזו מסגרת, היכן בדיוק ומתי".

 

השופטים הבהירו כי אין בקנס ובזימונים כדי למצות את הצעדים העלולים להינקט נגד המפרים של פסק-הדין – "עניינים שיידונו בהמשך, אלא אם כן ההפרות תפסקנה".

  

שביתה נגד בג"ץ

לאחר החלטת בית המשפט לבטל את כל סממני האפליה בבית הספר החליטו הורי התלמידות האשכנזיות להשבית את הלימודים. פקחי המשרד שהגיעו לבית הספר גילו שההפרדה הפיזית בוטלה, אך רק התלמידות ממוצא ספרדי הגיעו ללימודים. את העתירה לבג"ץ הגישו כבר לפני חודשים נציגי התלמידות המזרחיות.

 

ההחלטה הראשונה נגד בית הספר התקבלה כבר לפני כשמונה חודשים, אז הורה בג"ץ למשרד החינוך "לנקוט בכל האמצעים החוקיים לתיקון המצב, לרבות שלילת רישיונו של בית הספר ועצירת תקצובו".

 

עוד כתבו השופטים אז כי "מדיניות של 'הפרדה שוויונית' לא תוכל לחפות על האפליה הפסולה במקום שבו היא מתקיימת. בהתנהלות בית יעקב לא היה אלא לשרת תכלית פסולה, שהיא סגירת דלתות המגמה החסידית בפני תלמידות בנות העדה הספרדית אך משום מוצאן".

 

ד"ר אביעד הכהן, המייצג את העותרים בעתירה, אמר בתגובה להחלטה: "זהו רגע עצוב מאוד למערכת החינוך

בכלל, ולמערכת חינוך האמונה על מצוות התורה בפרט, רגע שבו נאלץ בית משפט לכפות באמצעות צו את הפסקת האפליה העדתית המכוערת והבזויה במסגרת חינוכית".

 

לדברי הכהן, "יישומה המעשי של החלטת בג"ץ הוא מבחן חשוב ביותר לשלטון החוק במדינת ישראל. יש לקוות שהורי התלמידות ומחנכיהן, וכל שאר המעורבים באפליה הפסולה יתעשתו, והתלמידות האשכנזיות ישובו ללמוד עם חברותיהן, כפי שנהגו בעבר, וכמתחייב הן מערכים אנושיים, יהודיים ודמוקרטיים, והן מכוח החוק והחובה לכבד פסקי דין".  

 

יואב ללום, יו"ר עמותת נוער כהלכה למאבק באפליה העדתית במוסדות החינוך החרדים, אמר אחר הצהריים בתגובה ל-ynet: "חבל מאוד שאנשים שקוראים לעצמם חרדים צריכים לקבל מוסר ודרך ארץ מבג"ץ. הגיע הזמן שהמנהיגות החרדית והמנהיגות של הציבור הספרדי יתנו את קולם בנושא כאוב זה הפוגע בנפש בנותינו שכל חטאן הוא העדה של הוריהן".

 

בהכנת הידיעה השתתף קובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספרדיות לחוד, אשכנזיות לחוד
צילום: דודי ועקנין
מומלצים