שתף קטע נבחר

שובר שוויון? סקאדים מאסד לחיזבאללה

הסיבה למתיחות האחרונה בגבול הצפון היא משלוח נשק מיוחד מסוריה ללבנון, כפי שפורסם ב-ynet. בעיתון כווייתי דווח על כך שהצבא הסורי מאמן ומחמש את חיזבאללה גם בסקאדים. אין מדובר בשינוי אסטרטגי, אבל לראשונה מחזיק בטילים הבליסטיים ארגון שאינו מדינה

גורמים אמריקנים וישראלים סבורים שסוריה העבירה לידי חיזבאללה טילי קרקע-קרקע מדגם סקאד לטווח בינוני וארוך המסוגלים לפגוע ברוב שטח ישראל. כך דיווח העיתון הכוויתי "א-ראי". נראה שזו הסיבה למתיחות האחרונה בגבול הצפון, כפי שפורסם ב-ynet בחודש שעבר, במהלכה חגו מטוסי חיל-האוויר הישראלי בשמי ביירות ובקעת לבנון.

 

על פי הדיווח, המתבסס על מקורות אמריקנים בוושינגטון, שירותי המודיעין של ישראל ומנגנוני מודיעין במערב איתרו בחודש האחרון כי צבא סוריה מאמן את אנשי חיזבאללה להשתמש בשורה של טילים מארסנל הנשק של הצבא הסורי -

 ובכלל זה בטילים נגד מטוסים וכן בטילי סקאד בעלי טווח בינוני וארוך.

 

גם המקורות האמריקנים מסרו לעיתון כי ישראל הפנתה לסוריה אזהרות חריפות - דרך טורקיה וקטאר - ולפיהן בכוונתה "להפציץ מטרות בלבנון ובסוריה אם הטילים יעברו את הגבול ויגיעו לידי חיזבאללה". בנוסף, שגריר סוריה בוושינגטון זומן לשיחת אזהרה.

 

עוד על פי העיתון הכוויתי, יצא הסנטור הדמוקרטי ג'ון קרי לדמשק, ונועד עם אסד, שהכחיש את הדיווחים. אולם הכחשתו לא שכנעה את האמריקנים, שחוששים כי העברת הטילים תדרדר את האזור למלחמה - במיוחד אם ישראל תחליט לממש החלטתה ולתקוף מטרות לבנוניות וסוריות.


סקאדים בדרום קוריאה (צילום ארכיון: רויטרס)

 

משלוח הסקאדים אינו משנה את המאזן הצבאי, שכן ממילא מצויים בידי חיזבאללה טילים ורקטות לטווחים בינוניים וארוכים, המכסים כל נקודה בישראל עד דרומית לבאר-שבע. ואולם, להעברת טילים אלו לחיזבאללה יש משמעות סמלית, המשפרת את הביטחון העצמי של הארגון - משום שטילי קרקע-קרקע בליסטיים נמצאים רק בידי מדינות.

 

בכך הופך חיזבאללה לגורם הלא-מדינתי היחיד בעולם שמחזיק בהם, מה שמעניק לארגון יוקרה וביטחון עצמי. יש להניח כי אילו אכן היה מדובר בנשק "שובר שוויון", צה"ל כבר היה יוצא לפעולה. בנוסף יש לזכור כי בימים אלה, נמנעת ישראל מכל מהלך שעלול להסיט את ההתמקדות הבינלאומית בהטלת סנקציות כואבות על איראן.

 

הסקאד הוא נשק סטטיסטי, שמיועד לפגוע בריכוזי אוכלוסיה - בגוש דן או בחיפה. הסקאדים שהגיעו לידי נסראללה לפי הדיווח הכוויתי, אינם מן הדגם החדיש והם מוצבים כנראה הרחק בעומק לבנון, מחשש לפגיעת חיל-האוויר הישראלי.


ג'ון קרי ואסד בסוריה. האמריקנים לא ממש האמינו להכחשות (צילום: AFP)

 

נ"מ שובר שוויון

סוריה כבר העבירה לחיזבאללה כ-45 אלף רקטות וטילים מכל הסוגים. הם גם העבירו לחיזבאללה טילי נ"ט רבים, שאמורים לעצור את השריון הישראלי שייכנס ללבנון כדי לשתק את האש. אבל לטילים שיש או יהיו בידי חיזבאללה יש חיסרון אחד גדול: הם פגיעים מאוד לגילוי ופגיעה מהאוויר. מה שבאמת חסר שם - מבינים נסראללה, סוריה, האיראנים וכמובן ישראל - זהו נשק יעיל נגד מטוסים, שינטרל את האיום העיקרי על המערך הצבאי של חיזבאללה.

 

בחודש שעבר דווח ששר הביטחון ברק התמקד בשיחותיו בוושינגטון בהעברות הנשק מסוריה לחיזבאללה. סביר להניח כי ברק, שדיבר לא אחת בעבר על "נשק שובר שוויון" שעלול להגיע ללבנון, התכוון למערכות נשק נגד מטוסים, בהן מעוניין חיזבאללה בעקבות הלקחים שהפיקו הארגון ופטרוניו האיראנים ממלחמת לבנון השנייה.

 

בידי חיזבאללה היו כבר אז טילי כתף קלים נגד מטוסים, אולם הם לא הצליחו לאיים בצורה רצינית על חיל-האוויר של ישראל (פרט למקרה בו הופל מסוק "יסעור" סמוך לפני הקרקע). לכן מעוניין כעת הארגון להשיג ולהפעיל מערכות נ"מ כבדות, מתוחכמות וארוכות טווח -

 מכ"מי גילוי, סוללות טילים ותותחים מוכווני מכ"מ, המסוגלים לבטל או לצמצם בצורה יעילה את חופש הפעולה האווירי והמודיעיני שיש לחיל-האוויר הישראלי בשמי לבנון.

 

בהקשר זה ראוי להזכיר כי בתקשורת הערבית והמערבית התפרסם בעבר מידע, לפיו אנשי חיזבאללה כבר התאמנו בסוריה בהפעלת סוללות טילי נ"מ ניידות ומהירות תגובה מסוג SA-8, שיכולות לפגוע במטוסים ובמסוקים בגבהים נמוכים ובינוניים. לפי אותם אמצעי תקשורת, עלולה סוריה בשלב הבא להעביר מספר סוללות כאלו לחיזבאללה בלבנון תוך הפרה בוטה של החלטה 1701 של מועצת הביטחון, שסיימה את מלחמת לבנון השנייה. במערכת הביטחון נמנעו מלאשר או להכחיש מידע זה, אולם ישראל כבר רמזה בעבר בצורה די גלויה ונחרצת מאוד, כי לא תשלים עם העברת נשק שובר שוויון כזה שיפר את המאזן הצבאי עם לחיזבאללה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נסראללה ואסד . חיזוק מוראלי בעיקר
צילום: AP
אהוד ברק וביידן בוושינגטון. הנשק לחיזבאללה על השולחן
צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון
מומלצים