שתף קטע נבחר

אחדות יהודית-ערבית בסילואן: 'בטלו צעדת הימין'

במפגש לא שגרתי, נועד אחד מראשי המתיישבים היהודים עם אחד המוכתרים של השכונה בקריאה משותפת לביטול האירוע. אחד התושבים היהודים הזהיר כי קיום הצעדה עלול להוביל "לשפיכות דמים של ממש"

מציאות החיים בסילואן אמנם הפכה בחודשים האחרונים למתוחה יותר ויותר, אבל החשש מפני הסלמה חריפה הצליח להביא היום (ה') לאחדות שורות נדירה בין המתיישבים היהודים בשכונה שבמזרח-ירושלים לבין התושבים הפלסטינים.

 

דוד בארי, יו"ר עמותת אלע"ד הפועלת לפיתוח הנוכחות היהודית במזרח-ירושלים, נועד היום עם אחד משלושת המוכתרים של סילואן, חסן סיאם - ודן עמו בחששות הגוברים מפני השלכות צעדת הימין המתוכננת להיערך בשכונה ביום ראשון הקרוב.


בארי וסיאם בפגישה. שותפים לחרדות (צילום: נועם מושקוביץ)

 

בתחילת המפגש, הבהיר בארי כי הוא אינו מייצג את ראש העירייה אלא את תושביה היהודים של השכונה.

"אני יוצא כאן בקריאה ציבורית על-מנת שהצעדה תבוטל. אנחנו חיים פה 20 שנה יחד ומצליחים לשמור על השקט, אך לאחרונה מתרבות הנסיבות שבהן מנסים הן גורמי ימין והן ארגוני שמאל להצית תבערה בשכונה העדינה הזאת".

 

לדבריו הצטרף גם המוכתר: "כולנו בני אדם שחיים ביחד, וכל הניסיונות מצד ימין או שמאל להבעיר את האזור לא יצליחו. אין לי בעיה עם בנייה יהודית במקומות שבהם הקרקע נמצאת בבעלות יהודית. אני קורא מכאן לפעילי הימין לשקול פעם נוספת את הצעדה. את הבדיקות שלהם הם יכולים לבצע מרחוק, או להשאיר אותן לגורמים המוסמכים".

 

במקביל לדברים, הגיש הערב אחד מתושבי "בית יהונתן" בסילואן, הרב יואל דננברג, בקשה רשמית לשר לביטחון הפנים, היועץ המשפטי לממשלה ומפכ"ל המשטרה - בדרישה למנוע את קיום הצעדה. "קיום התהלוכה עלול חלילה להביא לפגיעה קשה וחמורה בביטחון הציבור, עד כדי שפיכות דמים ממש, שעלולה אף להימשך ימים רבים לאחר מכן", הזהיר העותר. "תחושה זו מבוססת על היכרות קרובה ובלתי-אמצעית של מציאות החיים בשכונה, שלה יש לייחס משקל הראוי ולמנוע את קיום התהלוכה".

 

את האווירה האופטימית של המפגש ציננו הן גורמי שמאל והן פעילי ימין, שאליהם הצטרפו גם תושבים ערבים אחרים בסילואן שרואים את השכנים היהודים שם בעין שונה מזו שתיאר המוכתר. "הוא מייצג קבוצה קטנה בשכונה. רוב התושבים מתנגדים להשתלטות השקטה של היהודים פה", אמר ג'וואד סיאם, אחד מקרובי משפחתו של המוכתר. "ההבדל בין העמותה לבין ברוך מרזל, שיזם את הצעדה, הוא שהאחרון הוא לפחות אדם ישר שאומר בפומבי: 'אני לא רוצה אתכם פה'. בניגוד אליו, מנסים בעמותת אלע"ד לרכוש אט-אט קרקעות".

 

ביקורת מימין ומשמאל

דברים בנימה דומה אמר פעיל השמאל הירושלמי רענן אלכסנדרוביץ', שטען גם הוא כי המטרה מאחורי פעילות העמותה היא "ייהוד" השכונה. "הם קונים בתים כדי שבסופו של התהליך, גם אם יארך זמן רב, תתגשם מטרתם להוציא משם את הערבים לטובת משפחות יהודיות רבות".

 

אלכסנדרוביץ' התייחס לטענות יוזמי הצעדה, המוחים על הבנייה הלא-חוקית בשכונה, ואמר כי "יש אפליה בין הפיתוח במערב העיר לבין מה שמתרחש במזרחה. לתושבים כאן אין שום ברירה אחרת חוץ מלבנות בניגוד לחוק".

 

מצדה השני של המפה הפוליטית, התייחס פעיל הימין איתמר בן-גביר לפגישה בסילואן והבהיר את עמדותיו. "אני שמח שבזכותנו השלום חזר לירושלים. בניגוד לחברינו היקרים מעמותת אלע"ד, אנחנו לא מאמינים בדו-קיום עם האויבים, שרק אמש השליכו בקבוק תבערה וניסו לפגוע ביהודים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איתמר בן גביר. הביא שלום עלינו?
צילום: רועי עידן
סילואן (ארכיון)
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים