שתף קטע נבחר

ההפרטות בקובה נמשכות: ועכשיו - המספרות

מאז החליף ראול קסטרו את אחיו פידל כנשיא לפני כשנתיים, הוא מוביל תהליך איטי ומבוקר לפתיחת השווקים בקובה. לראשונה הוא מתמודד כעת עם המגזר הקמעונאי. ספרים יורשו לשכור את מקום עבודתם, להרוויח ולשלם מסים במקום לקבל משכורת

קובה ממשיכה בתהליכי ההפרטה: אחרי הרפורמה בקרקעות ושורת מהלכים ליברלים שביצע בשנתיים האחרונות, פונה כעת נשיא קובה, ראול קסטרו, לשינויים גם במגזר הקמעונאי. BBC דיווח הבוקר (יום ג') כי בהחלטה שלא פורסמה באופן רשמי החליט הממשל הקובני להעביר מאות מספרות ומכוני יופי הפועלים בחסות ממשלתית - לידיים פרטיות. 

 

במסגרת הרפורמה יורשו כל הספרים ומעצבי השיער במכונים שבהם שלושה מושבים או פחות לשכור את המקום, להרוויח ממנו ולשלם מסים - במקום לקבל משכורת חודשית מהממשלה. זו הפעם הראשונה מאז החל קסטרו בפתיחה איטית והדרגתית של השווקים בקובה, שהוא התמודד עם עסקים קטנים.


מחכים ללקוחות, רוצים להרוויח. מספרה בהוואנה (צילום: רויטרס) 

 

המגזר הקמעונאי בקובה הולאם על-ידי פידל קסטרו עוד בשנת 1968. ואולם, מאז החליף ראול קסטרו את אחיו בהנהגת המדינה בפברואר 2008, הוא החל בצעדים איטיים לרענון המערכת הקומוניסטית מבלי להפוך את המדינה לקפיטליסטית בתהליך מהיר ולא מבוקר.

 

בין היתר, הותרה מכירת מחשבים לשימוש ביתי, חלק מנהגי המוניות הורשו להרוויח בעצמם, ואלפי אזרחים הורשו לקבל שטר בעלות על בתים שהם משכירים מהמדינה. בדרך זו עובדי ציבור יוכלו לשמור על בתיהם גם אחרי פרישתם מהתפקיד ואף להורישו לילדיהם. קסטרו גם הורה לבטל את האיסור שמנע מתושבים מקומיים ללון בבתי מלון יוקרתיים המיועדים לתיירים זרים, וביטל את האיסור שמנע מאזרחי קובה לרכוש טלפונים סלולריים ולהשתמש בהם.

 

קובה וצפון-קוריאה הן שתי המדינות הקומוניסטיות האחרונות בעולם ששולטות ביותר מ-90 אחוז מהפעילות הכלכלית בהן. מדינות קומוניסטיות אחרות - כמו סין ווייטנאם - ערכו כבר מזמן רפורמות ליברליות במסחר, בשירותים ובעסקים הקטנים, אך הותירו את השווקים תחת פיקוח הדוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רפורמה במגזר הקמעונאי
צילום: רויטרס
ראול קסטרו. לאט ובטוח
צילום: רויטרס
מומלצים