שתף קטע נבחר

מכבי: 80% מהחולים סובלים מחוסר בוויטמין D

בדיקה של 35 אלף מבוטחי הקופה, שסבלו ממצבים שונים כמו סוכרת, לחץ דם או השמנה, מצא: 80% מהחולים סובלים מחוסר בוויטמין D, ו-20% מהם - מחוסר חמור. עוד נמצא: בשילוב עם גורמי סיכון שונים, המחסור בוויטמין מעלה משמעותית הסיכון לאירועי לב

עוד הוכחה לחשיבות הוויטמין D: מחקר של המרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) שנערך בקרב כ-35 אלף מבוטחי מכבי שנבדקו בקופות החולים והופנו לבדיקות מעבדה, מצא כי 80% מהם סבלו ממחסור בוויטמין D, כאשר חמישית מאוכלוסיית המחקר סבלה מחסר חמור בוויטמין. בנוסף, מצא המחקר קשר בין מחסור בוויטמין D להימצאות גורמי סיכון להתקף לב. בקרב נבדקים עם ערכי ויטמין D נמוכים ביותר, נמצאה שכיחות מוגברת של יתר לחץ דם, סוכרת, יתר שומני הדם והשמנת יתר.

  

המחקר מצא כי רק 20% מהנבדקים נהנו מרמות תקינות של הוויטמין. עם זאת, המחקר נערך בקרב אוכלסייה של אנשים חולים, בהם חולי סוכרת, יתר לחץ דם ואנשים הסובלים מהשמנה או מעודף בשומני הדם, וכי הנתונים בו אינם מצביעים על כלל האוכלוסייה. 

 

השפעה ניכרת על הסיכון לאירועי לב

מהמחקר עולה כי הסובלים ממחסור בוויטמין D סבלו גם מהשמנת יתר בשכיחות הגבוהה פי שניים ויותר, ומסוכרת בשיעור של פי אחד וחצי יותר, והיו

בעלי סיכון מוגבר לסבול מגורמי סיכון נוספים להתקף לב. עוד נמצא כי חוסר בוויטמין D מעלה את הסיכון להמצאות יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם ב-10% עד 30%.

 

"בשנים האחרונות חלה התעוררות בנושא, ומחקרים רבים הראו קשר בין שכיחות גבוהה של מחלות לב וגורמי סיכון למחלות לב ובין רמות נמוכות של ויטמין D. הסיבה לכך עדיין לא ידועה", אמר עורך המחקר ד"ר אריק שטיינויל, מהמרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב). שטיינויל הוסיף כי "מחקרים שבדקו מתן ויטמין D לא הראו הורדה משמעותית בתחלואה או בתמותה לבבית או כוללת. לא קיימת היום המלצה רפואית לתת ויטמין D לחולי לב או למניעת מחלות לב". 

 

כמו כן, ביקש החוקר לציין כי "המחקר הנוכחי בוצע על אוכלוסייה רחבה שנלקח לה רמת ויטמין D מסיבה רפואית כלשהי ועל כן, ולמרות גודלה, אינה מייצגת את כלל האוכלוסייה במדינת ישראל". 

 

החשוד המיידי: החיים המודרניים

החוקרים העריכו שבדומה לממצאים במחקרים אחרים, הסיבה לחוסר בוויטמין D קשורה לאורח חיים מערבי הכולל עבודה באזורים ללא חשיפה לשמש, שהייה במקומות ממזוגים, היעדר פעילות גופנית או פעילות פנאי מחוץ לבית. 

 

ויטמין D ניתן בטיפות לתינוקות מגיל שלושה חודשים ועד שנה. לאחרונה המליץ משרד הבריאות לכל האוכלוסייה מעל גיל 65 ליטול תוספת של ויטמין D. זאת, בעקבות שורת מחקרים שמצאו כי בקרב האוכלוסייה בישראל ישנו מחסור בוויטמין D. 

 

לפי מחקרים שנערכו בשנים האחרונות בבתי החולים רמב"ם ואיכילוב, שליש מתושבי ישראל סובלים ממחסור בוויטמין D. במחקר ברמב"ם, שכלל את תלמידות בית הספר לאחיות וסטודנטיות במכללות להוראת חינוך, נמצא אצל 80% מהנבדקות היהודיות הדתיות ו־30% מהחילוניות מחסור בוויטמין. בדיקה נוספת שנערכה ברמב"ם מצאה ש־30% מתוך 2,000 אנשים שפנו למרפאה סובלים ממחסור בוויטמין, כמו גם מחצית מהנשים שאושפזו במחלקה האורתופדית עקב שבר בצוואר הירך. במחקר באיכילוב, שכלל 341 נשים תושבות גוש דן, נמצא מחסור בוויטמין בקרב 30% מהנבדקות, כשהמחסור גבוה פי שניים אצל חרדיות בהשווואה לחילוניות.

 

כמו כן, מחקר שנערך בשירותי בריאות כללית מצא מחסור חמור בוויטמין D אצל 100% מתלמידי הישיבה הצעירים, אצל 82% מהאברכים ואצל כשליש מתלמידי ישיבת ההסדר.

 

מגן מפני מחלות

בעבר היה ידוע רק כי ויטמין D קשור להתפתחות העצם ולמניעת אוסטאופורוזיס, אולם בשנים האחרונות מתרבות העדויות לכך שיש לוויטמין

גם השפעה מגינה מפני גידולים ממאירים שונים כסרטן הערמונית, וכן מפני התפתחות מחלות שונות, בהן סוכרת וטרשת נפוצה. 

 

עוד נמצא כי ויטמין D ברמה מספקת מעכב התפתחות של מחלות דלקתיות שונות כמו דלקת מפרקים ומחלות מעי שונות. מחקר ב"הלל יפה" שנערך לאחרונה, מצא כי מתן תוספת ויטמין D לחולי דקת כבד נגיפית מסוג C הכפיל את שיעורי ההחלמה. 

 

מחקר שפורסם ב-2008 בכתב העת- Archives of Internal Medicine, מצא עדות לכך שגברים שסבלו ממחסור בוויטמין D היו בסיכון גבוה יותר ללקות בהתקף לב, לעומת אלה שרמות הוויטמין בדמם היו תקינות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויזו'אל/פוטוס
לא הוכח כי נטילתו משפרת את המצב
צילום: ויזו'אל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים