שתף קטע נבחר

איך מטפלים באלרגיה? תרופות ופתרונות משלימים

מתרופות על בסיס סטרואידים ועד צמחי המרפא שהוכחו כיעילים: אילו אמצעי לחימה יציע לכם מומחה האלרגיה, ואילו כלים מציעה הרפואה האלטרנטיבית לטיפול בתופעה? פרויקט האלרגיה הגדול - כתבה רביעית ואחרונה בסדרה

הטיפול התרופתי הקונבנציונלי באלרגיה מתחלק לשתי קבוצות: טיפול להפחתת הדלקת האלרגית וטיפול בתסמיני האלרגיה - גודש באף, קוצר נשימה, גירוי בעור, נזלת. מרבית התרופות מצריכות מרשם רופא.

 

פיספסתם את הכתבות האחרות בסדרה?

 

1. תרופות על בסיס סטרואידים

השימוש בתרופות מקבוצה זו (סטרונאז, נאזוקורט, פליקסונאז, נזונקס, אבאמיס) מחייב מרשם רופא. מטרתן לרפא את הדלקת ולמנוע גודש, חסימה ונזלת

בריריות האף. הן ניתנות בצורת תרסיס להתזה ישירה על הרירית דרך הנחיריים וכמעט אינן עוברות למחזור הדם. זו הסיבה שנטילתן כמעט אינה מלווה בתופעות לוואי (במקרים נדירים יופיע דמם מהאף).

 

בזמן התקף קשה של אלרגיה, המתבטא בקוצר נשימה או בהפרעה ניכרת בתפקוד, ללא תגובה לטיפול תרופתי, אפשר להשתמש גם בטבליות או בזריקות המכילות סטרואידים (פרדניזון והידרוקורטיזון) למשך תקופה של עד עשרה ימים, שכן שימוש ממושך יותר או זריקות של קורטיזון מושהה (דיפרוספאן, צלסטון) עלולים לגרום לתופעות בלתי רצויות.

 

2. תרופות אנטי היסטמיניות

רובן ניתנות בבליעה ומטרתן לחסום את השפעת ההיסטמין על מערכות הגוף השונות ובכך להפחית את התסמינים הנלווים אליו, כמו שיעול, התעטשויות, נזלת מימית, גירוי באף או בחך. חלקן פועלות במקצת על הגודש ועל החסימה באף. תרופות הדור הראשון (אהיסטון, סידלין, פניסטיל -תרופות מרשם) מומלצות פחות בשל השפעתן המדכאת על מערכת העצבים המרכזית, מה שמתבטא בישנוניות ובפגיעה בערנות בעת נהיגה. התרופות החדשות מהדור השני (לורסטין וזילרג’י - ללא מרשם, ואריוס, מיזולן וטלפסט - תרופות מרשם) אינן גורמות לישנוניות ובטוחות לשימוש ממושך.

 

יש גם אנטי היסטמינים הניתנים בהזלפה מקומית לתוך האף (רינולסט - תרופת מרשם) וכטיפות עיניים (אופטליסט, ליבוסטין, זדיטן - תרופות מרשם) ולמריחה על העור (פניסטיל ג'ל - ללא מרשם).

 

3. תרופות נגד גודש באף

מכווצות את העורקים ברירית האף ומונעות נפיחות וגודש. רבות נמכרות ללא מרשם כטיפות אף (אלרגין, אלנאז, ויברוסיל, אוטריווין). הן מביאות להקלה בגודש אבל מסוכן להשתמש בהן מעל יומיים ברציפות עקב סכנה לפגיעה ברירית האף.

 

4. אימונותרפיה (חיסונים)

במקרים שבהם אי אפשר להרחיק את גורם האלרגיה מהסביבה או כשמדובר בנזלת אלרגית שאינה מגיבה לטיפול תרופתי (או כשהמטופל אינו מעוניין ליטול

תרופות באופן קבוע), מומלץ לשקול טיפול באמצעות סדרת חיסונים, שבה מזריקים לגוף מיצוי טבעי של מחולל האלרגיה.

 

מה קורה בטיפול: הטיפול ניתן על ידי מומחילאלרגיה בלבד, והוא כולל הזרקות של מנות הולכות וגדלות של האלרגן עד שמושגת חסינות. כדי לשמור על רמת החיסון יש לחזור על החיסון מדי 3־4 שבועות במשך כמה שנים.

תופעות לוואי: גרד קל במקום ההזרקה, מעט אודם. לעתים נדירות עלולה

להתעורר תגובה אלרגית כללית (הכוללת פריחה, גרד, קוצר נשימה).

מי יכול לקבל אותו: החיסונים כלולים במסגרת סל הבריאות ואפשר להתחסן בכל גיל. לא מומלץ להתחיל את החיסונים בהיריון (אך ניתן להמשיך בחיסונים בזמן ההיריון ובתקופת ההנקה). החיסונים אינם מומלצים לסובלים מאסתמה קשה או ממחלות לב ומטופלים בתרופות מקבוצת חוסמי בטא.

 

טיפול באלרגיה ברפואה המשלימה

הרפואה המשלימה מנסה לפתור את הבעיה מהשורש ולא לטפל רק בתסמינים, ובכך לסייע לאלרגי להגיע לאיזון ולהחלמה. דרכי הטיפול של שיטות משלימות שונות נבדלות זו מזו, אבל העיקרון זהה: אלרגיה היא סימן לחוסר איזון שיש להשיב על כנו. מאחר שהאלרגיה היא תופעה כרונית (ממושכת), הטיפול אף הוא ממושך ועשוי להימשך שנה ובמצבים מסוימים אף שלוש שנים.

 

הומוטוקסיקולוגיה

האלרגיה בראי השיטה: הצטברות של פסולת ורעלים בגוף כתוצאה מתזונה לא נכונה, מזהמים שונים, שתייה לא מספקת ומתח מתמשך מסייעים להיווצרות אלרגיות.

 

איך מטפלים: בנטילת תרופות המשלבות צמחי מרפא בהכנה הומיאופתית, יחד עם אנזימים המתאימים לאיברים השונים. פורמולות אלה נועדו לסייע לגוף להתנקות מהרעלנים שהצטברו ולהחזירו לאיזון. מומלץ למטופל להפחית צריכת מזונות המעודדים ייצור חומצה אראכידונית (חומר המעודד תהליך אלרגי דלקתי), כמו בשר אדום ובוטנים.

 

אייפק (IPEC)

האלרגיה בראי השיטה: ניקוי מוחלט של מחוללי האלרגיה השונים מהגוף ומהנפש. לצורך זה היא משתמשת בשיטות ריפוי ואבחון מהרפואה המשלימה (רפואה סינית, קינסיולוגיה, הומיאופתיה, שיטות אנרגטיות שונות) בשילוב ידע מהרפואה הקונבנציונלית והפסיכולוגיה.

 

איך מטפלים: מתכנתים מחדש את הגוף דרך המערכת האנרגטית ובכך מלמדים אותו להתייחס אחרת אל האלרגן. תחילה מאבחנים את המטופל באמצעות מבחן התנגדות שרירים (קינסיולוגיה). לאחר אבחון מחולל האלרגיה מתבקש המטופל להחזיק מבחנה עם החומרים שהוא רגיש אליהם. המטפל לוחץ ומעסה את הנקודות או את ערוצי האנרגיה הקשורים באותה רגישות כדי לחזק את הגוף בזמן המפגש עם האלרגן. סוגי הלחיצה והעיסוי משתנים ממטפל למטפל. יש המשתמשים בקצות אצבעותיהם ויש המשתמשים בטכניקה של דיקור סיני או מקרינים אור וצבעים על הנקודות החלשות.

