שתף קטע נבחר

תאונות בל"ג בעומר - יש את מי לתבוע

לא תמיד איסוף עצים לל"ג בעומר והבערת מדורה מסתיימת באכילת תפוחי אדמה ומרשמלו. באירוע הזה כרוכים סיכונים רבים, שיכולים להסתיים בפגיעות קשות ואף באסון. כמה כללי זהירות לקראת הבערת האש - והמלצות פעולה למקרה של פגיעה. מדריך

באירועי ל"ג בעומר, חג המדורות שלנו, כרוכים גם לא מעט סיכונים. אם תביטו סביבכם וודאי תראו ילדים אוספים, או למצער גונבים, עצים וקרשים למדורה מכל מקום אפשרי - בנייינים הנמצאים בהליכי בנייה או פחי אשפה - והסעת השלל יקר הערך בעגלות סופרמרקטים, גנובות גם הן.

 

אף שתופעות אלה הפכו לחלק מההוויה שלנו לקראת הדלקת המדורות, כדאי לזכור כי מעבר להילולת החג, באירוע הזה כרוכים סיכונים רבים, שיכולים להסתיים בפגיעות קשות ואף באסון. עו"ד ליאנה חזין-רביב, המתמחה בתחום הביטוח, ודרור גורדון, חתם ראשי בחברת הכשרה ביטוח, גיבשו צרור עצות מעשיות לקראת הדלקת המדורות ושלב איסוף העצים, אשר יכולות למנוע אסונות. כמו כן, מסבירים שני המומחים ממי אפשר לתבוע פיצוי במקרה של פגיעות ממשיות.

 

הקפדה על כללי זהירות

ההמלצה הראשונה מופנית דווקא להורים: כדאי להדריך את הילדים כבר בשלב איסוף העצים למדורה לגלות זהירות מירבית, שהרי אפשר להיפצע ממגע בקרשים מזוהמים, או מכניסה לאתרי בנייה או אתרים פרוצים אחרים שמהם נאספים עצים.

 

גם בשלב העברת העצים למקום שבו תיבער בהמשך המדורה, כדאי להיזהר. לא פעם נוטים הילדים לנייד את העצים בעזרת עגלות מבלי להקפיד על כללי הזהירות הנהוגים בכבישים. תזכורת קצרה של כללי הזהירות יכולה למנוע אסון.

 

במקרה שמישהו מיקירכם נפגע, כדאי שתדעו שבמקרים רבים יש את מי לתבוע. אחרי הכל אי הזהירות של הילדים אינה פוטרת מאחריות את "הגדולים". כך למשל, לפני שנים אחדות נפגע קשה ילד בן 10, שנכנס לבית ספר באזור מגוריו כדי לאסוף עצים למדורת ל"ג בעומר. בחצר בית הספר עסקה באותה העת חברת בנייה בשיפוצים והרחבות, והילד נפל לתוך בור קידוח עמוק, שהושאר על ידי חברת הבנייה ולא כוסה או גודר כראוי.

 

חברת הבנייה חויבה בנזקיו של הילד, וכן העירייה שבית הספר שייך לה וששכרה את שירותיה של חברת הבנייה. חשוב לציין כי הנתבעות חויבו למרות שלכאורה הילדים נכנסו לבית הספר ללא רשות ודרך פרצות בגדר.

 

במקרה נוסף שאירע לפני כמה שנים, נפגע קטין בן 10 כתוצאה מכך שחברו - קטין אף הוא - השליך לעברו ליד המדורה  בקבוק פלסטיק בוער, לאחר שמילאו אותו בתחנת הדלק בבנזין, כדי להשתמש בו להבערת האש. הוריו של הקטין תבעו את תחנת הדלק שמכרה לקטנים את הדלק בבקבוק פלסטיק. בית המשפט קבע כי הבעלים של תחנת הדלק התרשל בכך שלא הנחה את עובדיו להימנע ממכירת דלק לקטינים, בעיקר סמוך לל"ג בעומר.

 

בית המשפט קבע כי ילדים בגילו של התובע וכן חבריו, אינם מודעים לסיכון הכרוך בשפיכת בנזין על אש בוערת, בעוד בעל תחנת הדלק מודע או צריך להיות מודע לסיכונים.

 

היו גם מקרים שבהם נפגעו ילדים כתוצאה מזריקת חפצים מסוכנים למדורה, כמו מיכלים ותרסיסים שונים שאותם מצאו בערימות פסולת, שלא פונו על ידי העירייה או המפעלים. "השארת פסולת כזו ברשות הרבים, ובמיוחד בערב ל"ג בעומר, היא רשלנות ברורה, מנוגדת לחוק ועשויה להביא להגשת כתבי אישום על ידי מי שנפגע כתוצאה מרשלנות בגין השארת פסולת ברשות הציבור", אומרת עו"ד ליאנה חזין רביב.

 

איך מונעים פגיעות ממדורות ל"ג בעומר?

• על הגורמים המארגנים מדורות ל"ג בעומר כגון, בתי ספר, גני ילדים, תנועות נוער, מתנ"סים ואף אנשים פרטיים המארגנים מדורות בחצר ביתם הפרטית, לעיין בהנחיות המקצועיות להבערת מדורות, שהוציאו מכבי האש, ושאותן ניתן למצוא באתר מכבי האש.

 

אם מדובר בפעילות במסגרת בית ספרית על המארגנים לפעול על פי הנחיות בחוזר מנכ"ל משרד החינוך, אשר קובע נהלים ביחס להבערת אש בפעילות בית ספר. בכל מקרה יש לנהוג במשנה זהירות.

 

• לגבי אתרי בנייה ואתרים שונים שבהם עשויים להימצא עצים וקרשים אותם "יחמדו" נפגעים פוטנציאלים: חובה על בעלי חברות הבנייה, הקבלנים, מנהלי האתרים הללו, ומי ששכר אותם, לדאוג לסגור פרצות או בורות באתרים שבתחום פיקוחם ואחריותם.

 

• אין למכור לילדים דלק או חומרי בערה אחרים, שעשויים להביא להתלקחות אש.

 

• על עיריות והמועצות המקומיות לסלק פסולת, שדות קוצים, ומפגעים שונים שעשויים להימצא בשטחים פתוחים בהם עושים בדרך כלל מדורות.

 

• על מארגני מדורות מוטלת חובה לפקח על הנעשה ולהדריך את המשתתפים ביחס לסכנות הכרוכות בהבערת אש. כמו כן עליהם החובה למנוע מעשים פזיזים ומסוכנים של ילדים (מדובר במורים, הורים, מדריכים, מלווים וכדומה).

 

מה עושים במקרה של פגיעה? 

במקרה של פגיעה יש לבדוק באיזו מסגרת נערכה הפעילות שבה אירעה הפגיעה. במקרה שמדובר בפעילות בית ספרית, גני ילדים, תנועות נוער וכדומה, יש לבדוק את אחריות בית הספר, משרד החינוך או הרשות המקומית שעליהן חלה האחריות למנוע את נזקי התלמידים, ואם הם פעלו בהתאם לנדרש מהם בחוק.

 

אם התאונה נגרמה כתוצאה מחומרי בערה או נפצים, ניתן יהיה לתבוע את מי שמכר לילדים את החומרים, שכן מכירה של נפצים מנוגדת לחוק מאחר שהיא מהווה מכירה של צעצועים אסורים.

 

אם המדורה נערכה במסגרת פרטית, למשל בחצר ביתם של אנשים פרטיים, ונגרם נזק לאחד המשתתפים, ניתן לתבוע את חברת הביטוח שמבטחת את בעלי הבית בביטוח לנזקי צד ג'.

 

אם המדורה נערכה בשטח פתוח, ופסולת שהושארה במקום על ידי המועצה המקומית או כל בעל או מחזיק במקרקעין - הנפגע יוכל לתבוע ממנו פיצוי. 

 

יש לזכור כי תלמידים שעליהם חל חוק חינוך חובה, ותלמידים בגני ילדים, פעוטונים ומעונות יום שמופעלים על ידי ארגונים מרכזיים ורשויות מקומיות, מבוטחים בביטוח תאונות אישיות. הביטוח הזה חל במשך 24 שעות ביממה ותקף גם בשעות שבהן לא נערכת פעילות בבתי הספר ובגני הילדים - וגם כשהפגיעה התרחשה מחוץ לכתלי בית הספר ומחוץ לשעות הלימודים.

 

המשמעות היא שגם במקרה שהתלמיד נפגע במהלך משחק בחצר ביתו, במגרש המשחקים או בכל מקום ציבורי אחר, עדיין ניתן להפעיל את הפוליסה הזו. במקרה של תאונות אישיות הנגרמות לתלמידים, מחויבת חברת הביטוח לשלם את הפיצוי, על פי תנאי הפוליסה, ואין צורך להוכיח רשלנות של גורם מסוים.

 

• ביטוח להורים: הורה שנוטל חלק בפעילות רשמית של מוסד חינוכי, ללא קבלת שכר, המתקיימת בשטח של המוסד החינוכי או מחוץ לתחומי המוסד החינוכי, כמלווה או כמשגיח, מבוטח גם הוא במסגרת אותו ביטוח חובה לתלמידים.

 

• במקרה שהאש התפשטה לעבר בית שכן וגרמה לשריפה, בעל הבית יפנה לחברת הביטוח שבה הוא מבוטח ויקבל את הפיצוי. עם זאת, חברת הביטוח תפנה בתביעת שיבוב למי שהדליק את המדורה ותתבע את גובה הפיצוי ממנו. במילים אחרות - חובת הזהירות מוטלת בסופו של יום על מדליק המדורה. ואם הוא ילד - תגוגל האחריות לעבר ההורים שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: jupiter
הזהירו את הילדים
צילום: jupiter
מומלצים