שתף קטע נבחר

לקראת ל"ג בעומר: המדריך השלם לחתונה דוסית

עונת החתונות בפתח וההזמנות נוחתות בתיבות הדואר. אם הקולגה הדתייה שיגרה לך הזמנה, אם החבר הדוס מהאוניברסיטה הטריח אותך עד לאולם - הנה המדריך השלם שיוציא אותך בשלום מן האירוע. לא כולל הסכום הרצוי לצ'ק

ל"ג בעומר מגיע בסוף השבוע, ואיתו עונת החתונות הגדולה. כשמבול ההזמנות נחת בתיבת הדואר, נזכרתי בחברי התל-אביבים ובמבטם המבולבל כשהזמנתי אותם לחתונה שלי, לפני שנה בדיוק. "ריקודים נפרדים? חתונה בלב בני ברק?" הם מחו, ודרשו מדריך מפורט לקראת האירוע האנתרופולוגי המסקרן.

 

אז רגע לפני שאתם קופצים לחתונה של החבר הדוס מהאוניברסיטה, שנייה לפני שאתם מברכים את הקולגה מהעבודה שרק יצאה מהחופה, הרי לפניכם המדריך המלא לחתונה הדוסית. כך תעברו אותה בשלום.

 

קבלת הפנים

אם ביקרתם בחתונות עד עכשיו אתם ודאי זוכרים בופה עמוס וטעים, ואת הכלה והחתן מסתובבים בין האורחים, מחייכים, מחבקים ומנשקים. אז זהו - שהפעם זה יהיה שונה.

 

כדי להעצים את הריגוש, חתן וכלה דוסים אינם מתראים כלל שבוע לפני החתונה (ואפילו לא מצטלמים לפני החופה בפוזות זוגיות על רקע הנמל!). המחמירים גם לא מדברים, אם כי יש בהם כאלו שחוטאים בהודעות אס.אמ.אס ולא יודו בזה בחיים. לכן, כשתגיעו לאולם ותחפשו את בעלי השמחה, תגלו שהם בעצם משחקים מחבואים האחד עם השני. במקרה שהחתן מתקרב בטעות לאזור האסור, חברותיה של הכלה יגנו עליה בגופן, ובלבד שלא ישזוף בעיניו את קצה שמלתה בטרם עת.

 

הכלה, חנוטה בשמלתה הצנועה, תשב על כיסא עטוי בדים לבנים ושלל פרחים, ומסביבה עשרות בנות צעירות שמזמזמות שירים יהודיים שקטים במקרה הטוב, או שצועקות שלל פסוקים במנגינות מזעזעות במקרה הרע, כשמאגר השירים כבר נגמר. למעמד הזה קוראים: "כיסא כלה" וכל מטרתו הוא להעצים את קדושתה של הכלה, ולאפשר לה לברך את האורחים. כן כן, ביום הלחוץ בחייה ניתנה לכלה סגולה מיוחדת, ויש הטוענים כי כל ברכותיה בשעת חופתה מתגשמות.

 

זה אגב מה שמסביר את תור הזקנות, הרווקות והעקרות שמשתרך אל מול כיסאה של הנערה התמימה, שהברכה הכי טובה שהיא חיברה בחייה הייתה ליומולדת 16 של אחותה.

  

מסע אל בחיר הלב

בדיוק בשלב שבו תרגישו שהכל אבוד והטקס לא יחל לעולם, בדיוק בנקודה שבה, עקב מחסור בשירים, בנות ישראל הצנועות שרות את "בואי בשלום עטרת בעלה" במנגינה של "רואה אותך בחלום המתוק", בדיוק אז יופיע הנסיך על הסוס הלבן, או במקרה שלנו: חתן נבוך בבגדי חג, מלווה בשיירה של חתיכים הורסים מישיבות הסדר, יחידות מובחרות, התנחלויות וגבעת שמואל. 

 

ברגע שהחבורה הגברית מתחילה להתקרב אל כיסא הכלה, החברים יוצאים מגדרם בשריקות וצהלות, והחברות יוצאות מגדרן בהזלת דמעות וקינוחי אף רעשניים. הנה זה קורה. העלם יביט בנערתו החנוטה במבט מרחם, יתקרב אליה בהדרת קודש, ירכן לעברה, ויכסה את פנייה בהינומה.

 

שנייה לפני שההינומה נפרשת, החתן נוהג ללחוש באוזנה של אישתו לעתיד דברי אהבה, וחברותיה של הכלה נוהגות לקרא את שפתיו ומתחילות במסע הניחושים: מה אמר הנער לנערתו רגע לפני שכיסה את פנייה וצעד איתה לעבר השקיעה?

 

ואז, אחרי שסוף סוף הזוג המאושר מתאחד - הבעל נקרע מעל אשתו לעתיד ונלקח על-ידי חבריו ורבניו לעבר החופה, בעוד שכלתו נשארת דומעת מאחור. ברגע זה חברותיה המסורות שולפות לה את ברכת הכלה והיא קוראת אותה בלחש ומתפללת עבור עצמה ועבור כל עם ישראל (היהדות היא דבר מאד קולקטיבי...). אחרי שכל הברכות נאמרו, והחתן כבר בתוך חופתו, צועדת לאיטה כלתנו התשושה לעבר החופה כשהיא מלווה בלהקת החברות הצווחניות ממקודם, ובניגון כינור וחליל.

  

החופה

חופה ממוצעת של דוס מתחיל נעה בין 30 דקות לשעה וחצי מאחר שנוהגים לומר בה דברי תורה, לעשות קסמים בגימטרייה של שם המשפחה החדש של הזוג ולקשר את הכל לפרשת השבוע.

 

הכתובה נקראת בדרך כלל בארמית וכוללת את ההתחייבויות הבעל לאשתו. החלק המוכר ביותר היא ההתחייבות לספק לאישה את כסותה, מזונה ועונתה. או בעברית פשוטה: אוכל טעים, בגדים יפים ויחסי מין בריאים (תכלס, מה עוד צריך בנאדם?).

 

כשהטקס נגמר מלווה הקהל את הזוג הטרי בשירה וריקודים לעבר ה"חדר ייחוד", שם הם יהיו לבדם מאחורי דלת סגורה לראשונה, ויוכלו סוף סוף להתחבק, וגם לשתות משהו. אזהרה חמורה: דודות וסתם נשים ספרדיות ינסו לשכנע אתכם לשתות מהיין שעליו קידשו בחופה מכיוון שהוא "סגולה לנישואין תוך שנה". זוהי כוס תרעלה - פשוט אמרו לא!

  

הריקודים

שימו לב, עזבו חופה, הריקודים הם החלק החשוב ביותר בחתונה! מי שלא רוקד - יכול להישאר בבית. מצווה של ממש לשמח חתן וכלה, וידוע שהחלק הכיפי ביותר באירוע הוא להצטרף למעגלים הסוערים ולהשכיח מהזוג הטרי שבעוד כמה שעות הם יהיו נשואים ושום דבר לא יעזור להם.

 

החתן והכלה יצוצו מה"חדר ייחוד" בשלב כלשהו בארוחה, והלהקה תתחיל לנגן מוזיקה חסידית סוערת. אה, ולא שמעו אצלנו על די ג'יי. הלהקה זה הדבר החשוב ביותר באירוע, וגם הזוגות התפרנים ביותר ישקיעו בשישה נגנים וסולן, אחרת זו לא חתונה דוסית למהדרין.

 

כמובן שיש לעשות הפרדה בין הרוקדים לרוקדות: בצד הבנים יש מעגל מסודר של זקנים שפשוט זזים בעיגול איטי כשהם אוחזים איש בכתפו של רעהו, ומעגל צעיר שבו נוהגים להניף את החתן, להמציא ריקודים משונים, לייצב עיתונים בוערים על האף ולהתנסות בכמה תרגילי קפוארה וברייקדאנס עד שמישהו מקבל מכה באף. אף פעם לא רקדתי שם, אבל זה נראה כמו כיף אדיר.

  

בצד הבנות תגלו המון מעגלים שנמצאים אחד בתוך השני, כשהכלה באמצע, מנסה להבין מה היא אמורה לעשות עם הידיים.

 

בשיא הריקודים, כשהזיעה ניגרת והכלה נוטה להתעלפות, חבריו של החתן חוטפים אותה לצד האפל (משמע הצד שלהם), ומתחיל להתנגן השיר "כיצד מרקדין לפני הכלה". זה החלק הכי מצחיק בחתונה ואני ממליצה לכל בנות ישראל לעבור צד ולצפות בו. החתן רוקד לפני כלתו, וכיון שאין לו מושג איך רוקדים הוא ממציא ריקודים פגאניים ומצרף את חבריו שמשקיעים בתרגילי ג'אגלינג, סלטות ועוד גימיקים שרואים רק בקרקס. אחרי שכולם עייפים, מרוצים וקולטים שהמצלמה תיעדה את המופע המביך, אפשר לאכול מנה עיקרית.

 

ועוד ריקודים

אחרי המנה העיקרית יחל סבב הריקודים השני. מאחר שכולם כבר עייפים מהסבב הראשון, וגם התנועות נגמרו, נוהגות חברותיה

של הכלה לגנוב את כל המפיות מהשולחנות ולקשור אותן לכדי חבל ארוך. וכך, אל מול כולם, הן מאלצות את הנערה לקפץ בחבל ממש כמו בכיתה ו'. לכל החברות הדתיות באשר הן: אם אתן באמת חברות, תחסכו מהכלה האומללה, שחישוק בשמלתה, את המעמד המביך. במקרה היצירתי יותר, הכלה תפוצץ ביצים מלאות קונפטי על התקרה, תשליך טופי על החתן או תרקוד עם מטריית ענק.

  

לא מעט יאמרו שהחתונות הדתיות הן השמחות ביותר, המרגשות ביותר, אבל באותה מידה גם ההזויות והמצחיקות ביותר. עכשיו, כשכל הפרטים גלויים, אתם יכולים לאשר את הגעתכם. נתראה שם, גם אני קיבלתי את ההזמנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריקודים זה הכי חשוב
צילום: אמיתי וענת אלון "מים שקטים"
לצאת מזה בשלום
צילום: index open
מומלצים