 

בוטייקו

האלרגיה בראי השיטה: מבוססת על תרגילי נשימה. פותחה על ידי פרופ’ קונסטנטין בוטייקו, שגילה כי עקב דפוס נשימה לא תקין אצל חולי אסתמה, מופר האיזון בריכוז ה־CO2 (דו־תחמוצת הפחמן). הפרת האיזון וירידה בריכוז דו־תחמוצת הפחמן גורמות לשתי התופעות העיקריות האופייניות לאסתמה: קוצר נשימה עקב היצרות הסמפונות ועלייה בדלקתיות של מערכת הנשימה, דבר המתבטא בשיעול, נזלת וליחה. הפרת איזון זו גם תורמת בעקיפין לירידה בתפקוד מערכת החיסון, שמגיבה גם היא בתהליכים דלקתיים.

 

איך מטפלים: מתרגלים בסדנאות ובקבוצות קטנות (עד עשרה משתתפים). במפגשים לומדים תבנית נשימה נכונה ומיישמים אותה להשגת האיזון הרצוי בין החמצן לדו־תחמוצת הפחמן. השיטה מתאימה לאנשים שסובלים מאסתמה על רקע אלרגי ועשויה לצמצם משמעותית את השימוש במשאפים ובטיפול תרופתי.

 

רפואה סינית

האלרגיה בראי השיטה: אלרגיה היא חולשה של מערכת החיסון, הגורמת לגוף להיות מותקף שוב ושוב על ידי אלרגנים. בריאותה של מערכת החיסון תלויה

בבריאות מערכת הכליות ומערכת הריאות ולכן הטיפול מתמקד בחיזוק שתי המערכות האלה. לרוב תהיה גם התייחסות מסוימת למערכות אחרות בהתאם לתסמינים של המטופל.

 

איך מטפלים: באמצעות תזונה, דיקור וצמחי מרפא. הדיקור וצמחי המרפא יביאו להקלה בתוך ימים ספורים. לאחר מכן יתמקד הטיפול בחיזוק ובאיזון מערכת החיסון. שלב זה עשוי להימשך חודשים רבים ובסופו מושגת הקלה ארוכת טווח.

 

הומיאופתיה

האלרגיה בראי השיטה: כדי לטפל יש לבסס את הטיפול על חומר הגורם לתופעות הדומות לתופעות האלרגיה באנשים בריאים.

 

איך מטפלים: בעזרת רמדי (תרופה הומיאופתית). מאחר שלכל מטופל יש סיפור חיים משלו, אישיות משלו ואורח חיים המאפיין אותו, חשוב שהמטפל יתאים את הרמדי למטופל באופן אישי כדי להביא את הגוף לאיזון. עם זאת, יש כמה תרופות הומיאופתיות שידועות כמיטיבות עם התסמינים במצבי אלרגיה. למשל, התרופה Allium Cepa המבוססת על בצל. במצבי אלרגיה המתבטאים בעיטושים מרובים, נזלת מימית וגירוי בעיניים, אפשר ליטול תרופה בשם Euphrasia (להשיג בבתי מרקחת הומיאופתיים). 

 

צמחי מרפא ותוספים שהוכחו כיעילים

ליקוריש (שוש קירח). צמח מרפא שהוכח כממתן תגובה דלקתית. פועל במנגנון הדומה לזה שבו פועלות התרופות ממשפחת הקורטיקוסטרואידים (ההורמונים הסטרואידיים המיוצרים על ידי קליפת בלוטת יותרת הכליה). שילובו עם תרופות קונבנציונליות מביא לשיפור ניכר במקרים של אלרגיות ממושכות או עונתיות.

מינון מומלץ: עד שלוש כמוסות של 500 מ”ג ביום.

אזהרות: לסובלים מיתר לחץ דם או מנטייה לאגירת נוזלים מומלץ להתייעץ עם רופא לפני נטילת התוסף.

 

קְוֶורְצֶטִין. תוסף הנמנה עם קבוצת הביופְלָבוֹנוֹאִידים (נוגדי חמצון חשובים). מחקרים מראים כי הוא מעכב את שחרור ההיסטמין מתאי מערכת החיסון. נמצא שפעילותו דומה לזו של תרופת המרשם סודיום כרומוגליקאט (ששמה המסחרי קרומולין), המשמשת לטיפול באלרגיות ובאסתמה.

מינון מומלץ: 2־3 כמוסות של400 מ”ג ביום.

 

ברומלין. שם כולל לקבוצה של אנזימים פרוטאוליטים (מפרקי חלבון) המופקים מגזע האננס, שנמצאו כנוגדי דלקת יעילים ביותר. בדומה לתרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידיות (ממשפחת ה־NSAID), הברומלין פועל ישירות על תאי מערכת החיסון ומפחית את הדלקת האלרגית ואת האדמומיות והנפיחות המקומית בעור.

מינון מומלץ: 400־500 מ”ג ביום.

אזהרות: אינו מומלץ למי שסובל מכיב בקיבה או בתריסריון ולרגישים לאננס. במקרים של מינונים גבוהים במיוחד (מעל 1,500 מ”ג) מומלץ ליטול אותו בפיקוח רופא.

 

אומגה 3. מחקרים קליניים מצביעים על כך שצריכת אומגה 3 משפרת את תפקוד מערכת הנשימה בתגובה לאלרגנים, ככל הנראה בזכות העובדה שהיא מובילה לירידה ברמה של חומצת שומן אחרת, חומצה אראכידונית. מאחר שהחומצה האראכידונית היא מתווכת דלקת, הפחתת הרמה שלה מובילה לייצור מועט יותר של גורמי דלקת ובכך לשיפור בתסמיני האלרגיה.

מינון מומלץ: 6 כמוסות במינון רגיל (120 מ”ג חומצות שומן מסוג EPA ו־180 מ”ג DHA) או 3 כמוסות במינון כפול.

אזהרות: אם אתם נוטלים תרופות לדילול דם, התייעצו עם הרופא לפני נטילת התוסף.

 

ויטמין C. לוויטמין זה תפקיד חשוב בשיפור תפקודה של מערכת החיסון. מחקרים מצאו קשר הפוך בין צריכת הוויטמין לשכיחותן של אלרגיות ואסתמה. נמצא שהוא מונע את הפרשת ההיסטמין מתאי הדם הלבנים של מערכת החיסון, וכי קיים קשר הפוך בין רמות ההיסטמין לריכוז החומצה האסקורבית (ויטמין C) בדם.

מינון מומלץ: 500־1,000 מ”ג ביום.

 

מגנזיום. מינרל זה פועל להרפיית שרירים וכלי דם מכווצים, ולכן יש לו תפקיד חשוב בהתכווצות כלי הנשימה, בעיקר בהתקפי אסתמה, כשהוא מסייע לשחרור השרירים החלקים של הסמפונות. במצבים של מחסור במגנזיום הנטייה להתקפי אסתמה גוברת.

מינון מומלץ: 400־600 מ”ג ביום.

אזהרות: חולי כליה חייבים להתייעץ עם הרופא המטפל לפני נטילת התוסף.

  

ייעוץ מקצועי: ד"ר אבנר רשף, מומחה לרפואה פנימית, מנהל היחידה לאלרגיה, אימונולוגיה ואנגיואדמה, המרכז הרפואי שיבא (תל השומר); ד"ר יעל גרייף, מנהלת היחידה לאלרגיה ולאימונולוגיה קלינית, המרכז הרפואי רבין (בילינסון); פרופ' שמואל קיויתי, מנהל היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, המרכז הרפואי תל אביב; פרופ' דניאל ורדי, מומחה לרפואת עור וסמנכ”ל קופת חולים לאומית., ד"ר מוטי לוי, הרופא הראשי של ש.ל.ה - מרפאות ”כללית רפואה משלימה”; ד"ר דורית פרנס, ביולוגית ומטפלת ברפואה סינית; ד"ר תמר שבט, רופאת משפחה, הומיאופתית, מומחית ברפואת צמחים, רפואה סינית ורפואה אנתרופוסופית; מרגלית נועם, מרכז ”לנשום מחדש” בשיטת בוטייקו, רעננה שוש קירח, ויטמין ואומגה 3. מחזקים את מערכת החיסון והנשימה וממתנים תגובה דלקתית בגוף,

 

השתתפו בהכנת הכתבה: סמדר כהן-טרקל ואראלה טהרלב בן שחר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משלימה או קונבציונלית?
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים