שתף קטע נבחר

זירת הקניות

"שעת כדור הארץ": ישראל כיבתה את האור

בשמונה בערב ניתן האות: 13 ערים ברחבי הארץ - מחיפה ועד אילת - כיבו את האורות למשך שעה כדי לציין את השותפות של כל אדם על פני הגלובוס במאבק חוצה הגבולות והלאומים בהתחממות כדור הארץ - הסכנה המוחשית ביותר לעתיד העולם. הובילה בשיעור ההשתתפות: כפר סבא

הגיעה השעה לחשוב על כדור הארץ: 13 ערים בישראל - מחיפה בצפון ועד אילת בדרום - כיבו הערב (ה') בזו אחר זו את האורות לשעה במסגרת אירועי "שעת כדור הארץ". היוזמה נועדה לציין את התרומה הקטנה שכל אחד יכול לתת לטובת המאבק העולמי בשינוי האקלים.

 

ראשונה לכבות את האורות, בשמונה בערב, הייתה תל אביב, יחד עם נס ציונה; ב-20:10 הצטרפו גם ירושלים, דימונה ויבנה. ב-20:20 כיבו את האורות גם בחיפה, כפר סבא ומודיעין מכבים-רעות. ב-20:30 כיבו אורות גם בבאר שבע, אילת וראשון לציון ולבסוף ב-20:40 כיבו את האורות גם ברעננה ופתח תקווה.

 

כשכל 13 הערים כיבו את האורות יחד, נרשם במרכז הבקרה של חברת החשמל חיסכון של כ-74 מגהוואט - שווה ערך לכ-740 אלף נורות של 100 וולט - או 50 אלף בתי אב. העיר שהובילה בשיעור ההשתתפות הייתה כפר סבא - כפי שהיה אשתקד. אחריה מודיעין מכבים-רעות, רעננה, יבנה ודימונה. יצויין כי כיבוי האורות נעשה בהדרגה כדי למנוע את העומס על מערכת החשמל כשמאות אלפי בתי האב ישובו וידליקו את האור. 

 

 

 

צילום: גיל יוחנן

 

 

כיבוי האורות הוא אקט סמלי; הוא לא נועד לחסוך בחשמל אלא להעלות את המודעות לנזקי שינוי האקלים כתוצאה מפליטת גזי חממה. האקט של כיבוי האורות נועד גם להדגים כיצד פעולה קטנה של כל אדם, בכל מדינה על פני כדור הארץ, מצטרפת לפעולות דומות מצד אחרים ומצליחה לשנות את המציאות. מארגני היוזמה מדגישים שכך בדיוק, בזכות שינויים קטנים באורח החיים של כל אדם בעולם, ניתן להפחית את פליטות גזי החממה בעולם ולרסן את קצב התחממות כדור הארץ.

 

במהלך היום צויין בישראל ובעולם "יום כדור הארץ" הבינלאומי ה-40 במספר. בארץ התקיימו שורה של אירועים - פעילויות חינוכיות, סיורי טבע, הרצאות וסדנאות, הקרנות סרטים וצעדות. כמו כן, ארגוני הסביבה חילקו את פרסי "הגלובוס הירוק" לפעילים ויוזמות בולטות להגנת הסביבה, וכן את אות "הגלובוס השחור" לראש הממשלה בנימין נתניהו על קידום הרפורמה בתכנון ובבנייה, שלטענתם תפגע בשטחים הפתוחים ובטבע.

 

מהי שעת כדור הארץ?

"שעת כדור הארץ" נולדה ב-2006 בסידני אוסטרליה, במוחו של אנדי רידלי, פעיל בקרן הטבע העולמית (WWF). הוא הגה את היוזמה כדי להעלות את המודעות לשינוי האקלים ולכוחם של בודדים לשנות את המציאות על ידי שינוי הרגלים וחיסכון בחשמל.

 

ב-2008 צויין האירוע לראשונה גם בישראל - בתל אביב בלבד. ב-2009 השתתפו כ-4,000 ערים ב-88 מדינות בעולם ביוזמה - וגם שבע ערים בישראל. השנה כיבו את האורות בסוף מרס ב-6,000 ערים ב-125 מדינות מסביב לעולם. בישראל, בגלל השבת, דחו את היוזמה ליום כדור הארץ, שצויין היום.

 

למה זה חשוב?

שינוי האקלים הוא כנראה אחד האיומים החמורים ביותר על עתיד כדור הארץ - אך הוא אינו מורגש בחיי היום-יום, וגם ההתמודדות עימו מורכבת ועדיין נתונה במחלוקת.

 

רוב המומחים גורסים שאם עד סוף המאה תעלה הטפרטורה העולמית ביותר מ-2 מעלות צלזיוס (ביחס לטמפרטורה שררה טרם המהפכה התעשייתית), יתחוללו שינויים דרמטיים ובלתי הפיכים באקלים כדור הארץ: אירועי בצורת תכופים וקשים יותר; אירועי מזג אוויר קיצוניים יותר - סופות שלג וגלי חום; הצפות ושטפונות, פגיעה בהרכב הכימי של האוקיינוסים ובבעלי החיים בהם, ועוד. בתרחישים הקיצוניים יותר מזהירים מפני שינוי דפוסי הזרמים בים והתמוססות קרחונים ועליית מפלס פני הים כתוצאה מכך.

 

לדעתם, ההתחממות נגרמת מפעילות מעשה ידי אדם: פליטת גזי חממה כתוצאה מהפקת חשמל מפחם, שריפת דלק במנועים, הטמנת פסולת ועוד. הגזים הללו יוצרים את "אפקט החממה", שמונע מחום השמש העודף להתפזר בחלל, והוא מחמם את האטמוספירה.

 

בעזרת ייצור חשמל "נקי" מגזי חממה, הפחתת הפליטות מכלי הרכב, מיחזור פסולת ועוד, ניתן להפחית את שיעור הגזים הנפלטים, ולבלום את התחממות כדור הארץ. 

 

מדינות העולם נרתמו למהלך שכזה במסגרת "אמנת קיוטו", אולם היא אינה נחשבת מסמך מחייב, יעדיה צנועים למדי וגם תוקפה עומד לפוג ב-2012. ניסיון לגבש הסכם כלל עולמי בנושא זה נכשל בוועידת קופנהגן בדצמבר האחרון.


פורסם לראשונה 22/04/2010 19:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חושך בגנים הבהאיים בחיפה
צילום: אבישג שאר ישוב
נתוני הצריכה במרכז השליטה של חברת החשמל
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים