שתף קטע נבחר

זינוק באנטישמיות בעולם; פחות אלימות בגרמניה

מנתוני המכון לחקר האנטישמיות והגזענות, המפורסמים ערב יום השואה - עולה כי בשנת 2009 נרשמו 1,129 אירועים אלימים, לעומת 559 אירועים כאלה ב-2008. עלייה חדה נרשמה בבריטניה, צרפת וקנדה. הגורם: מחאה נגד "עופרת יצוקה"

עלייה חדה בתקיפות יהודים בעולם: בשנת 2009 חל זינוק של למעלה מ-100% במקרי האלימות על רקע אנטישמי נגד יהודים בעולם. כך עולה מדו"ח מצב האנטישמיות של המכון לחקר האנטישמיות והגזענות בימינו באוניברסיטת תל-אביב. מהמסמך שפורסם היום (א'), ערב יום השואה, עולה כי מדובר במספר התקריות הגבוה ביותר ב-20 השנים האחרונות.

 

מהנתונים עולה, כי בשנת 2009 נרשמו 1,129 אירועים אלימים, לעומת 559 אירועים כאלה ב-2008. ראש המכון, פרופ' דינה פורת, ציינה בתדרוך לכתבים

לרגל צאת הדו"ח, כי ככל הנראה מספר המקרים גדול בהרבה מן המוצג, כיוון שחלק מהם אינו מדווח ומקרים אחרים לא הצליחו לקשר לנסיבות אנטישמיות - למרות שמדובר בפעולות שנעשו נגד יהודים.

 

בנוסף מתברר, כי מדובר בשנת שיא באירועים - ומחברי הדו"ח מייחסים זאת למבצע "עופרת יצוקה", שגרר הפגנות נגד ישראל ברחבי העולם.

 

על פי הדו"ח, העלייה הגדולה ביותר באירועים אלימים ב-2009 נרשמה בבריטניה - שם אירעו 374 מקרים בשנה שעברה, לעומת 112 ב-2008. בצרפת נרשמו ב-2009 - 195 אירועים אלימים, לעומת 50 בשנה שקדמה לה. בקנדה נרשמו 138 אירועים, לעומת 13 ב-2008, בארצות-הברית 116 בהשוואה ל-98. בגרמניה היתה עלייה מתונה במספרם של כל סוגי האירועים, לעומת ירידה משמעותית בפעילות אלימה, אך מחברי הדו"ח טוענים כי הקהילה היהודית שם מרגישה מאוימת.

  

"מתקפה מתוכננת"

הדו"ח מציין כי עוצמתו ואופיו של הגל האנטישמי העידו יותר מכל על התארגנות מוקדמת של פעילים קיצוניים מן השמאל, ובייחוד בקרב המהגרים המוסלמים, שתוצאתה היתה מתקפה מאורגנת ומתוכננת. על-פי מחברי הדו"ח, אלה משתמשים בכל הכלים האנטישמיים הקיימים, כולל השוואה בין יהודים וישראלים לנאצים - כעניין שהפך למובן מאליו. מטרתם להביא להסכמה בינלאומית על דה-לגיטימציה של יהודים ושל ישראל כיישות אחת.

 

מחברי המסמך הסבירו כי למטרה זו חוברים מנהיגים מוסלמים רדיקליים וקבוצות פעילי שמאל קיצוני, הפעילים במיוחד באוניברסיטאות, כשלעיתים אף חוברים אליהם תומכים יהודים וישראלים, המתבטאים באופן אנטישמי מובהק.

 

על פי הדו"ח, הימין הקיצוני ממשיך להוות גורם מרכזי בפעילות האנטישמית, אך ברוב המקרים האלימים שאירעו בעיקר במערב אירופה שמבצעיהם זוהו - המבצעים היו ממוצא ערבי או מוסלמי.

 

פרופ' פורת הסבירה, כי מעבר למספרים וניתוחם ניתן לומר שאין תקדים למגמה המצטיירת בשנת 2009. בדו"ח נכתב: "הדמוניזציה המתמדת של המדינה היהודית ותומכיה, מציגה אותם כסמל של כל רוע וכמקור מרכזי לצרותיו של העולם - מתרחקת מדיון פוליטי-ענייני ומובילה במתכוון ושלא במתכוון למחשבה שביטולה של מדינת ישראל כמדינה יהודית וכהישג יהודי יביא גאולה לעולם".

 

היא ציינה כי קיימת גם עלייה במקרים אנטישמיים בקרב בני נוער, הפועלים מתוך בורות ושטחיות - שציונות ויהודים נעשו עבורם סמל מובהק של רוע. הצעירים משתמשים באתרי אינטרנט, כגון פייסבוק ככלי להתארגנות.

 

פרופ' פורת ציינה כי כשהחל המחקר ב-1989 תועדו בדו"ח רק 78 מקרים ברחבי העולם של אלימות על רקע אנטישמי. "המספרים לאורך השנים לא יורדים אלא רק עולים, והמוטיבים הבולטים בתעמולה האנטישמית המלווה את האירועים ברחבי העולם הנם ילדים ודם, ציור ישראל כמדינה של צמאי דם, הורגי ילדים ולאור הפרסומים האחרונים גם כגונבי איברים", נאמר בתדרוך.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתובת אנטישמית בציריך. ארכיון
באדיבות הסוכנות היהודית
צילום: ירון ברנר
אין תקדים למגמה. פרופ' פורת
צילום: ירון ברנר
מומלצים