שתף קטע נבחר

שופט: מוסדות חינוך חרדים מופלים לטובה בי-ם

השופט נועם סולברג, שדן בעתירה נגד הוספת תקציבים למוסדות חינוך חרדים מוכרים לא רשמיים, קבע כי מדובר באפליה. "בנסיבות הללו אין מנוס מביטולן של ההחלטות", הוא כתב בהחלטתו

יש שוויון במערכת החינוך בירושלים? אם שואלים את השופט נעם סולברג - אז לא: בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים קבע היום (ב') כי "עיריית ירושלים מפלה מוסדות חינוך חרדים לטובה".

 

העירייה והעומד בראשה, ניר ברקת, ספגו מכה קשה מבית המשפט, כאשר השופט סולברג נעתר לתביעת "המרכז לפלורליזם יהודי", נגד הוספת

 תקציבים למוסדות חינוך חרדים מוכרים, שאינם רשמיים. התוספת התקציבית שאושרה במועצת העיר לפני מספר חודשים, הגדילה את הסבסוד מגובה 75% למימון מלא, והכל מכספי העירייה.

 

העברת ההחלטה במועצה לוותה בכעס גדול מצד גורמים בעירייה ומחוצה לה. המתנגדים קבלו על כך שהעירייה הוסיפה להחלטתה קריטריונים, שקובעים למעשה כי רק חרדים ייהנו מהתוספת התקציבית, בזמן שמוסדות חינוך ערבים לא יזכו להטבות.

 

פסק הדין מהווה ניצחון גדול ליועץ המשפטי לעירייה, עו"ד יוסי חביליו, שנאבק במוסדות העירוניים בנושא. עקב חוסר ההסכמה, נאלצה העירייה לקבל חוות דעת של עו"ד חיצוני בעניין זה. למאבקו של עו"ד חביליו הצטרף גם היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז.

 

בפסק הדין נמתחה על העירייה ביקורת קשה, באשר לקריטריונים שהציבה לקבלת התוספת התקציבית. "התבחין פסול אפוא מעיקרו, משום שאיננו מבטא הבחנה רלוונטית בין מוסדות החינוך המוכרים הבלתי רשמיים, אלא מאמין העדפה קיימת לטובת הרשתות, העדפה מפלה. שתי רשתות החינוך הנידונות הן מוסדות החינוך המוכרים הבלתי רשמיים היחידים, שזוכים על-פי החוק לתקציב של למעלה מ-75% מן התקציב שהמדינה מעניקה למוסדות החינוך הרשמיים", נכתב בפסק הדין.

 

"החלטה לא שוויונית"

השופט סולברג קבע, כי החל משנת הלימודים הבאה תבוטל ההחלטה העירונית: "זו החלטה שאיננה שוויונית, היא מנוגדת לדין המנהלי וחורגת חריגה קשה מן המנהל התקין המחייב חלוקת תקציבים בהתאם לתבחינים ענייניים, ברורים, קונקרטיים ושוויוניים... בנסיבות הללו אין מנוס מביטולן של ההחלטות כמבוקש בעתירה. על מועצת עיריית ירושלים לקבוע תבחינים חדשים ומפורטים להפעלת שיקול הדעת לחלוקת התקציב הנוסף למוסדות מוכרים שאינם רשמיים".

 

סגן ראש עיריית ירושלים מטעם סיעת מרצ, יוסף (פפה) אללו, היה היחיד שהתנגד להחלטה בעירייה. בשיחה עם ynet אמר: "הייתי בטוח שהדבר לא יעמוד במבחן בית המשפט, משום שמדובר בקריטריונים לא שוויוניים. חבל שהיינו צריכים להגיע לידי כך". לורה ורטון, חברת סיעתו של אללו בעירייה, הוסיפה: "זו רק ההתחלה של מאמצים שיש לעשות כדי לדאוג לציבור הכללי בירושלים אל מול אינטרסנטים קנאים, ואני מקווה שבעתיד עיריית ירושלים תוכל לפעול לטובת כל התושבים ולא רק למגזרים שרואים את הצרכים שלהם בלבד".

 

ענת הופמן, יו"ר המרכז לפלורליזם של התנועה הרפורמית בישראל, הגיבה על ההחלטה: "בערב יום העצמאות ה-62 למדינה, בית המשפט העניק לתושבי העיר ירושלים מתנה בדמות עמידה על עקרונות השוויון. ההחלטה האמיצה של בית המשפט וקבלת העתירה של המרכז לפלורליזם של התנועה הרפורמית אשר נתמכה על ידי גורמים מקצועיים בעירייה מפיחה תקווה שעיר הבירה של ישראל תהייה ראוויה לכל תושביה, ומאשרת את עקרונות היסוד של המדינה כמתוקנת וראוייה".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "אחר תיקוני חוק נהרי וגפני, עיריית

 ירושלים המליצה על קריטריונים המתבססים על הקריטריונים של המדינה, וזאת במטרה לפתוח את שנת הלימודים במועד. בית המשפט התחבט בנושא והגיע לא בנקל למסקנה כי יש לחדד את הקריטריונים לתקצוב, כדי שיהיו ברורים יותר. העירייה תפעל על פי הנחיות בית המשפט על מנת שלא יהיה צל של ספק בשיטת החלוקה השוויונית. הדבר ייעשה החל מהשנה הבאה, שכן בית המשפט דחה את בקשת העותרים לעצירה מיידת של תקצוב המוסדות המוכרים שאינם רשמיים בשנה זו. יש לציין כי בית המשפט לא סבר שהעירייה פעלה בצורה שהצדיקה לחייבה בפסיקת ההוצאות בשל מורכבות הנושא".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט סולברג. "זו החלטה שאיננה שוויונית"
צילום: בוצ'צו, אתר בתי המשפט
עו"ד חביליו. התנגד להחלטה
ברקת. "העירייה תפעל על-פי ההנחיות"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים