לא רק לצליינים: סיור קולינרי בנצרת
פיליס גלזר הופתעה לגלות את נצרת המתחדשת, עם מסעדות, תרבות, אמנות והמון פינות חמד. אז הנה המקומות שאסור לפספס בשוק ובעיר העתיקה, המלצה על ארוחת גורמה המוגשת בכלי חרס ומתכונים לסלט טאבולה וסלט גרגיר
לפני כמה ימים צלצלה אלי אחותי מרים מלוס אנג'לס וסיפרה לי שהיא מתכוונת לבוא לבקר ביוני. "בא לי גם לעשות טיול" היא אמרה לי, "אבל משהו חדש שלא עשינו בעבר". "אולי ניסע לנצרת?", הצעתי. היא צחקה. "נצרת? מה יש לה להציע חוץ ממסלול לצליינים?". "תתפלאי", אמרתי לה. "תתפלאי מאוד".

 

אם הייתם שואלים אותי לפני חודש על נצרת, גם אני הייתי סקפטית. אבל בשבוע שעבר חיכתה לי הפתעה: סיור עיתונאים לנצרת כפי שמעולם לא ראיתי. העיר הזו פשוט עוברת מהפכה. בצל הכנסיות מתפתחים בה חיי לילה, שכוללים מועדנים ומסעדות חדשות, תרבות, אמנות והמון פינות חמד המאפשרות לשלב את העבר והעתיד גם יחד, בתיבול ניחוח מחו"ל.

 

בשוק של נצרת, שדווקא דעך יחסית וממתין לעמותה (החרוצה) לקידום ועידוד התיירות של נצרת שתאכלס אותו מחדש בבעלי מלאכה, ביקרנו במוסד הקפה "פאהום" בכניסה לשוק. זו חנות ותיקה הידועה בזכות זני הקפה הרבים שנטחנים בה. ויתרתי על הקפה אך מצאתי שקיות ניילון שמנות עם עשבי תה, אז הלכתי על עלי מרווה וקמומיל שעלו 10 שקלים, כל אחד.

 

"רחוב הכלות" האגדי (שלפני שנים היה המקום האולטימטיבי לכלות הצפון להצטייד בו בשמלות כלה והלבשה תחתונה סקסית), עדיין פעיל. לאורך הסמטאות יש חנויות כלי בית שניתן להשיג בהן מגשים בגדלים שונים לכנאפה, סירי פלא כמו פעם וציוד מטבח שקשה, אם לא בלתי אפשרי למצוא במקומות אחרים. יש שם גם מוכרי בגדים ומזכרות, משחיז סכינים - שנראה כאילו נלקח מסרט על ימי הביניים - ורוכלים שמוכרים פולי חומוס ירוקים בתרמיל, עלי גפן וזעתר טריים בדרך.

 

חמוצים, לבנה וגבינה לכנאפה

אם מגיעים לשוק כדאי גם לעבור אצל סלומא אלואוי, כי בנוסף לחמוצים הידועים - תוצרת המקום, יש גם לבנה נהדרת וגבינת "ליבנה" - גבינת עזים לבנה מוצקה, שהיא טעימה עד מאוד כמות שהיא, ולאחר השרייה במים להוצאת המלח, מצויינת גם הכנת כנאפה.

 

בעיר העתיקה, הריח הוביל אותנו כמה מדרגות למטה ל"אלבאבור", חנות תבלינים ותיקה השוכנת בחלל ענק. לאורכה ולרוחבה יש למעלה מאלף סוגי תבלינים, עשבים ומוצרי מזון מזמינים. בחנות יש מטחנה שנוסדה על ידי משפחה טמפלרית בשלהי המאה ה-19, שפעלה תחת ידם עד לכיבוש הבריטים ואחר כך נרכשה על ידי תושב המקום ג'רג'ורה קנאזע. כיום נכדיו מנהלים את המקום באהבה . מאחר שיש לי כבר מלאי תבלינים, קניתי שקית של עשרות מקלות קינמון גדולים ב-40 שקלים ומחבת חימר בסגנון תנכ"י ב-35 שקלים.

 

בבית הקפה העממי של ויסאם אבו סאלם (צריך לשאול על המיקום בעיר העתיקה, הוא נמצא בסמטה) שתינו תה עם אגוזים וקפה טורקי בספלים קטנים, ואז ביקרנו במאפיית "אל טאבון" ברחוב פאולוס השישי ואכלנו פיתות בשרניות, ענקיות עם מבחר תוספות.


גם הוא התרשם. ביקור האפיפיור בנצרת (צילום:AP)

 

אחרי ביקורים מרתקים בכנסיית הבזיליקה וכנסיית הבשורה האורתודוקסית נסענו לבקר במפעל ייחודי לחימר וכלי חרס שקיים כמעט 100 שנה. המייסד,

חנא סעיד מוסמאר, החל לכייר כבר כשהיה ילד ונשלח לגרמניה בתחילת המאה ה-20 כדי ללמוד קדרות. כששב פתח את המפעל, שהיום מנהלים במסירות נכדיו, בסאם וחנא. יש בו חנות ומרכז לימוד תהליכי ייצור חרס כמו בעבר. בתיאום מראש מוגשות גם ארוחות גורמה שבושלו בכלי חרס והוכנו במטבח הביתי של אחותם. מקום שכדאי לראות לפני שהמודרניזציה תכחיד אותו. טלפון: 052-6313775.

  

ומחוץ לנצרת, בכפר נין, גיליתי במסעדת "סהרה" שאפשר לבנות מסעדה שלמה המבוססת על שיטות בישול של פעם. במסעדה, שהתפריט שלה מוגדר כסורי-שאמי, יש טאבון אחד בנוי חימר עם אבני בזלת בתחתית - המעניקים טעם מיוחד, טאבון נוסף לקדרות ותבשילים ומעשנת מסורתית הפתוחה גם ללקוחות מהסביבה המבקשים לעשן בשר. גינת עשבי תיבול בחוץ משמשת את טבחי המסעדה. היה טעים (על כביש 65, ליד כפר תבור, טלפון: 6425959–04).

 

סלט גרגיר הנחלים

הכי קל להשיג גרגיר הנחלים בשוק או אצל ירקנים מובחרים. מתכון של מסעדת "סהרה"

 

המרכיבים:

2 חבילות גרגיר הנחלים

1 בצל סגול, פרוס או קצוץ דק

מיץ מלימון סחוט

קורט מלח


(צילום: בועז לביא) 

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את הגרגיר ומורידים את הגבעולים הקשים.
  2. חותכים לפרוסות עבות (אפשר גם יותר קצוץ).
  3. מערבבים עם יתר החומרים, טועמים ומוסיפים עוד מלח אם יש צורך.

     


סלט טאבולה פטרוזיליה

יש המון גרסאות לטאבולה, אך אנחנו נוטים להוסיף עשבי תיבול לבורגול, בעוד שגרסאות ערביות מוסיפות מעט בורגול לעשבי התיבול. במתכון הזה מ"סהרה" משתמשים בפטרוזיליה בלבד עם הרבה לימון. אם רוצים, אפשר להוסיף גם נענע או כוסברה או שילוב שלהן.

 

המרכיבים:

2 חבילות פטרוזיליה קצוצה

2 לימונים סחוטים

20 גרם בורגול מושרה עד לריכוך וסחוט

קורט מלח

1 כף שמן זית

לקישוט:

עגבנייה, בצל או גזר

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים הכל יחד ומקשטים בפרוסות עגבנייה דקות, בצל או גזר.

 

לפנייה לכתב/ת
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה לא רק לצליינים: סיור קולינרי בנצרת
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מתכון לבריאות
    סלט טאבולה פטרוזיליה
    צילום: בועז לביא
    ynet ספיישל