שתף קטע נבחר

צה"ל מציג: החטיבה לסחר בציוד צבאי

צה"ל פותח "חנות וירטואלית" בה יוכלו יחידות "למכור" ציוד עודף תמורת הגדלת תקציב ולרכוש ציוד חסר מיחידות אחרות. ב"חנות" יימכרו מדים, ציוד משרדי וציוד תקשורת, אך לא אמצעי לחימה ומזון. היועץ הכספי לרמטכ"ל: "היוזמה תחסוך מיליוני שקלים בשנה, וגם תשנה את תרבות הצריכה הצה"לית"

ביחידה יש מחשב מיותם? ניירות הצילום מצהיבים? השק"שים מתייבשים בארון? ידע כל אפסנאי כי צה"ל מצא שימוש לכל ציוד צבאי מיותר. ל-ynet נודע כי במסגרת תוכנית ההתייעלות הצה"לית, תיכנן היועץ הכספי לרמטכ"ל, תא"ל מהרן פרוזנפר, מנגנון שיאפשר קיזוז בין עודפי ציוד וחוסרי ציוד ביחידות השונות.

 

המנגנון יפעל באמצעות "חנות וירטואלית" שתתקיים במערכת המיחשוב הצה"לית, ובה יירשמו החוסרים והעודפים ביחידות. יחידות שימצאו ציוד עודף ידווחו עליו לחנות ויציעו אותו למכירה, תמורת הגדלה בתקציביהן השוטפים, ואילו יחידות שיתלוננו על חוסר יוכלו לרכוש את הציוד מהחנות, במחירים זולים, כחלק מתקציבן. 

 

ה"חנות" הווירטואלית לא תמכור נשק, ציוד לחימה ומזון, אבל ניתן יהיה למצוא בה ציוד משרדי, ציוד וחומרי בנייה, ציוד תקשורת ומיחשוב, כלי רכב שאינם אמל"ח, ועוד.

 

יחידות שיגלו עודפים לא סבירים בציוד שנמצא על קו התפר בין אמל"ח לציוד אזרחי - כמו אפודים, למשל, יוכלו להציע אותם למכירה, בהתאם לשיקול הדעת המקצועי והמבצעי של המפקדים.

 

"אנחנו משקיעים כל שנה מיליארדים על מיליארדים ברכישת ציוד ואמצעים, ועם השנים נצבר לנו מלאי ענק במערכת", אומר פרוזנפר ל-ynet, "מה שנראה כבלאי במקום אחד, עשוי להפוך להון אם יימכר למקור אחר. כמובן שהמסחר בחנות הזאת לא יתנהל באמצעות כסף אמיתי, אלא באמצעות תקציבים, אבל אני מאמין שהוא יגיע כבר בהתחלה להיקפים של כמה מיליוני שקלים בשנה, ובהמשך, להרבה יותר מזה, וכל שקל שייכנס ל'מחזור' של 'החנות הווירטואלית' הזאת הוא חיסכון לצה"ל ולמשלם המסים. יש יחידות רבות שסובלות גם מעודף בסוג ציוד אחד וגם מחוסר בסוג ציוד אחר, והן יוכלו להמיר את הציוד העודף, שעד עכשיו נרקב במחסניהן, ישירות לציוד החסר".

 

מה יקרה ביחידות שיש להן עודף בלי חוסר? לאן ילך הכסף?

 

"מעל יחידה כזאת יש מפקדה, והכסף ילך אליה. אם גם המפקדה לא תמצא בו שימוש, היא תגלגל אותו הלאה, למעלה, בשרשרת הפיקוד. אנחנו מנסים לנצל את יתרונות ניהול התקציב המבוזר בצה"ל".

 

יהיה מנגנון שיפקח על המערכת, כדי למנוע "זליגה" של תקציבים למקומות לא טובים?

 

"בוודאי. המסחר יתנהל כולו באופן ממוחשב, וכל פעולה שתיעשה בו תהיה תחת פיקוחה של יחידת ניהול מרכזית שאני אעמוד בראשה".

 

מופעל על צה"ל לחץ מוצדק של התעשיינים לרכוש ציוד מתוצרתם ולחץ פוליטי כבד לרכוש תוצרת אמריקנית. המיזם הזה יגרום לכם דווקא לקנות פחות.

 

"דו"ח ברודט קבע שצה"ל זקוק לתוספת תקציב של כ-50 מיליארד שקל בשנה, והוא אמור לקבל אותה בשנים הקרובות, כך שאני לא חושש שמיזם שיביא לחיסכון מקומי בציוד של יחידה כזאת או אחרת יביא להקטנת היקף הרכש הצה"לי. אני מעריך שייקח כמה שנים עד שהמיזם יגיע לסדרי גודל כאלה. צה"ל הוא מערכת גדולה, ולמערכות כאלה קשה, מטבען, להסתגל למיזמים מהסוג הזה".

 

"אני חושב שהתוכנית הזאת טובה לא רק בגלל החיסכון הכספי עצמו", מסכם  פרוזנפר, "אלא גם בגלל שהוא ישנה את תרבות הצריכה הצה"לית ויעורר מודעות. הייתי ממליץ לכל גוף גדול שמנהל תקציבים של כמה יחידות שונות לשקול ליישם תוכנית כזאת".    

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ציוד צבאי: יש עודפים? תעשו החלפה
צילום: ירון ברנר
אמל"ח: לא למכירה. בינתיים
צילום: דלית שחם
מומלצים