שתף קטע נבחר

הערכות בי-ם: ייעשו מחוות - והמו"מ יחודש בקרוב

בישראל וברשות מאמינים כי משימת השליח האמריקני מיטשל תצליח, ועד יום ראשון יוכרז על תחילת שיחות הקרבה. לפי ההערכות בירושלים, ישראל תספק שורת מחוות, בהן שחרור אסירים, הסרת מחסומים והעברת סמכויות ביטחוניות. גורם פלסטיני: הממשל העביר לישראל רשימת "דרישות מעודדות"

השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, מנסה בסבב פגישות עם בכירים בירושלים וברשות הפלסטינית להניע את תהליך השלום ולחדש את השיחות. אווירה אופטימית בישראל עם תחילת פגישותיו הבוקר (יום ו') של השליח האמריקני המיוחד, ג'ורג' מיטשל, באשר לאפשרות הכרזה על פתיחת שיחות הקרבה עם הפלסטינים. ההערכה היא, שאם לא יהיו תקלות, עשויה ההכרזה על תחילת השיחות להיעשות עוד במהלך ביקורו של מיטשל.

 

בשעה 10:00 הבוקר החלה פגישתו של השליח המיוחד בקריה בתל-אביב, עם שר הביטחון, אהוד ברק. השניים ידונו בארבע עיניים במשך כשעה. על פי ההערכות, צפויים השניים לדון בשורת המחוות הישראליות לנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן.


ברק ומיטשל, היום (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

על פי הערכת גורמים בירושלים, תספק ישראל שורת מחוות, ביניהן שחרור אסירים, הסרת מחסומים ונקודות ביקורת בשטחים, והעברת סמכויות ביטחוניות בשטחים מסויימים ביהודה ובשומרון.

 

עם זאת, במהלך פגישותיו של מיטשל היום בירושלים, עם ראש הממשלה בנימין נתניהו (13:00 בצהריים) ועם הנשיא שמעון פרס (16:00 אחר-הצהריים), הוא צפוי לשמוע שישראל דבקה בעקרון לפיו לא תהיה הקפאת בנייה בירושלים. למרות זאת, כנראה שבפועל תתחייב ישראל להימנע מלבנות או להרוס מבנים בשכונות הערביות במזרח ירושלים. כמו כן, צפויים הצדדים לסכם שסוגיות הליבה - ובמרכזן עניין ירושלים, יידון בהמשך השיחות - כנראה בשלב בו יעברו לשיחות ישירות, ללא תיווכו של מיטשל עצמו.

 

הפלסטינים: הממשל ידרוש להאריך את ההקפאה

בהמשך היום צפוי השליח האמריקני לנסוע לרמאללה לשורת פגישות עם ראשי הרשות הפלסטינית, ובהם היו"ר אבו-מאזן וראש הממשלה סלאם פיאד. ביום ראשון הוא צפוי לחזור לארה"ב עם סיכומי הפגישות, וככל הנראה - כך מעריכים בירושלים - עד אז יוכרז על תחילת שיחות הקרבה.

 

גם ברשות מעריכים כי בימים הקרובים יוכרז על תחילת המו"מ. ברשות אמנם נזהרים מהפגנת אופטימיות לגבי סיכויי השיחות, אך אומרים כי הדרישות שהאמריקנים מעלים כלפי הצד הישראלי מעודדות מאות מבחינתם. "השאלה היא איך האמריקנים מתכוננים לכפות על הישראלים את יישום הדרישות האלה, מהו מנגנון הפיקוח, והאם המו"מ יגובה בלוח זמנים ברור שיכפו האמריקנים", אמר ל-ynet גורם פלסטיני בכיר.

 

לדבריו, הנשיא ברק אובמה דיבר כבר לפני כמה חודשים על הצורך להגיע להסכם מדיני בתוך כשנתיים, וברשות מזכירים כי מאז עברו כמה חודשים טובים.

  

בין הדרישות של האמריקנים מישראל, אותן מגדירים הפלסטינים "דרישות מעודדות": דיון רציני על העברת שטחים מאזורי B ו-C לשטחי A; מתן אפשרות לפלסטינים להפעיל תחנות משטרה באזורי B ו-C; הקלות משמעותיות ביותר על תנועת הפלסטינים בגדה; והסרה נרחבת של מחסומים; שחרור אסירים; מתן אפשרות לפלסטינים להפעיל את מוסדותיהם בירושלים, כמו האוריינט האוס, לשכת המסחר וגופים נוספים.

 

הדרישה האחרונה חשובה במיוחד מבחינת הפלסטינים. מדובר בעצם ביישום שלב השני ב"מפת הדרכים", שאמור לכלול הקפאה של ההתנחלויות ופתיחת מוסדות הרשות בירושלים. "אנו מילאנו את חלקנו בשלב הראשון", מוסיף הגורם הפלסטיני, "הכולל הסדרת האנרכיה הביטחונית בגדה ופירוק התשתיות החמושות שאינן קשורות לרשות".

 

דרישה אפשרית נוספת של האמריקנים שמסתמנת, עליה נודע ל-ynet, היא הארכת תקופת הקפאת הבנייה בשטחים, גם בלי שיוכרז על כך באופן רשמי ופומבי. לדברי הפלסטינים, מהמסרים שהם מקבלים מהאמריקנים נראה שהאחרונים נחושים לכפות את ההארכה הזו. 

 

לגבי ההיבט המדיני של המשא-ומתן עצמו, טוענים הפלסטינים כי האמריקנים ידרשו מישראל לסייע בהצלחת תוכניתו של סאלם פיאד לבניית מוסדות המדינה הפלסטינית בתוך שנתיים, עד קיץ 2011.  

 

"המסר הקבוע שאנו מקבלים מהאמריקנים הוא שכל הסוגיות ללא יוצא מן הכלל, כולל ירושלים וכולל הגבולות, יהיו על סדר היום כבר בשלב שיחות הקרבה", אמר הגורם. "אנו מצפים שהאמריקנים יפעילו את הלחץ הדרוש כדי להצליח עם המו"מ בתקופה קצרה ובהתאם ליעד שעליו הכריזו - הקמתה של מדינה פלסטינית בגבולות 67'". לדבריו, הנשיא אובמה העביר מזכר לאבו מאזן, ובו מחויבות להמשיך ולקדם בכל הכוח את תוכנית המדינה הפלסטינית. לא ברור אם במזכר מוגדר תאריך יעד.

 

בארה"ב אופטימיים: "הצדדים רציניים"

בממשל האמריקני אמרו אמש כי "ישנם סימנים ששני הצדדים מוכנים להיות מעורבים בצורה רצינית בנושאים שעל השולחן", וכי זו הסיבה להחלטת השליח המיוחד להגיע לישראל.

 

בתדרוך היומי של מחלקת המדינה, סירב הדובר פיליפ קרולי לדבר על המחלוקת שנתגלעה סביב הבנייה במזרח-ירושלים. כאשר

 נשאל אודות מעשיה של ישראל בצל הדרישות שהציב הנשיא אובמה, אמר: "האם הם עשו כל מה שהיינו רוצים לראות אותם עושים? לא. אבל זוהי הסיבה שאנחנו משיכים לדבר ואנחנו חושבים שחשוב ששני הצדדים ממשיכים לנקוט בצעדים ליצירת אווירה כדי להתמודד עם התוכן שמאחורי הרעיון".

 

הגעתו של מיטשל, כמעט ללא הודעה מוקדמת, התאפשרה בעקבות התקדמות במגעים עם הצוות האמריקני, בראשות היועץ דן שפירו ודייויד הייל - עוזרו של מיטשל - שנועדו ביום רביעי עם אנשי נתניהו בירושלים ומקורבי אבו-מאזן בעמאן. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיטשל וברק, בפגישה קודמת
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים