שתף קטע נבחר

זירת הקניות

"אין סיבה לחגוג את 'יום כדור הארץ'"

רותם אברוצקי לא פסימי, אבל הוא דואג. לעתיד כדור הארץ, וגם לעתיד המקום הקטן הזה - בין הצפופים בעולם המערבי. הדאגה הזו הביאה אותו, יחד עם חגית גרובגלס, ליצור סדרה תיעודית מיוחדת בת עשרה פרקים על האופן בו אנו, בני האדם, מזניחים את הכוכב שעליו אנו חיים. הצצה ראשונה

מחר יציינו בעולם ובישראל את "יום כדור הארץ" ה-40 במספר. רותם אברוצקי, כתב הערוץ הראשון, לא חושב שיש הרבה סיבות לחגיגה.

 

"זה לא יום חג. זה סוג של 'יום כיפור' של התנועה הסביבתית. מדובר בתנועה כלל עולמית, שחדרה למודעות בכל הרמות; יש אומרים ש'יום כדור הארץ' הפעם יהיה הגדול מאי פעם, וישתתפו בו יותר ממיליארד בני אדם. אבל מצבו של כדור הארץ גם רע מאי פעם. אם אחרי 40 שנה זה מה שנעשה - זה רע מאוד. כל הטקסים הראוותניים והעליזים וצוהלים מפחידים כי מרחיקים אותנו מהדבר האמיתי - שינוי של התפיסה באופן שבו אנו חיים במקום הזה, בין אם זו הארץ הזו או כדור הארץ הזה".

 

כבר כשלוש שנים עמל אברוצקי, יחד עם חגית גרובגלס, על "אחרינו המבול" - סדרה תיעודית בת 10 פרקים בנושא שמירת הסביבה שתשודר בסתיו בערוץ הראשון. מחר - יום חמישי - תשודר כתבה מיוחדת שהופקה מתוך פרקי הסדרה במסגרת משדר מיוחד ל"יום כדור הארץ".

 

 

כולם מדברים היום על "ירוק", אומר אברוצקי, שסבור שהרבה מהדיבורים הם סוג של מס שפתיים; בון טון ולא עיסוק אמיתי בשאלות הקשות. "מה האנשים באמת יודעים מעבר לסיסמאות והקלישאות? מה הם עושים בחייהם הפרטיים מעבר להצהרות?

 

"האם אנשים שואלים את עצמם מה הם עושים עם האשפה שלהם, והאם כך נכון לנהוג בה? מה הם עושים כדי שיהיה מיחזור באזור מגוריהם? האם הם פנו למישהו בנושא? הרי ידוע שלאנשים יש את הכוח לשנות את המציאות - ולא צריך לתייג את זה תחת "פעילות ירוקה". הרי יש דוגמאות אין ספור בעולם השלישי של אנשים שעשו משהו בשביל עצמם; איכות החיים והעתיד של הילדים שלהם".

 

הצורך בשאלת השאלות הקשות, והחיפוש אחר התשובות, הוא הקו שמוביל את הסדרה של אברוצקי וגרובגלס. "אני מביא בסדרה עובדות, והסדרה מנסה לתרגם אותם לדברים הכי פשוטים של חיינו... כשמדברים על התחממות כדור הארץ למשל - קל להפחיד אותנו עם נבואות על עליית פני הים. אבל זה יקרה עוד שנים רבות", אומר אברוצקי. "הרבה לפני זה יהיו פה סופות ואירועי מזג אוויר חריגים בגלל ההזנחה הזו והמשך פליטות הפחמן".

 

- למה בחרת בנושא הזה? הרי יש המון נושאים לעשות עליהם סדרות?

 

"אני חושב שאחת המחלות שלנו זה שאנחנו מתעסקים בעצמנו יותר מדי - בחינוך, בחברה ובהמון נושאים חשובים מאוד. אבל זה הרי העולם שאנחנו חיים בו. אנחנו שמים את זה בצד כאילו זה לא חשוב...".

 

- זה נושא שעדיין שנוי במחלוקת, במיוחד לאחרונה אחרי הפרשיות השונות כמו "אקלים גייט"...

 

"הספיישל ליום כדור הארץ עוסק בהתחממות אבל תשעה פרקים ראשונים של הסדרה עוסקים בכלל בדברים אחרים. גם כשאנו מטפלים בנושא ההתחממות, אנחנו נותנים ביטוי לויכוח אבל אומרים 'תעזבו את הויכוח כי הבעיות שדיברנו עליהם קיימות גם אם אין התחממות גלובלית. זה המקום שאנו חיים בו וזה רלוונטי לחיינו כי המקום הזה קטן'".

 

- אנשים יגידו: 'טפל קודם במפעלים המזהמים; כשהם יתיישרו גם אני אשמור על הסביבה'.

 

"פעם היו הרבה כתבות על המפעל המזהם. היום כשיש תופעה כזאת, זו תאונה או שזה דבר עקבי, כלומר הזנחה של מפעל מסויים ואז יש הצדקה לטפל בזה עיתונאית. אבל אם זה עקבי - צריך לבוא בטענות גם לרגולטור, כלומר למדינה. זה החידוש. היום אנשים מבינים שכדי להאבק במפעל מזהם כזה או אחר צריך לפנות למדינה. המפעל חוטף על הראש. זה לא היה בעבר.

 

ככל שנתעסק בזה יותר זה יקרה פחות. זה תפקיד התקשורת - לעשות את הסימונים האלה. יש רצון של הציבור ללמוד אבל חסר לו ידע. זו הייתה ההבנה שלנו כשניגשנו להכין את הסדרה. הציבור צריך ידע וכשנותנים ידע משנים התנהגות, במיוחד אצל אנשים צעירים ואופטימיים".

 

- מה היית רוצה שאנשים יקחו מהסדרה שלכם?

 

"הייתי רוצה שאנשים ישאלו שאלות על נושאים שנראים להם ברורים מעליהם. מספיק לי שבכל בית ילד אחד ישאל שאלות. אני רוצה להגיע אליו דרך הגננת, המורה, תנועת הנוער שלו - זה המחוייבות של שידור ציבורי. מחוייבים לא רק למה שמשודר על המסך אלא גם למה שעובר הלאה - לחברה".

 

  • המשדר "אחרינו המבול?" ישודר ביום חמישי, 22 באפריל ב-21:45 בערוץ הראשון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות הערוץ הראשון
שאנשים ישאלו שאלות. אברוצקי במהלך צילום הסדרה
באדיבות חטיבת החדשות, הערוץ הראשון
מומלצים