שתף קטע נבחר

רצח החלפן: מתאגרפים בשירות הפרוטקשן

הם הטילו אימה על בעלי חנויות בתחנה המרכזית בתל-אביב, וניסו להשתלט על עסקי החלפנות. את רצח אריה גזית תכננו בקפידה, הביאו מתאגרפים מחו"ל ובמשך 8 דקות התעללו במכות בלי להותיר טביעת אצבע. כך פוענח הרצח, שלב אחר שלב

תחנות בפענוח הרצח בתחנה המרכזית. רק דבר אחד לא לקחה חבורת המתאבקים שתיכננה את שוד חנות הכספים בתחנה המרכזית בחשבון: עוצמת המכות, שתגרום לקורבן השוד למות - ולמשטרה לפתוח בחקירת רצח. מוקדם יותר היום הותר לפרסם כי בידי המשטרה שלושה חשודים בשוד ובהריגתו של החלפן, אריה גזית, לפני כארבעה חודשים. כל החשודים מתאבקים מקצועיים בסגנון יווני-רומי, שאף זכו בעבר במדליות בתחרויות בינלאומיות.

 

זה זמן רב, אומרים במשטרה, לא נתקלו חוקרים בחבורה כה אכזרית, כפי שנחשפה בפרשה זו. אחרי עבודה מאומצת ומאות שעות של מעקבים והאזנות, הצליחו החוקרים לעלות על החבורה האלימה, שלפי החשד "ייבאה" עזרה מקצועית מחו"ל, ותכננה את השוד לפרטי פרטים.

  

גזית מת 12 ימים לאחר השוד בחנות החלפנות שלו, ב-17 בינואר. חקירת הרצח נפתחה מעט לאחר מכן, ומרחב יפתח היה הראשון להביא מידע רלוונטי: המעורבים בשוד, כך עלה מהמידע, הם ככל הנראה עולים חדשים. 


אלוף המכבייה, סרגיי שיצנין (משמאל), ושוטר בביהמ"ש (צילום: דודו אזולאי)

 

לתמונה נכנסה היחידה המרכזית בשל מחוז תל-אביב, או אם לדייק מחלק א' במפלג התשאול של הימ"ר - שחוקריו מתמחים בפשיעה ה"רוסית". החוקרים יצאו מנקודת הנחה, שאותה חבורה לא הגיעה במקרה לאותה חנות "צ'יינג'".

 

עסקים משגשגים בתחנה

את נקודת ההנחה הזו תרגמו החוקרים לעבודת רגליים שיטתית: הם עברו מחנות לחנות במתחם התחנה, ומהר מאוד גילו את דבר קיומה של חבורה שמנסה להשתלט על עסקי ה"צ'יינג'" וחנויות נוספות במתחם. "הם הרגו אותי במכות אחרי שלא הסכמתי לשלם להם", סיפר אחד מבעלי החנויות על מקרה בו ניסו לגבות ממנו דמי "פרוטקשן". הוא זיהה את חברי כנופיית הבריונים - ונתן את האות לתחילת המעקב אחריהם. 

 

בהמשך החקירה התברר כי ספיר ורטון ושלוה ציציאשווילי הם דמויות המפתח. השניים מחזיקים במספר חנויות לממכר טלפונים ניידים התחנה, וגם בחנות להמרת כספים משלהם. המעקב אחריהם העלה עד מהרה כי יש להם גם עסקים נוספים, והם ככל הנראה רואים ברכה בעמלם - שכן הם מסתובבים במכוניות יוקרה מדגמי מרצדס ופורשה.

 

דמות נוספת שעלתה בחקירה היא סרגיי שיצנין - אותו מתאבק יהודי-רוסי שזכה במדליית זהב במכבייה ב-1997. התברר כי שיצנין, המחזיק באזרחות ישראלית אך אינו מתגורר בארץ, הגיע לישראל לפני הרצח תוך שימוש בדרכונו הרוסי, על אשרת תייר - ועזב אותה זמן קצר אחריו.

 

ידעו איפה המחשב

במקביל, בחנו שוב החוקרים את ממצאי זירת הרצח - מהם עלה בבירור שכאן פעלה חבורה מקצוענית מאוד, שלא הותירה כל טביעות אצבעות או ממצא אחר מתחום הזיהוי הפלילי.

 

ובכל זאת, בשלב זה של החקירה, כשחוקרים כבר היו חשודים ביד, הם יכלו לבחון את הממצאים באופן מושכל יותר. הדגש ניתן לצילומי מצלמות האבטחה שבמסדרונות התחנה (את צילומי האבטחה של החנות עצמה גנבו השודדים). "כשאספנו את המצלמות, ראינו שהם עבדו על איסוף מודיעין - ממש כמו לפני מבצע צבאי", מסביר רב-פקד אדוארד פלינר, ראש המחלק.

 

בתמונות שצולמו בימים שלפני השוד, נראו ורטון, ציציאשווילי, שיצנין ואדם נוסף, מסתובבים ללא הרף ליד החנות, בודקים בשעון מתי היא נפתחת, באילו שעות מגיעים אנשים ומתי הבעלים נותר לבד. את ורטון וציציאשווילי זיהו החוקרים מהר, ואילו שיצנין והאדם הנוסף - שעד היום זהותו אינה ידועה - זוהו כ"שכירי החרב" שהובאו מחו"ל על מנת לבצע את המשימה.

 

"בעבודת המודיעין שלהם, הם הבינו שאמור לעבור סכום כסף גדול של כמה מאות אלפי דולרים", הסביר רפ"ק פלינר. "הם אפילו ידעו איפה המחשב עם הדיסק שעליו נשמרו צילומי מצלמות האבטחה של החנות".

 

חלוקת העבודה, לדברי החוקרים, הייתה מאוד ברורה: ורטון וציציאשווילי הם המתכננים, ואילו שיצנין וה"תייר" הנוסף הובאו במיוחד מחו"ל לעשות את העבודה "המלוכלכת". השניים, המתמחים באמנויות לחימה, היו אמורים לשתק את הקרבן בתוך שניות ולשדוד ממנו את הכסף.

 

"התעללו בו במכות"

שלוש שעות לפני האירוע, היה התיעוד האחרון של מצלמות האבטחה, בו נראים כמה מחברי הכנופייה מנתקים את ברגי הוויטרינה של חנות המרת הכספים. בשעה 8:10 בבוקר, על פי החשד, נכנסו שיצנין והאדם הנוסף לחנות - ולפי התוכנית, השתלטו על גזית.

 

בחוץ, מטרים ספורים מהחנות, מסתובבים מאות אנשים ולא יודעים דבר על הדרמה שמתרחשת לידם. "הם התעללו בו במכות, עד שאיבד את ההכרה", סיפר רפ"ק פלינר. "בכל זאת, מדובר באדם בשנות ה-60 לחייו". שמונה דקות בדיוק הם היו בחנות, ויצאו עם השלל - 230 אלף דולר במזומן וצילומי האבטחה של החנות. גזית מת מפצעיו 12 ימים מאוחר יותר.

 

לאחר שגיבשו תמונה ברורה של יום הרצח, המשיכו החוקרים לעקוב אחרי החבורה. בדיקת צילומי האבטחה מנמל התעופה בן-גוריון ביום שבו עזב שיצנין את הארץ לא הותירו מקום לספק - הם היו זהים לצילומי האבטחה בתל-אביב.

 

באמצעות האזנות, גילו החוקרים כי ורטון וציציאשווילי דנים בחלוקת הסכום בינם. עוד התברר, כי שיצנין עתיד לשוב לארץ - והחוקרים עבירו על כך התראה לנתב"ג. כמה שבועות חלפו, ושיצנין אכן הגיע. הוא לא יודע זאת, אבל מאותו רגע ליוו אותו כל העת בלשים של ימ"ר תל אביב - עד שנעצר.

במקביל, פשטו על בתיהם של ורטון וציציאשווילי ומצאו את הבגדים שבהם נראו במצלמות התחנה המרכזית -  וכך ידעו החוקרים שיש להם בינגו.

 

השלושה, שנמצאים כבר קרוב לשלושה שבועות במעצר, אינם משתפים פעולה עם חוקריהם וטוענים כי הם חפים מפשע - אולם במשטרה אומרים כי בפועל, הם אמרו בחקירתם דברים שהפלילו אותם עוד יותר. במשטרה טרם החליטו אם בנוסף לשוד הם יואשמו בעבירת רצח או הריגה בלבד, אולם בכל מקרה, הם יואשמו גם בתקיפתו של בעל החנות הנוסף שהעיד נגדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הרגו במכות". ספיר ורטון
צילום: דודו אזולאי
ידעו היכן נשמרו צילומי האבטחה. רב-פקד פלינר
צילום: רס"ב יובל אראל, משטרת תל אביב
מומלצים