שתף קטע נבחר

בישראל מתאבלים: "נשיא פולין היה ידיד ענק"

נשיא פולין, לך קצ'ינסקי שנהרג בהתרסקות מטוסו ברוסיה, ביקר כמה פעמים בישראל. בכירים לשעבר בשגרירות בוורשה מספרים ל-ynet על הנשיא הפרו-ישראלי: "מדובר באחד מהידידים הבולטים של ישראל, שלא היסס לתת ביטוי לעמדותיו ודעותיו".

בישראל זוכרים לטובה את נשיא פולין, לך קצ'ינסקי, שנהרג הבוקר (שבת) בהתרסקות מטוסו - סמוך לשדה התעופה בעיר סמולנסק במערב רוסיה. יחד עמו נהרגו לפחות 130 בני-אדם. בכירים בשגרירות ישראל בוורשה לשעבר זוכרים אותו כידיד ישראל, שלא פעם בניגוד לעמדות באירופה - התייצב לצידה של ירושלים וגם ביקר לא מעט פעמים בארץ.

 

נשיא המדינה, שמעון פרס, שיגר איגרת תנחומים לפולין: "הידיעה על האסון הנורא של אובדן ידידי, הנשיא לך קצ'ינסקי, רעייתו מריה, ובכירים נוספים בהנהגה המדינית והפרלמנטרית של פולין היכתה אותנו בכאב, בתדהמה ובהלם", כתב פרס. "מדינת ישראל מרכינה ראש ומשתתפת ביגונכם הכבד על האובדן".

 

שר החוץ, אביגדור ליברמן, פרסם הודעה, בה נאמר: "העם בישראל שותף לאבלו של העם הפולני על מותו הטראגי של נשיא פולין, ושאר נוסעי המטוס שהתרסק. הוא היה ידיד אמת של מדינת ישראל והוכיח זאת גם בעמדותיו וגם במעשיו ובחלקו החשוב, ביצירת היחסים האסטרטגיים הטובים בין ישראל לפולין, שייזכר לשנים רבות".

 

שר הביטחון, אהוד ברק, פרסם גם הוא הודעה: "הנשיא הפולני קצ'ינסקי היה ידיד גדול של ישראל ומותו הוא אבידה גדולה לעמו ולעולם כולו", אמר השר ברק.

 

זכור לטוב

דוד פלג, שכיהן כשגריר ישראל בוורשה בין 2004 ל-2009, אמר ל-ynet: "הכרתי היטב את הנשיא קצ'ינסקי, עוד מהתקופה בה הוא היה ראש העיר ורשה. הוא ביקר בארץ בפעם הראשונה כראש עיר. זה היה ביקורו מחוץ לגבולות פולין במהלך כהונתו כראש העיר. הוא היה מאושר בביקורו בארץ. כשחזר - הוא אמר שבארץ הוא הרגיש בבית".


קצ'ינסקי ורעייתו (צילום ארכיון: רויטרס)

 

פלג הוסיף כי גם כנשיא ביקר קצ'ינסקי בישראל. "הוא היה מאוד מאוד ידידותי כלפי ישראל. בתקופתו שודרגו היחסים עם ישראל. הוא גילה רגישות לנושאים היהודים. הוא היה מהיוזמים המרכזיים להקמת המוזיאון לתולדות יהודי פולין, שעומד להיות מוקם מול אנדרטת הגטו בוורשה. הוא היה הנשיא הפולני הראשון שנתן הכרה ממלכתית לחסידי אומות העולם. הוא גילה אהדה רבה לישראל ובמיוחד בנושא האיראני. עמדתו בנושא האיראני היתה טובה יותר ונוחה יותר לנו, מרוב מדינות האיחוד האירופי. בהחלט זו אבדה גדולה".

 

השגריר לשעבר סיפר על הקשר של רעייתו של קצ'ינסקי, שהיתה אף היא על המטוס, לישראל. "רעייתו מריה ביקרה פעמים רבות בישראל, והיתה קשורה לשיתוף פעולה תרבותי בין שתי המדינות. לפי הרשימה שפורסמה בוורשה היו שם רבים מידידינו - יועצו המדיני, השר הממונה על הנצחה, ראש המל"ל ורבים אחרים. בשבילי כשגריר זה בהחלט הלם ובהחלט מדובר באחד מהידידים הבולטים של ישראל, שלא היסס לתת ביטוי לעמדותיו ודעותיו".

 

יוסי לוי, לשעבר סגן שגריר ישראל בפולין וכיום דובר משרד החוץ לתקשורת ישראלית, סיפר גם הוא ל-ynet על הנשיא הפולני: "קצ'ינסקי היה

 ידיד ענק של מדינת ישראל והעם היהודי, עוד מימי שירותו כראש עיריית ורשה, וביתר שאת במהלך כהונתו כנשיא פולין. הוא תרם תרומה מכרעת לדיאלוג של הבנה ושל ידידות בין פולנים ליהודים וישראלים. הוא ביקר בישראל פעמים אחדות, השתתף באופן אישי בטקסי הענקת אות 'יד ושם' לחסידי אומות העולם בוורשה והרעיף על ישראל מילים חמות ואהדה בכל הזדמנות. זכור לי שעם ניצחונו בבחירות ב-2005 הוא אמר בראיון לטלוויזיה בפולין שהגיבור הנערץ עליו הוא אריאל שרון. אם הידיעות האיומות בסמולנסק נכונות - הרי שמדובר באבידה טראגית של ממש, הן לפולין והן לעם היהודי ולישראל".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצ'ינסקי עם פרס בפולין
צילום: AP
קצ'ינסקי עם אולמרט בפולין
צילום: רויטרס
שרידי המטוס ברוסיה
צילום: רויטרס
מומלצים