שתף קטע נבחר

כך אושר הולילנד: "מתנגדים נעלמו, כמו במאפיה"

את הסירחון שאפף את פרויקט הולילנד, אומרים ל-ynet אנשים שהיו מעורבים בהליך אישורו, אפשר היה להריח כבר ב-99'. "אולמרט הגיע לוועדה - דבר די נדיר, ודיבר באופן נחרץ וכוחני". הם מספרים על ועדות נסתרות ומתנגדים שהחליפו צד - וקנו וילות במיליונים. "היה ברור שכולם נרתמים, גם שרים"

מתחם הולילנד, העומד במוקד חשדות חמורים לשחיתות, מכעיס את תושבי ירושלים זה שנים, ואפילו בבית המשפט זכה השבוע לכינוי "מפלצת נדל"ן כעורה". מבדיקת תהליך מתן אישורי הבנייה לפרויקט, ובו הבניין בן 32 הקומות, עולים ממצאים מדאיגים. גורמים שהיו מעורבים בהליך תיארו בפני ynet הליכים כוחניים ומפוקפקים שמקורם בדרגים הגבוהים ביותר: "זה היה כמו מאפיה", אמר אחד מהם.

 

פרשת הולילנד - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

החל בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בירושלים, דרך מועצת העיר וכלה בוועדה המחוזית, השייכת למשרד הפנים, סיפרו ל-ynet מעורבים בפרשה על הליכים בעייתיים ביותר. חלק מהאנשים הקשורים באישור "מפלצת הנדל"ן" חוששים להיחשף כעת, בעיצומה של חקירה משטרתית.


"זלגו אישורים קטנים שהביאו להגבהת הבניינים". הולילנד (צילום: שלומי כהן)

 

מתחם הולילנד קיבל אור ירוק מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה, בראשות אורי לופוליאנסקי, שכיהן מאוחר יותר כראש העיר. אחר כך עברה ההחלטה על היתרי הבנייה לוועדה המחוזית, ושם קיבלה אישור סופי בנובמבר 1999. על אף שהאישור התקבל ברוב כמעט מוחלט בקרב 17 האנשים שהיו חברים בה אז, מתחת לפני השטח - האדמה רעדה.

 

"הייתה תחושה שרודפים אותנו, היה עלינו לחץ אינסופי", סיפר ל-ynet גורם שהיה קשור לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. "קיבלנו רמזים מאוד ברורים שלא כדאי לנו להתנגד. נתקלתי בדברים שהיו מזעזעים בעיניי - עקבו אחרינו והקליטו שיחות. נדהמתי לגלות מאוחר יותר מסמכים עם תרשימים שמתמללים את דברינו", אמר הגורם. הוא תיאר מספר אירועים מוזרים. "היו מתנגדים, ולאט לאט הם נעלמו. חלק מאלה ששינו את דעתם קנו פתאום וילות במיליונים. זה לחלוטין היה מסריח מהיסוד".

 

הרכבים מגויסים ובניין שצומח בשקט

לדברי הגורם ראש העיר דאז, אהוד אולמרט, היה מעורב באופן אישי בקידום הפרויקט. "הוא הגיע לוועדה - דבר די נדיר, ודיבר באופן מאוד נחרץ וכוחני. היזמים היו מביאים בכל פעם חמישה יועצים שונים, שסיפרו לנו כמה חשוב לאשר את הבנייה, וכל החלטה קטנה וגדולה התבצעה בוועדות משנה שאליהן לא נחשפנו, או בקונסטלציה כזו שבה היו אנשים מתאימים שיצביעו בעד. ככה לאט לאט השיגו אישורים, ובאותה השיטה הגביהו את המבנים. זה היה ברור שכולם

נרתמו, גם שרים במשרדים שונים".

 

דברים ברוח דומה אמרה השבוע ל-ynet אורנה אנג'ל, ששימשה כיועצת התכנון של הוועדה באותה התקופה. היא התפטרה במחאה על אישור התוכנית, אף שנאלצה לחתום עליה. לדבריה, אולמרט כינס ישיבה מיוחדת של הוועדה בניגוד למקובל, "ואמר לנו שחייבים לאשר את התוכנית, כיוון שיש צורך במקומות לינה במלונות בירושלים. זה היה תמוה לגמרי כי התוכנית כללה הרס של מלון גדול, והחלפתו במלון קטן. על מה הוא קשקש".

 

היתרי הבנייה, כך מספרים המעורבים, ניתנו במספר שלבים. לאחר האישורים הראשוניים להקמת הולילנד, זלגו עוד ועוד אישורים קטנים שהביאו להגבהת הבניינים, באופן שחורג לחלוטין מנורמת הבנייה בירושלים.

 

ד"ר מאיר מרגלית, חבר מועצת העיר מטעם סיעת מרצ אז והיום, נזכר בדילמות שהיו לחברי המועצה. "היה לנו ויכוח עקרוני לגבי בנייה מאסיבית לגובה, כי רצינו לשמור על קו האופק ועל אופיה של ירושלים כפי שהיה. התנגדנו לעצם הבנייה הבומבסטית הזו שאולמרט רצה לקדם", סיפר.

 

הוא תיאר את מאמציו של ראש העיר לשעבר לשכנע את המתנגדים. "הנימוק הרגיל שלו היה שבירושלים אין עתודות קרקע, ואין מנוס אלא לבנות לגובה. הוא הוסיף כי הבניינים הללו הם בנייני יוקרה שימשכו אוכלוסייה חזקה לירושלים, ושאת כספי הארנונה שלהם יהיה אפשר להשקיע בשכונות", סיפר מרגלית. "הוא הפגין זחיחות לאורך כל הדרך, והתחושה הייתה שהכל ממילא כבר מבושל ונסגר מחוץ למסדרונות. הוא שידר לנו, 'אתם תתעסקו בדברים הקטנים, עורכי הדין שלי כבר יסגרו את הסיפור'. אני זוכר את להט הוויכוח והתסכול", הוסיף איש מרצ בעירייה.

 

אולמרט אמר: "הוועדה המחוזית אחראית"

מבדיקת ynet של הפרוטוקולים של ישיבות המועצה מאותן השנים, עולה קמצוץ מהוויכוח הסוער. בינואר 2000 הגיש פפה אללו (מרצ), חבר המועצה דאז וסגן ראש העיר כיום, שאילתא לאולמרט תחת הכותרת: "צפיפות וגובה הבנייה בירושלים". הוא דרש בה לקבוע קריטריונים לבנייה לגובה בתוכנית המתאר העירונית. "אנחנו עדים היום לכך, שבכל פינה בעיר צצים פרויקטים המבקשים לעלות לגובה של 16 קומות, 20 קומות, 30 קומות, ורק השמיים הם הגבול. התוהו ובוהו שולט, האי ודאות חוגגת", טען אללו.


עוד אישור ועוד אחד - והבניין גבה. "כינוי לחארטה" (צילום: נועם מושקוביץ)

 

אולמרט מצדו, עמד על כך שקיימים קווים מנחים למדיניות הבנייה לגובה. הוא טען כי הדרג המקצועי בראשות מהנדס העירייה קבעו את המדיניות על פי שיקול דעת של מאזן הצרכים, שבו נלקחו בחשבון הצפיפות ואופי השטחים. "היו כל מיני הצעות, ויש כל מיני רעיונות. הוועדה לשטחים פתוחים שמונתה עוד על-ידי קודמי, הגישה הצעה לעשות מגדלי בניין של 40 ו-50 קומות בירושלים, ולא קיבלנו את זה, קיבלנו הצעה שנדמה לי היא סבירה", אמר אולמרט.

 

ראש העיר ירושלים לשעבר גלגל את ההחלטה לוועדה המחוזית: "היו חברים שהציעו בוועדה המחוזית לקיים דיון על כך, לי אין שליטה על הוועדה המחוזית, היא סוּבֶרנית לקבל החלטות". 11 שנים מאוחר יותר, ממשיכה הפרשה להדהד בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. "הולילנד זה שם קוד לחרטה", קובע גורם בוועדה. "זה אות קלון, שמשתמשים בו כשחברים שוקלים להתקפל בהצבעות".

 

ולופולאינסקי? "מוזר שלא דרש הסברים"

פרסום הפרשה הביא לפתיחה של תיבת פנדורה בקרב המעורבים בה ואלה שנכוו עם השנים. אצבעות מאשימות מופנות כלפי כמעט כל מי שלקח חלק בפרויקט, ובין היתר גם כלפי ראש עיר נוסף לשעבר - אורי לופוליאנסקי, שכיהן כיו"ר הוועדה לתכנון ובנייה בעת אישור התכנית. "כולם אומרים שהוא פעל מתוך אמון בדרג המקצועי, וברגע שהביאו תיק 'מבושל' הוא היה נותן הכשר. יכול להיות שזה נכון, אם כי מאוד מוזר שבפרויקט בסדר גודל כזה הוא לא דרש יותר הסברים", אומר מאיר מרגלית.

 

מקורבו של לופוליאנסקי לעומת זאת מכחיש את הרמיזות למעורבותו, והודף את הכדור בחזרה למגרשו של אולמרט. "הוא נזהר מדברים כאלה כמו מאש. הוא טיפל רק בצד הטכני. ברור גם בראייה של כל השנים שאין לו אינטרסים בכל מה

שקשור לציבור הכלל ירושלמי. היה לו ראש עיר עם מגמות תכנוניות, והוא הלך איתו. הייתה מלחמה גדולה על הסיפור הזה, אבל הכל זה מהלכים של אולמרט, לא של לופוליאנסקי. עובדה שהוא צלח את ראשות העיר שש שנים, ומעולם לא היו נגדו טענות לשחיתות".

 

בין שהחשדות בפרשת הולילנד יתבררו כנכונים ובין שלאו, תושבי ירושלים ייאלצו להישיר מבט לבניינים הללו, ולהתמודד עם עובדת קיומו של הפרויקט השנוי במחלוקת. "בהתחלה אמרתי שאולי אני אתרגל בסוף, אבל בכל פעם שאני עובר ליד המקום, יש לי תחושה של מועקה", אומר מרגלית. "הבניינים האלה יהיו סמל לאובדן הערכים בעיר הזו. אני הייתי שם שלט: 'אנדרטה לשחיתות'".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף תני גולדשטיין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. גלגל אחריות
צילום: גיא אסיאג
מרגלית. "אנדרטה לשחיתות"
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
לופוליאנסקי. "מעורב? הוא נזהר כמו מאש"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים