שתף קטע נבחר

הדגלים מישראל או מסין? תלוי את מי שואלים

התאחדות התעשיינים פרסמה נתונים המצביעים על ירידה תלולה ברכישת דגלים מתוצרת הארץ בשל "ירידה בגאווה הלאומית". ואילו יצרן הדגלים אבי מרום טוען: "מכירות הדגלים כחול-לבן דווקא רשמו השנה עלייה תלולה, אבל ההתאחדות שכחה השנה לקחת נתונים מהיצרן הכי גדול, שזה אני"

האם הישראלים הפסיקו לקנות דגלים מתוצרת הארץ, או דווקא חזרו לקנות? תלוי את מי שואלים. מנתונים שפרסמה התאחדות התעשיינים עולה כי המגמה המביכה, שבה עם ישראל מנפנף בחג העצמאות בדגלים שיוצרו בחו"ל, הולכת ומחמירה. לפי הנתונים, רק כ-5% מהרשויות המקומיות והגופים הממשלתיים הזמינו השנה דגלים מתוצרת כחול-לבן, בשעה ש-95% הזמינו דגלים מתוצרת חוץ, בעיקר מסין. שווי הזמנות הדגלים מהרשויות הסתכם השנה, לפי נתוני ההתאחדות, בכ- 2.5 מיליון שקלים בלבד.

 

 

רמזי גבאי, מנכ"ל מפעל הטקסטיל אופיס ויו"ר איגוד הטקסטיל בהתאחדות, אומר כי הנתונים מבוססים על בדיקה שנערכה בקרב יצרני הדגלים. "אם בעבר הקפידו על רכישת דגל כחול לבן תרתי משמע, היום מעניין את הרשויות המקומיות והמשרדים הממשלתיים רק המחיר", אומר גבי. יצרני הדגלים יש אכזבה גדולה מהתנהלות הגופים הללו. זה מראה שהגאווה הלאומית נשחקת. בחלק ממפעלי הדגלים עברו לעבוד לחצי משרה כדי להימנע מקריסה וסגירה.

 

עוד עולה מנתוני ההתאחדות כי לקראת יום העצמאות ה-62 רכשו הלקוחות הפרטיים כחצי מיליון דגלים, מתוכם כ-200 אלף תוצרת הארץ. מדובר בירידה של למעלה מ-40% לעומת אשתקד. ההיקף הכספי של הרכישות הפרטיות נאמד, לפי ההתאחדות, בכ-4.8 מיליון שקל. במכירות דגלי אורך (דגלים של מטר על 4 מטר לתלייה בחזיתות בתים משותפים), ודגלי ענק לכיסוי בניינים שלמים ירדו, לפי ההתאחדות, בכ-50% במכירות לעומת יום העצמאות אשתקד והסתכמו בכ-50 אלף שקלים.

 

עוד טוענים בהתאחדות כי בקרב הקהילות היהודיות בעולם חלה ירידה תלולה של 90% בהזמנת דגלים תוצרת ישראל לקראת חגיגות יום העצמאות בקהילות בארה"ב, קנדה, צרפת, איטליה, אוסטרליה, אנגליה, הולנד, ניו זילנד וצרפת, אם כי הם מודים כי יש התעוררות בייצוא דגלים לארצות סקנדינביה.

 

 

"לא ספרו את היצרן הכי גדול" 

בהתאחדות התעשיינים טוענים כי היצרנים המובילים בענף שעליהם התבססו הנתונים) הם מפעלי מדיום וקלמן ברמן. אלא שיצרן גדול אחר- יו"ר מפעלי מרום FGP, אבי מרום, טוען כי נתוני ההתאחדות הם בלבול סטטיסטי אחד גדול כיוון שהם התעלמו ממכירותיו של היצרן הגדול ביותר, לטענתו, שאינו חבר בהתאחדות - הוא עצמו. "אנחנו מייצרים 70% מהדגלים בישראל", אומר מרום ל-ynet, "בהתאחדות פונים אלינו כל שנה לקראת יום העצמאות ומבקשים נתונים, אך מסיבה כל שהיא, השנה לא פנו אלינו כלל. מה הפלא שהנתונים יצאו להם שגויים?"

 

מרום טוען כי לא זו בלבד שאין ירידה בהזמנות דגלים תוצרת הארץ ממשרדי ממשלה ורשויות, אלא שחלה עלייה תלולה: "מהנתונים שלי ושל חלק מהיצרנים האחרים ששוחחתי אתם, 20% מהרשויות, כולל שתי הגדולות, ירושלים ותל-אביב, רכשו דגלים תוצרת ישראל, לעומת 10% בלבד בשנה שעברה. המצב עדיין רע אבל יש שינוי במגמה, ולמישהו בממשלה מגיע על כך צל"ש. תל-אביב הזמינה חלק מהדגלים שלה מחו"ל במשך שנים ואילו השנה הם התעקשו לרכוש כחול-לבן בלבד. יש גופים כמו קק"ל, שאפילו כתבו במכרז במפורש שהם יבואו לבדוק אם הדגל אכן מיוצר בארץ. לפי הנתונים החלקיים שבידיי, היקף ההזמנות מרשויות וגופי ממשלה מסתכם השנה בכ-3.5 מיליון שקלים לפחות, ולא 2.5 מיליון, כמו שטוענים בהתאחדות, לעומת שלושה מיליון בשנה שעברה. עובדה שלקראת החג אנחנו עובדים יומם ולילה, אז על איזו ירידה בהזמנות הם מדברים?"

 

נתונים שגויים נוספים שההתאחדות פרסמה, לטענן מרום, נוגעים לירידה בהזמנות דגלי ענק ולהזמנות דגלים מחו"ל:  "למיטב ידיעתי, אנחנו היצרנים הגדולים ביותר של דגלי ענק, ואצלנו לא הורגשה כל ירידה, ודאי לא של 50%. בהזמנות של יהודים מחו"ל דווקא חלה עלייה של מאות אחוזים, כי בגלל האנטישמיות והמשבר ביחסי ישראל עם העולם הקהילות מתכננות לעשות השנה חגיגות גדולות יותר ולהבליט את החג".

 

מדוע יש הבדל כל כך גדול בין הנתונים שלך ושל ההתאחדות?

 

"ייתכן שהם השוו את המכירות לשנה שעברה, ומכיוון שהנתונים בשנה שעברה כללו את הנתונים שלי והנתונים של השנה התעלמו ממני, הם ספרו זאת בטעות כירידה. בנוסף, ייתכן שיש להם אינטרס לבכות כדי לדרוש שיפור של המצב. זה בסדר גמור, אבל אני חושב שאם הרשויות סוף סוף עושות משהו ומשנות מגמה, צריך לתת להן קרדיט כדי שתהיה להן מוטיבציה להמשיך בכך".

 

ומי תופר את הדגלים בפועל במפעלי מרום? למרום יש שתי מתפרות, בראש העין ובכפר סבא. למרבה האבסורד, מרום מודה כי חלק ניכר מעובדיו הם ערבים מכפר קאסם ומהמשולש, אך מבקש שלא להרחיב על כך את הדיבור ובמקום זאת מציין: "יש לי גזרנים רבים שהם עולים חדשים. אחד מהם היה מהנדס מטוסים בברית המועצות וגזרן נוסף היה קולונל בצבא האדום. יש לי גם פנסיונר בקריירה שלישית, גימלאי של אחת התעשיות הביטחוניות שעסק בטקסטיל בגרמניה לפני עשרות שנים. זה נכון שיש בעיה, שישראלים צעירים אינם רוצים לעבוד בענף הזה. אנחנו לא משלמים טוב, וצריך להגדיל את תנופת הייצור והייצוא כדי לשנות את המצב.

 

התאחדות התעשיינים: "צר לנו על מרום"

מהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה: "ההתאחדות פועלת בלא לאות להעלאת המודעות להעדפת רכש כחול לבן. צר לנו שיש כאלה שאינם שותפים למאמץ הזה". מעיריית תל-אביב נמסר כי העירייה מעדיפה בכל שנה דגלים מתוצרת הארץ, וכי בניגוד לטענותיו של מרום, אין השנה שינוי במדיניות העירייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל ישראל. מתוצרת סין?
צילום: AP
אבי מרום: "לא ספרו אותי"
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש
צילום: גיל יוחנן
מומלצים