שתף קטע נבחר

לנגב את האצבעות: 10 החומוסיות הכי טובות

לא קל לבוא ולהכריז איפה מנגבים את החומוס הכי טוב בארץ, אבל לפעמים אין ברירה. לרגל יום העצמאות, חיליק גורפינקל מפנק אתכם עם רשימת החומוסיות המומלצות בארץ

מקום 1: חומוס אבו חסן

את שבחי אבו חסן והחומוס האגדי שלו שוררו כבר רבים וטובים. לא קל יהיה לנסות ולהתחרות במה שכתב דודו גבע המנוח על אבו חסן, שעכשיו גם הוא כבר יושב במרומים ומן הסתם מאכיל את הצדיקים. ולמרות זאת, גם כשהכתרת מלכים בתחום כה טעון ורגיש היא עניין מסוכן, גם הנודניקים הגדולים ביותר, או אלו שמחפשים את המנה שלהם דווקא בבית לחם או סתם בירושלים המזרחית, יודו שמדובר באחד החומוסים הכי גדולים אי פעם. ובעצם למה להסתתר מאחורי מילים - זהו ה-חומוס . לפעמים צריך לומר את האמת. יש כאלו הטוענים בתוקף שמדובר בחומוס בינוני המסתתר מאחורי מנת המסבחה הטובה ביקום, שהפול כאן הרבה פחות טוב, או שמדובר בסוג של אגדה מקומית. יכול להיות. אבל מנת המשולש המורכבת מסוג של חזירוּת מקומית - גם חומוס, גם פול, גם טחינה, היא סוג של שירה על הצלחת.

 

ציון: 9.3

כתובת: הדולפין 1, תל אביב, טלפון 03-6820387


המשולש של אבו חסן (צילום: יהונתן צור) 

 

מקום 2: חומוס סעיד

בלב השוק העתיק נמצא החומוס המפורסם ביותר בעכו ואחד המפורסמים והטובים בארץ. כמו כל חומוסייה אמיתית המכבדת את עצמה, המקום פתוח משעות הבוקר המוקדמות ועד הצהריים, אז נגמר החומוס. תמיד משתרך תור ארוך של סוחרים מהשוק, קונים ומבקרים מזדמנים שמכורים למנת החומוס, המשאוושה, או המחלוטה, הגירסה הגלילית לפול. סעיד מנהל את העניינים ביד רמה ונע כאחוז תזזית בין הסירים לסועדים, לוודא שהכל בסדר. את הפיתות אופים במאפייה הביתית של המקום, רמז עבה לביקוש המסחרר. ובאם נתעלם רגע מענייני נאמנות שבטית, מדובר בחומוס לא פחות מזה של אבו חסן היפואי. והפול אלוהי.

 

ציון: 9.2

כתובת: בשוק העממי, עכו העתיקה, טלפון 04-9913945, 04-9552232


חומוס סעיד (צילום: דורון גולן)

 

מקום 3: חומוס אל שייח'

כשמטיילים בנצרת, במסלול שעובר מהרחוב הראשי בולוס (פאולוס השישי) לאזור המוסכים ברחוב אכסאל, קל להבין מדוע יצא לעיר שם של מעצמה קולינרית. לצד קבב הטלה המהולל של דיאנא, הבקלאוות של אחמד מחרום והכנאפה של אל מוכתר, שוכנת מסעדת חומוס אל שייח' שמגישה את אחת ממנות החומוס הטובות בארץ. את החומוס החלק מכינים מדי בוקר ירמוכ זועבי ואחיו, בניו של אחמד זועבי המנוח, המייסד. החומוס מתחבר נפלא לטחינה מושלמת עם גרגרים קטנים עדינים של חומוס בּלאדי או פול. הפול הקטן הוא מועמד רציני לכתר האליפות - קליל, עדין וגם לא דייסתי כמו במקומות רבים, אלא מגיע בגרגרים אחד-אחד. הסוד, לדברי המשפחה, הוא במיון הקפדני ובניקוי. זהו גם אחד המקומות הבודדים בהם עדיין לא טוחנים את החומוס במעבד מזון אלא ביד. שמן הזית הטוב שפגשנו במסעדות רבות בנצרת (המגיע מהכפרים השכנים) נמזג על הכל ביד רחבה, ולצד פלאפל נהדר וצ'יפס טעים, מדובר בקומבינה שמצדיקה נסיעה מיוחדת מקצה הארץ. רק לא להתאכזב מהתפאורה הפונקציונלית הפשוטה. לכאן באים לאכול את ארוחת הבוקר החפוזה של הלבנט ולא לישיבה נינוחה, ולא לשכוח להגיע מוקדם. כשהחומוס נגמר, סוגרים.

 

ציון: 8.9

כתובת: בניין עפיפי, רחוב אכסאל, נצרת, טלפון 04-6567664


אל שייח' (צילום: עמית מגל) 

 

מקום 4: חומוס הסורים

כשמשוטטים בבוקר בין סימטאות כרם התימנים בתל אביב תמיד יש ריח טוב של פול מתבשל וכמון. אצל הסורים כבר משעה מוקדמת מאוד כל השולחנות מלאים, בצהרי היום כבר אין סיכוי להשיג שולחן בלי לחכות, ובשתיים אחר הצהריים הסחורה נגמרת והולכים הביתה. שני גברים שמילאו כבר מיליוני צלחות חומוס בימי חייהם משטחים במומחיות על הצלחת את המנה היחידה שמגישים כאן - חומוס פול עם טעם חמצמץ עדין, כזה שמוגש עם ביצת חמינדוס חומה אמיתית שקצוצה ומעורבבת בתוך החומוס, עריסה אדומה והרבה פטרוזיליה. המנות קצת קטנות מהמקובל, אבל טעימות מאוד ומתיישבות בנעימות בבטן, ובסוף אפשר להזמין תה מתוק עם נענע. אם אתם חובבי חומוס "של יהודים", יודעים במה מדובר, ומעדיפים אותו על זה של בני דודנו, או אם סתם אין לכם כוח או זמן להגיע לאבו חסן, מדובר בלא פחות מפסגת הז'אנר. ולמי שלא מבין - קצת יותר כבד מחומוס ערבי קלאסי, עם תוספת הביצה שהיא לדעתנו המצאה מקומית, ובמגבלות האלה עושים את זה כאן הכי טוב שאפשר.

 

ציון: 8.8

כתובת: מל''ן 27, תל אביב

 

מקום 5: חומוס אל חיאת

חומוסיית אל חיאת היא אחת משתי חומוסיות שכנות ברחוב שמעל השוק בתרשיחא. שתי החומוסיות קשורות, כנראה, בקשרי משפחה סבוכים למדי שלא זה המקום להיכנס אליהם. כך או כך, מדובר במקום המגיש חומוס גלילי טעים במיוחד. יש גם כדורי פלאפל חמים, קובה מטוגנת, זיתים סוריים דפוקים טובים ואירוח לבבי במיוחד שהופך את הביקור כאן לחוויה מומלצת מאוד. מעבר לכביש שוכן כאמור החומוס של עטאף שהוא סוג של קרוב משפחה, אבל זה עדיין חומוס לא פחות טוב.

 

ציון: 8.8

כתובת: השוק 22, מעלות תרשיחא, טלפון 077-9100141


אל חיאת (צילום: עמית מגל)  

 

מקום 6: חומוס חליל

גם מעריציו המושבעים ביותר של חומוס אבו חסן מיפו, ויש רבים כאלה, יודו שהמסבחה של חליל הרמלאי היא הטובה ביותר שיש בארץ. כל השאר בשיפודייה, שמזכירה אולם חתונות גדול, שגרתי בהחלט. אבל לחליל לא באים בשביל השיפודים או הדקורציה. לכאן באים בשביל המסבחה הממכרת. בגרסה של חליל מדובר במשחה חלקה להפליא, עדינה ומעט מתוקה, שעליה נמזגת תטבילה מצוינת. על מסבחות כאלה אולי כבר שמור לחליל כסא בגן עדן. מי שלא רוצה לאכול במקום יכול לקחת הביתה באריזות של רבע או חצי קילו או יותר.

 

ציון: 8.7

כתובת: קהילת דטרויט 6 רמלה, טלפון: 08-9222284


חומוס חליל (צילום: שלום בר טל) 

 

מקום 7: חומוס עימאד 

החומוס של עימאד, אחד שמשחק כבר הרבה שנים במגרש הקשוח של החומוס, הוא מה שנקרא גלילי: תערובת חמה, קלילה וחלקה מכוסה בשמן זית, שום טרי וגרגירי חומוס. על טיבו של החומוס יכולים להעיד עשרות הסועדים הממלאים את המקום מדי יום, ואגודת האוהדים שמוכנים להישבע בשמו. הפיתות טריות וחמות, ההגשה זריזה ומקצועית, ובניגוד לחוקי הז'אנר הנוקשים של החומוסיות (חומוס ורק חומוס, תגיעו מוקדם כי כשנגמר סוגרים) יש גם שווארמת עגל טובה מאוד, וכדורי פלאפל טעימים. לא קל לבחור חומוסייה ברחוב שמארח לא רק את עימאד אלא גם את חומוס אל שייח' האלמותי וג'ראר הפחות מוכר אבל המוצלח מאד גם הוא, אבל עימאד הוא בהחלט אזרח כבוד. השווארמה כאן תכריע את הכף אצל רבים לטובת עימאד.

 

ציון: 8.7

כתובת: תופיק זיאד, נצרת, 20 מטר צפונית לאיצטדיון, טלפון 04-6456110

 

מקום 8: אבו מארון

כשמדברים על מעצמות חומוס, כולם זוכרים את עכו, ירושלים, נצרת ויפו ונוטים לשכוח שגם לחיפה יש מה להגיד בנושא. וזה חבל. מבין החומוסיות החיפאיות הנהדרות, הטובה ביותר לטעמנו היא אבו מארון. מארון, בנו של עוקלי, המייסד שעדיין מגיע לכאן לפנות בוקר ומבשל את החומוס כבר 20 שנה, היה טכנאי צלחות לווין בארצות הברית, אבל חזר והוא ממשיך את המסורת. כשאוכלים את החומוס העדין שלו, מבינים למה חומוס הוא אוכל של בוקר - קליל, מתיישב בבטן בעדינות, כזה שמאפשר להמשיך אחריו את היום בלי תחושת הכובד המוכרת. החומוסייה של אבו מרון היא חומוסיית פועלים אמיתית שסוחרים מהשכונה, מוסכניקים ואורחים מזדמנים פותחים בה את הבוקר. בחוץ חנויות קטנות של פשפשים וענתיקות המציגות את מרכולתן על המדרכה, וקולו של המואזין מהמסגד שמעל מרעיד את הצלחות על השולחנות, מבלי שמישהו מן הסועדים, ערבים כיהודים, יפסיק לרגע את הניגוב. הפול מצוין, אבל את המשאוושה, אחת הטובות ביותר שטעמנו, פשוט אסור לפספס. רכה, חלקה, עם טחינה עדינה, גרגרים קטנים וזהובים של חומוס בלאדי ושמן זית טוב.

ציון: 8.7

כתובת: קיבוץ גלויות 1, חיפה 


אבו מארון (צילום: רוני שיצר) 

 

מקום 9: חומוס אבו טאהר

חומוסייה מומלצת ביותר, דמויית מערה, המכילה לא יותר מ-20 סועדים בו זמנית, רובם אנשי שוק. החומוס מעולה, גרגרי, חמצמץ ונפלא, עם טעם עדין של עשבי תיבול. המנות קטנות, כמקובל במקומות שמכבדים את עצמם. יש גם סלט ירקות טרי ומשובח שחותכים לעיני הסועד, מסבחה וחומוס-פול. האווירה נעימה והאנשים מאירי פנים. בצהריים מעשירים את התפריט בתבשילים. מיני מאכלי בשר כבש מבושל לאיטו ברוטב חמצמץ שמתחבר נהדר לאורז הלבן וירקות, שגם הם בושלו לאט, לממולאים, או לבמיה טובה, הכל לפי העונה. המסעדה נמצאת בעיר העתיקה ולכן הביקור במקום כפוף לשיקולכם, בהתאם למצב הבטחוני.

 

ציון: 8.7

כתובת: שוק הקצבים 16, ירושלים, טלפון 02-6277893

 

מקום 10: חומוס עכרמאווי

לא מעט ירושלמים נשבעים בחומוס של עכרמאווי. חלק מהם לא ביקר כנראה באבו טהאר ועוד כמה חומוסיות קטנות ואגדתיות מעבר לחומה. אבל גם כך מדובר בחומוסייה מופלאה. מקום קטן, נקי וענייני עד עוין לפעמים, שמגיש חומוס ירושלמי קלאסי ונהדר. חמצמץ, מתובל ומלא טעם. מנות קטנטנות, כמו שצריך, כאלו שמשאירות מקום לעוד מנה או להמשך החיים כסדרם, תלוי לאיזה מחנה אתם משתייכים. אפילו לשמן הזית המכסה אותו יש ממש טעם של זיתים. הקבועים אוכלים בשיטת "השולחן החם" - מי שגומר את מנתו מפנה מקום לבאים אחריו. כאן מתרכזים בחומוס הנפלא ואוכלים אותו בשתיקה ובמהירות, משלמים מעט ופונים לענייני היום. למבקרים ממערב ירושלים או מחוץ לעיר זו הזדמנות ליהנות מנוף אחר ומקסים של כיכר שוק קטנה ומלאת חיים.

 

ציון: 8.7

כתובת: הנביאים 2, מול שער שכם, העיר העתיקה, ירושלים, טלפון 02-6261658, 050-5299580


חומוס עכרמאווי (צילום: עטא עוויסאת) 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהר לפני שייגמר
צילום: יהונתן צור
מומלצים