שתף קטע נבחר

זירת הקניות

"חסכו בחשמל" אומרים לנו; ומה עם העירייה?

ב"שעת כדור הארץ" קוראים לנו לכבות את האור לשעה, כדי שבימים הבאים נזכור לכבות את האור והמזגן כשנצא מהחדר. ומה עושות העיריות שלנו כדי לחסוך בחשמל?

בעוד פחות משבוע יציינו בארץ ובעולם את יום כדור הארץ הבינלאומי, ובערב בישראל את "שעת כדור הארץ". החל משמונה, ובאופן מדורג, קוראים לנו המארגנים לכבות את האור למשך שעה.

 

האקט הוא סמלי; הוא נועד בעיקר כדי להעלות את המודעות לנזקי שינוי האקלים ולעודד את הציבור לחיסכון בחשמל כדרך לצמצם הנזקים הללו. אבל שעה אחת לא מספיקה; לכן הערים השותפות ביוזמה (14 במספר השנה) מנסות לאורך כל השנה להפחית את צריכת החשמל שלהן, ולעודד את תושביהן לעשות אותו הדבר.

 

עיריית תל-אביב-יפו למשל, הודיעה כי הצליחה לחסוך 13 אחוז מצריכת חשמל של תאורת הרחוב בתחומה, זאת למרות גידול של 6 אחוזים שחל בהיקף רשת החשמל העירונית. בעירייה ציינו כי מדי שנה היא צורכת כ-38 מיליון קילו-וואט להפעלת 65 אלף נורות ב-2,200 רחובות העיר. עלות החשמל הזו נאמדת בכ-15 מיליון ש"ח בשנה.

 

איך הושג החיסכון? בעירייה אמרו כי תהליכי ייעול שהופעלו כבר לפני מספר שנים החלו להניב תוצאות. כך למשל חוברו יותר ממחצית ממרכזיות התאורה בעיר למערכת בקרה, כך שבשעות הפעילות במרחב הציבורי התאורה בעוצמתה המלאה, אך בשעות ובאזורים בהם אין פעילות, התאורה מופחתת בהתאם לנדרש.

 

השנה, הודיעה העירייה, יחל פרויקט ניסיוני של תאורת רחוב סולארית, והנורות בפנסי הרחוב יוחלפו לנורות LED חסכוניות.

 

מה הערים עושים למען כדור הארץ?

 

גם עיריית רעננה, שמשתתפת בפעם הראשונה בפרויקט "שעת כדור הארץ", בדקה את היקף צריכת החשמל העירונית. על פי הבדיקה, 72 אחוז מפליטות גזי החממה ברעננה מקורם בצריכת חשמל בבתי התושבים והעסקים בעיר, ולכן החליטה העירייה להפעיל תוכנית התייעלות אנרגטית עירונית, שגם תעודד את התושבים לחסוך בחשמל.

 

רעננה הציבה יעד חסכון של 10 אחוזים בצריכה החשמל העירונית השנתית, והיא מקווה לעשות זאת על ידי חיסכון בחשמל במוסדות העירייה, בתי הספר, המרכזים הקהילתיים, אולמות הספורט והמועדונים בעיר. בינתיים כבר החלה העירייה בהחלפת כל הנורות בבתי הספר ובמרכזים הקהילתיים לנורות חסכוניות בחשמל; המהלך צפוי לחסוך כ-30 אחוז בצריכת החשמל בסעיף זה.

 

השכנה ממזרח, כפר סבא, השתתפה אשתקד ב"שעת כדור הארץ" וההשתתפות בה הייתה הגבוהה מבין שבע הערים האחרות שחברו ליוזמה. כפר סבא הודיעה כי מהלכים לחיסכון בחשמל השאירו בקופת העירייה בשנה החולפת סכום של 1.7 מיליון ש"ח. בין היתר החליפו בכפר סבא את הנורות מסוג T8 בבתי הספר לנורות חסכוניות יותר מסוג T5, התקינו שעונים ובקרים על תאורת הרחוב ומגרשי הספורט, התקינות בקרי כיבוי על המגזנים במוסדות החינוך והחליפו את נורות הליבון שברמזורים בנורות LED חסכוניות.

 


"שעת כדור הארץ" אשתקד בחיפה (צילום: מורן שביט)

 

פתח תקווה - שגם היא משתתפת לראשונה ב"שעת כדור הארץ" הודיעה כי בימים אלה היא מפרסמת מכרז לפרויקט התייעלות אנרגטית עירוני, כדי להפחית 20 אחוז מצריכת החשמל שלה. האמצעי יהיה גם כאן בקרי כיבוי על מזגנים במוסדות חינוך ומוסדות ציבור, שליטה טובה יותר על תאורת הרחוב והשטחים הציבוריים, והחלפת הנורות במוסדות החינוך והציבור בנורות חסכוניות יותר.

 

בנוסף ערכה העירייה סקר למדידת פליטות גזי החממה, והיא פועלת להפחתת רמת הפליטות - בעיקר על ידי חיסכון בחשמל. על פי תוצאות הסקר עודכן כל מנהל מוסד ציבורי בעיר מהי צריכת האנרגיה השוטפת שלו והוא הונחה להתחיל בצעדי חיסכון בחשמל כדי להראות שיפור בסוף השנה.

 

ומשרדי הממשלה; מה איתם? המשרד להגנת הסביבה הוא שותף מרכזי באירועי "שעת כדור הארץ" ולפיכך שיגר השר גלעד ארדן מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, וקרא לו להחנות את משרדו ושאר משרדי הממשלה לכבות את האור בשעה הייעודה - כאקט של דוגמה ציבורית.

 

ארדן ציין במכתבו כי על פי החלטת ממשלה מדצמבר 2009, התבקשו כל משרדי הממשלה להפחית את צריכת החשמל שלהם בהיקף של 2 אחוזים בשנה במסגרת צעדי התייעלות אנרגטית. "אקט כיבוי האורות יהיה הזדמנות להטמיע בקרב עובדי המשרדים את החשיבות שבהתייעלות, וחיזוק של תחושת השותפות עם המהלך הכולל של הציבור בישראל", כתב ארדן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכבים את האור ברחוב?
צילום: חגי אהרון
בקרה על מזגנים במוסדות ציבור
צילום: גבי מנשה
צילום: Index Open
שליטה יעילה על תאורת רחוב
צילום: Index Open
מומלצים