שתף קטע נבחר

ה-iPad: גיהנום לפלאש, גן עדן ל-HTML חמש

מחשב הלוח החדש iPad, הוא שיא חדש ב"מלחמה הקרה" בין אפל הורתו, ובין אדובי, יצרנית תקן הפלאש לאנימציה ומשחקים הכה נפוץ ברשת. מה האינטרס האמיתי של אפל?

בסוף השבוע האחרון הושק מכשיר ה-IPad המדובר של אפל. המחשב, שמהווה בעצם גירסה גדולה יותר של מכשירי האייפון וה-iPod הוותיקים, ואמור להציע חוויית שימוש מהנה יותר בזכות המסך הגדול שלו במיוחד בעת גלישה באינטרנט.

 

לכאורה נראה כי מדובר בגאדג'ט המושלם אשר יכול אפילו להחליף את המחשב המסורתי או לפחות את המחשב הנייד - אך אחד החסרונות המרכזיים שלו הוא היעדרה הבולט של אפליקציית הפלאש הנפוצה.

 

המלחמה הקרה בין אפל ואדובי, מפתחת הפלאש לא התחילה אתמול. כבר מההכרזה הראשונית על המכשיר האייפון לפני שלוש שנים בלטה העובדה שפלאש אינו חלק אינטגרלי מהמכשיר.

 

פלאש זוללת

גם הצהרות פומביות של אדובי על כך שהיא מוכנה לשתף פעולה עם אפל על מנת להתאים גירסה של פלאש לאייפון לא זכו להתייחסות רצינית מצד אפל. זו האחרונה, הסתפקה בהכרזה שאפליקציית הפלאש זוללת משאבים ולכן תהרוס את חווית המשתמש.

 

ייתכן ולטענות אלה קיים בסיס מסויים והן נכונות, אך לאפל נגמרו התירוצים לאחר ההכרזה על מכשיר ה-iPad, אשר לו חומרה חזקה יותר מהחומרה של האייפון ויתר קודמיו, ואמור להריץ אפליקציות מורכבות המותאמות לגודל המסך של המכשיר. לא מן הנמנע שניתן היה להריץ עליו גם אפליקציות פלאש ללא בעיה.

 

מכיוון שרכיב הפלאש מוטמע ברוב אתרי האינטרנט הגדולים, ואף הפך לסטנדרט בכל הנוגע להצגת וידאו ברשת, חווית הגלישה נפגעת מאד בגלל המחסור בפלאש, הרבה יותר מאשר הייתה נפגעת אם פלאש כן היה מוטמע ב-iPad, והיה רץ באיטיות מסויימת.

 

עובד של אדובי אף הגדיל לעשות ופרסם תמונות מסך, המראות כיצד אתרים גדולים ברשת נראים על צג ה-IPad ללא תמיכה בפלאש.

 

פלאש פוגע לאפל במודל העסקי

למרות שאפל לא מודה בכך באופן פומבי, האינטרס שלה ברור במקרה זה: שימוש באפליקציה צד שלישית סגורה כגון פלאש יכולה לפגוע קשות במודל העסקי המבריק אשר אפל פיתחה - המבוסס ברובו על חנות האפליקציות המצליחה שלה, האפסטור.

 

ביום שאפל תאפשר שימוש באפליציות פלאש דרך הדפדפן של המכשיר, רוב מפתחי המשחקים יתחילו לפתח אפליקציות פלאש מבוססות דפדפן כגון משחקים, דבר אשר יפגע קשות בכמות היישומים שיועלו לחנות.

 

עם התגברות התחרות מצד חברות אחרות שהחלו להשיק מוצרים מתחרים אשר מאפשרים הרצה של פלאש, כמו למשל האנדרואיד של גוגל, הבינה אפל שהיא צריכה לתת מענה בנושא, במיוחד עם התפתחות עידן הוידאו באינטרנט והצלחתם של אתרים כגון YouTube ו-Hulu. למזלה של אפל בתקופה האחרונה החלה התפתחות בגזרה אחרת, גזרת הדפדפנים אשר אפל החליטה לתפוס טרמפ עליה והיא  HTML 5.

 

HTML חמש - שפה לרשת שתיים

בשנים האחרונות עם התפתחות עידן הווב.2.0, חברות רבות החלו בתהליך של העברת תוכנות מקומיות רגילות לעולם האינטרנט. למשל, ראו איך ג'ימייל מחליף את תיבת הדואר באאוטלוק. גם הטרנד האחרון של מעבר לסביבת עננים מבוזרת תורמת לא מעט להצלחת כל אותם שירותי אונליין.

 

הבעיה העיקרית העומדת מול אותם שירותים היא בעצם אותה שפת רשת ותיקה, HTML, אשר נמצאת איתנו מתחילת עידן ה-www בצורה אותו אנו מכירים ומבוססת על סטנדרטי תקינה המנוהלים ע"י הארגון W3C .

 

הבעיה הגדולה של HTML היא שהשפה לא תמיד יכולה לתת מענה לצרכים הגוברים ולהתקדמות המהירה של הרשת. חברות רבות הפנימו שעל מנת להצליח באינטרנט צריך להיות חדשניים וייחודים, ולרוב הראשון שמראה נוכחות הוא זה שזוכה בהכרה והבצלחה.

 

יישומים כמו אלה שצויינו קודם, חייבים להיות מהירים ויעילים על מנת שיצליחו ולא תמיד הסטנדרטים של השפה מאפשרים לבצע את דרישות המפתחים ולכן בשנים האחרונות צצו לא מעט תוספות המרחיבות את הסטנדרטים ומאפשרים חווית גלישה טובה יותר.

 

ומה עושה מיקרוסופט?

הגדילה לעשות מיקרוסופט שהחליטה לבצע שינויים בסטדנרטי התקינה ושילבה בדפדפן האינטרנט אקספלורר שלה תמיכה בתגיות קוד מיוחדות, אשר עבדו רק בסביבת העבודה של האקספלורר וקיוותה כי בעתיד אותם שינויים יהפכו לסטנדרט תקינה רשמי, בעיקר בגלל השליטה המוחלטת שלה בשוק הדפדפנים.

 

אך השוק לא התפתח בצורה שמיקרוסופט חשבה והיא החלה לאבד את השליטה בתחום בעקבות חדירה מאסיבית של דפדפנים חדשים, אשר היו מהירים,מעודכנים וקלים יותר אשר חלקם היו מבוססים גם על קוד פתוח כגון פיירפוקס, כרום, אופרה ועוד.

 

גם הכניסה של מכשירי כף היד עם הדפדפנים המובנים שבהם תרמו לכך. מהלך זה גרם לכל אותם אתרים אשר החליטו ליישר קו עם הדרך של מיקרוסופט להשקיע משאבים רבים בשינוי הקוד ולהתאימו לסטנדרטי התקינה הרשמיים על מנת לאפשר גישה לאותם אתרים גם דרך דפדפנים אחרים.

 

מיקרוסופט החלה להבין שהדרך בה היא נקטה הייתה שגוייה וכי עליה לתקן את המצב במהירות, ולכן בגרסאות החדשות של דפדפן האקספלורר החליטה ליישר בנושא ולהחמיר בנושא התקינה.

 

אך עדיין הבעיה נשארה בעינה. כיצד מתמודדים מול הדרישות החדשות ומעבירים לגולש חווית גלישה טובה?


 

חברת מקרומדיה זיהתה את הבעיה מזמן וזאת הייתה אחת הסיבות להשקת מוצר הפלאש, שהפך לבסוף למעין סטנדרט בעולם הדפדפנים. לא פלא שחברת אדובי רכשה לפני מספר שנים את מקרומדיה והחלה בשיווק מסיבי של הפלאש. גם מיקרוסופט לא נשארה מאחור ושחררה את האפליקציה המתחרה – Silverlight אשר לא ממש צברה תאוצה ומיושמת בעיקר באתרים השונים של החברה עצמה.

.

הכל היה שקט ורגוע עד לרגע בו הוצג האייפון. אפל גרמה לנו להבין שוב את חשיבות התקינה והתמיכה בסטנדרטים אחידים והחליטה לקדם במרץ את התקן החדש HTML 5.

תקן זה הוא ההתפתחות הנדרשת של ה HTML הישן והטוב. הגרסה החדשה מוסיפה אפשרויות חדשות עבור יישומי Rich Internet Applications ומבטלת את הצורך בהתקנת תוספים שונים כמו פלאש וסילברלייט.


אז נכון שהמאבק של אפל בפלאש נובע ממניעים מסחריים ולא ממש מהתחשבות במשתמשים אך נראה כי הכניסה של אפל לשוק עם מכשירים אשר מוגדרים מראש כתואמי HTML 5 הצליחה לקדם את הנושא. אפל דאגה גם לפרסם רשימת אתרים גדולים אשר מותאמים לגלישה דרך ה- iPad, כגון האתר של CNN והניו יורק טיימס.

 

לפי המהלכים האחרונים נראה שתקן ה- HTML 5 קיבל דחיפה מאד משמעותית ובמידה ומכשיר האייפד יצבור פופלאריות בקרב הקהל, אתרים רבים יבינו כי אין להם ברירה ועליהם להתאים את האתר שלהם לתקן אחרת חווית הגלישה של באותם אתרים תפגע.

 

האם לאדובי יש סיבה לפחד?

למרות שחברת אדובי הכריזה לא פעם שהיא בעד HTML 5 זה לא סוד שאותו תקן ייפגע קשות בפלאש, אשר מספק לה הכנסות רבות ממכירת רשיונות תוכנה לפיתוח בסביבה זאת. אך לאדובי אין סיבה לחשוש יותר מדי כרגע.

 

נכון לעכשיו HTML 5 נמצא בשלבי פיתוח מתקדמים ועדיין אינו יציב. רבים מהדפדפנים עדיין לא תומכים בתקן בצורה מושלמת ורוב הגולשים עדיין משתמשים בגרסאות ישנות של הדפדפנים השונים כגון האקספלורר 6 שלא מזהים את השפה בכלל.

 

צריך לזכור כי פלאש היא פלטפורמה וותיקה וחזקה אשר מציגה יכולות ש HTML 5 לא תומך בהן כרגע וייקח זמן עד שהיכולות ישתוו. בנוסף, אדובי זוכה לגב של גוגל והוכחה לכך ניתן לראות בכוונתה של אימפריית החיפוש לשלב את הפלאש באופן אינטגרלי בדפדפן כרום.

 

אך גוגל לא מתעלמת מהיכולות שפורמט HTML 5 מציע. הדגמה שפרסמה החברה מראה כיצד ניתן לשחק במשחק Quake 2 ישירות בתוך הדפדפן בעזרת HTML 5 ללא שימוש בתוסף חיצוני ולמרות שהדבר פורסם באחד באפריל המהנדסים בגוגל טוענים כי מדובר בדבר אמיתי לחלוטין.

 
תקן ה HTML 5 הוא עובדה קיימת והשאלה אינה אם ישלוט בתחום אלא מתי. כפי שזה נראה כרגע, יקח לתהליך זה עוד לא מעט זמן.

 

 

מתוך בלוג "המומחה"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירה חדשה למלחמות הפורמטים. אייפד
צילום: AP
מומלצים