שתף קטע נבחר

פרשת חליחל: ראש הממשלה תומך במשרד הפנים

ראש הממשלה תומך בהחלטת משרד הפנים לא להעניק לסופר עלא חליחל היתר יציאה ללבנון, זאת לאחר שנדרש מבג"ץ לנמק את החלטתו, לאחר שהרכב השופטים התקשה להכריע

במשרד ראש הממשלה בחרו לעמוד מאחורי עמדת משרד הפנים בנוגע לעתירתו של הסופר והעיתונאי, עלא חליחל, אשר דרש להעניק לו היתר יציאה ללבנון. מוקדם יותר היום (ב') נערך דיון בבג"ץ. במהלך הדיון התקשה הרכב השופטים להכריע בסוגיה, ודרש ממשרד ראש הממשלה לנמק בכתב את ההחלטה בעניין חליחל וזאת תוך שלוש שעות בלבד.

 

בתגובת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כפי שנמסרה לפרקליטות המדינה נכתב: "נוכח המתרחש בלבנון, ראש הממשלה אינו מוצא לנכון להתערב בשיקול דעתו של שר הפנים". בפרקליטות הוסיפו וכתבו כי נוכח האמור לעיל סבורה המדינה כי דינה של העתירה להדחות. "מדובר בהחלטה סבירה ולכן אין מקום להתערבותו של בית המשפט". בית המשפט העליון, בשבתו כבג"ץ, ייאלץ להכריע מחר בעניין ולקבל או לדחות את עמדת הפרקליטות ומשרד הפנים.

 

חליחל, שהגיש את העתירה לבג"ץ באמצעות "עדאלה", המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, מועמד לפרס בפסטיבל הספרותי "ביירות 39", שמתקיים בבירה הלבנונית שהוכרזה על ידי אונסקו כבירת הספרות העולמית. הכרעת בג"ץ בעניין, תשפיע גם על נסיעתה של הסופרת עדניה שיבלי, מועמדת נוספת לפרס מטעם הפסטיבל בלבנון.

 

בעתירה טענו חליחל ובאי כוחו כי היעדר החלטה בבקשתו להיתר נסיעה פוגע בזכויותיו. מדינת ישראל מצדה סומכת ידיה על תקנה 5 לפקודת הארכת תוקף של תקנות לשעת חירום, האוסרת באופן גורף על כל תושב או אזרח ישראלי לצאת לאחת מהמדינות המוגדרות על פי חוק כמדינות אויב.

 

על פי התקנה, רשאים להתיר יציאה למדינות אויב רק שר הפנים או ראש הממשלה המכהן בלבד. בתגובת המדינה שקיבלו העותרים אתמול (א') נכתב בין היתר כי אישור יציאה למדינות המוגדרות בחוק כ"מדינות אויב" ניתן רק במקרים הומניטריים קיצוניים, ועל פי אישורו של שר הפנים. המקרה של חליחל, נכתב עוד, אינו נכלל תחת הגדרה זו.

 

"עושה הרושם שבית המשפט לא השתכנע מטיעוני המדינה ומכאן הלחץ על המשיבים לקבל בכתב את עמדת ראש הממשלה לפני ההכרעה", אמרו מוקדם יותר מקורביו של חליחל ל-ynet, "אין מניעה ביטחונית לגבי עלא, מה שמעיד על החלטה גורפת ושרירותית. זו הפעם הראשונה שבית המשפט עומד בפני תיק שכזה בלי חומר של השב"כ נגד העותר, מה שהוביל לבלבול ולחוסר יכולת הכרעה ברורה".

 

לפני פתיחת הדיונים אמר עלא חליחל ל-ynet: "אני חצי אופטימי. בכל מקרה, גם אם הביקור שלי בביירות לא יתממש, מה שחשוב הוא הדיון העקרוני על הצורך בקריטריונים ברורים למתן היתרי נסיעה למדינות אויב כפי שהן מוגדרות בחוק. הגיע הזמן שבית המשפט העליון יתערב בחוק הגורף, הדרקוני והמפלה על רקע לאום ודת.

 

"לא ייתכן שבמדינה דמוקרטית סמכות ההכרעה הגורפת היא בידי אדם אחד – שר הפנים. מה גם שעל פי תשובת הפרקליטות שקיבלנו אתמול לידינו, אין לגביי חומר סודי ולכן אין מניעה ביטחונית לאשר לי לנסוע".

 

עורכת הדין, חנין נעאמנה, המייצגת את חליחל מטעם ארגון עדאלה, הוסיפה: "המדינה חייבת לנמק את החלטותיה ואת העובדה שעד כה לא נקבעו קריטריונים ברורים לקבלת או דחיית בקשות מסוג זה. אנחנו אופטימיים ומקווים שבכל מקרה העתירה תביא לשינוי".

 

בתשובת שר הפנים, אלי ישי, לעתירה של חליחל כפי שהתקבלה לפני כשבוע, נכתב בין היתר: "לאור בחינת הבקשה החליט שר הפנים כי אין מקום לחרוג מהמדיניות הנהוגה ולפיה יינתן היתר ליציאה ללבנון אך ורק במקרים הומניטאריים חריגים ביותר ולפיכך סרב להיעתר לה". עוד נכתב בתשובה כי: "לא קיים כל מידע חסוי בעניינו של העותר דנן. עם זאת, תמונת המצב ביחס ללבנון ולהיותה מדינת אויב דה פקטו, נועדה להבהיר ולחדד את הסכנות הצפויות לבטחון המדינה מכניסה ללבנון.

 

במשרד הפנים הדגישו כי בעשור האחרון, וככל הנראה הרבה למעלה מכך, לא אושרה ולו בקשה אחת ליציאה ללבנון. "רצונו של העותר להשתתף באירועים לקבלת הפרס הספרותי הינו ברור. אולם כאמור, לבנון אינה מדינה ככל המדינות בהיבט הבטחוני", הוסיפו. משרד הפנים

והפרקליטות דרשו בתשובתם מבית המשפט לפסול על הסף את בקשת העותרים לקבוע ולפרסם נהלים וקריטריונים ברורים להפעלת שיקול הדעת המנהלי בעניין התרי היציאה למדינות המוגדרות כאויב.

 

במהלך השבוע שעבר דיווחו סוכנויות הידיעות בעולם כי במידה ומדינת ישראל לא תאשר את נסיעתם של חליחל ושיבלי ללבנון, יקבלו הסופרים

 את הפרסים בלונדון במסגרת מסיבת עיתונאים לתקשורת העולמית. "ביקשו ממני ומעדניה שיבלי לקיים מסיבת עיתונאים בלונדון ולהציג שם את תחרות 'ביירות 39'. כאמור, נכון לרגע זה אני מחכה לראות איך יתפתח הדיון בבג"ץ ואז אשקול בהתאם את צעדיי", הוסיף חליחל.

 

פסטיבל הספרים בביירות יפתח ב-15 באפריל ויימשך ארבעה ימים. בפסטיבל, יוזמה משותפת של משרד התרבות הלבנוני והמועצה הבריטית, שותפים גם ארגון יונסקו וכן Hay Festival שמאחוריו עומד ארגון הפועל למען זכויותיהם של סופרים ומשוררים. סוכנות הידיעות האמריקנית ציטטה בשבוע שעבר את נציג משרד התרבות הלבנוני, רסאן אבו שקרה, שאמר: "שני הסופרים הם ערבים שחיים תחת כיבוש. זהו תפקידו לעזור להם".

 

לטורי חליחל ב-ynet לחצו כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חליחל. המשך הסאגה
צילום: אוהד צויגנברג
לאתר ההטבות
מומלצים